Creativitatea este o caracteristică intrinsecă a designerilor de clădiri, fără de care construcţiile ar avea o alură fadă şi uniformă. Uneori, însă, originalitatea dă naştere unor repere arhitecturale care depăşesc imaginaţia. De la a pune eticheta de „interesant” și până la a cataloga un imobil drept nebunesc… e un drum lung, dar câteva case se înscriu cu succes în această categorie.
Pole House – casa din vârful stâlpului
Această casă are un aspect pe cât de dramatic, pe atât de simplu. Proiectată și construită de F2 Architecture, Pole House oferă o privelişte de neegalat spre Great Ocean Road din Australia și dă ocazia celor care o locuiesc să admire împrejurimile spectaculoase într-un mod cât se poate de neobișnuit. Terenul pe care a fost ridicată este un deal abrupt, care, evident, prezenta o provocare pentru orice constructor. Însă arhitecții au venit cu cea mai interesantă soluție posibilă. Au construit o platformă de beton pe un pilon înalt de 13 metri și au amplasat casa deasupra. Ridicând-o astfel, scopul principal a fost accesul de la înălţime asupra priveliștilor din jur, cu „mica” mențiune a unei alte provocări: nu exista nicio modalitate de a avea acces la casă într-un mod confortabil. Pentru a rezolva această problemă, arhitecții au construit și un pod îngust de beton care să lege casa de deal.
Casa de oţel
Deşi pare mai degrabă o operă de artă uriașă, casa de oţel din Texas nu are nimic convențional, care să amintească de o construcţie obişnuită. Istoria ei începe în anul 1973, atunci când nonconformistul sculptor Robert Bruno a început acest proiect, la care a lucrat până la moartea sa, în 2008. Casa, care nu a fost finalizată niciodată, are o formă extrem de bizară, ce ar putea fi interpretată într-o mulțime de moduri diferite. Unii cred că seamănă cu un OZN, alții cred că arată mai curând ca o insectă uriaşă și există, de asemenea, şi cei care o compară cu celebrul AT-AT walker din „Star Wars”.
Slide House – casa cu tobogan
Slide House este una dintre cele mai distractive și jucăușe case, având totuși un design surprinzător de simplu, cu excepția toboganului gigantic care se întinde pe cele trei niveluri ale locuinței și care este o parte integrantă a construcţiei. Acesta parcurge întregul perimetru interior al clădirii, fiind configurat cu colțuri rotunjite. Neobişnuita construcţie din Japonia a fost proiectată de Level Architects și a fost finalizată în anul 2009. Toate detaliile toboganului au fost gândite în amănunt, cum ar fi unghiul drept al pantei sau alegerea celor mai bune materiale pentru acesta, iar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor.
Casa PAS – pista de skate
Această casă este visul unui skateboarder devenit realitate. PAS House este situată în Malibu, California, şi designul său bizar este rezultatul unei colaborări între François Perrin, Gil Lebon Delapointe și beneficiarul construcţiei inedite, skater-ul profesionist şi fostul campion mondial Pierre André Senizergues. Casa a fost gândită atât ca locuinţă, cât şi ca spaţiu de practicare a skateboarding-ului. Interiorul este organizat în trei zone principale, dintre care una este o zonă specială destinată acestui sport. Mai mult decât atât, PAS House este concepută în așa fel încât toate suprafeţele construcţiei, inclusiv pereții, tavanul și chiar mobilierul să poată deveni posibile piste pentru skateboard. Nimic nu este imposibil între aceşti pereţi.
Seashell House – casa-scoică
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să trăiești într-o scoică, așa cum fac crabii singuratici? Ei bine, o senzaţie asemănătoare ar putea experimenta locatarii acestei case nebuneşti de lângă Mexico City, care arată ca o scoică gigantică. Construcția a fost proiectată de Javier Senosiain, care s-a inspirat din imaginea unui nautilus. Desigur, cochilia a fost stilizată, iar forma și structura sa au fost adaptate și transpuse în această uimitoare bijuterie arhitecturală. Proiectul a fost finalizat în 2016 și unul dintre cele mai impresionante elemente, pe lângă forma specială a casei, este un minunat perete de mozaicuri colorate care a creat cel mai rafinat efect curcubeu.
Locuința inspirată de casa familiei Flintstone
Dacă e să ne imaginăm cum ar fi să trăim în tot felul de case super-crazy, ar fi păcat să treacă neobservată această construcţie total atipică din Malibu, California. De fapt, așa ar arăta casa faimoșilor Flintstones dacă ar fi contemporani cu noi. Totul din această locuință pare că este făcut din piatră și toate suprafețele au un aspect nefinisat și neuniform, liniile și unghiurile nu sunt niciodată perfect drepte și întregul design dă senzația de primordial. Interiorul are o singură cameră de dimensiuni foarte mari.
Casa Keret
Această structură ar putea fi considerată cea mai îngustă casă din lume, și asta din motive întemeiate, deoarece măsoară doar 122 de centimetri în lăţime, în cea mai largă porţiune a sa. Structura neobișnuită se găseşte în Varșovia, Polonia, încastrată între două clădiri. Proiectul a început cu o idee pe care arhitectul Jakub Szczesny a prezentat-o pentru prima dată la festivalul WolaArt, în 2009. Trei ani mai târziu, ideea s-a concretizat în această mini-locuinţă a cărei destinaţie este cea de casă temporară pentru scriitorii itineranți. Casa nu are ferestre, dar structura sa este semitransparentă şi are un interior decorat în alb, care le conferă locatarilor senzaţia că spaţiul – în realitate foarte mic – este mai generos decât ai crede.
Casa Caterpillar
Nu doar neconvențională, dar și interesantă, această casă familială ieşită din tipare este situată în Chile și a fost proiectată de Sebastián Irarrázaval Architects în colaborare cu Erick Caro, în anul 2012. Terenul înclinat pe care a fost construită este înconjurat de peisaje stâncoase și acest lucru a făcut munca arhitecților destul de dificilă. Într-un efort de a reduce costurile, precum și timpul de construcție, aceștia au ales să construiască casa Caterpillar din containere de transport maritim conectate între ele ca inelele unei omizi. În total, au fost utilizate 12 containere, dintre care unul are partea de sus deschisă și servește ca piscină. Desigur, nu este singurul lucru care face ca această casă să fie specială. De fapt, cel mai interesant dintre toate este distribuția spațiilor interioare și modul în care zonele interacționează între ele, menținându-și în acelaşi timp individualitatea.
Fabrică de ciment transformată în locuinţă
Una dintre cele mai surprinzătoare conversii realizate vreodată în materie de imobiliare este cea care a dus la transformarea unei fabrici de ciment în casă de locuit. Aceasta este situată în Barcelona, Spania, proiectul fiind finalizat de Ricardo Bofill, care a descoperit fabrica în 1973 și a decis să-i dea o nouă destinaţie. Fabrica, ce fusese abandonată și se afla parțial în ruină, avea peste 30 de silozuri, o serie de galerii subterane și imense săli ale mașinilor. Anumite părți ale clădirii au fost demolate și s-au păstrat doar opt silozuri. Acestea au devenit birouri, arhive, o bibliotecă, un laborator, o sală de proiecție și un spațiu vast numit La Catedral, care funcționează ca sală de evenimente. În cele din urmă, după doi ani de muncă asiduă și după plantarea mai multor specii de arbori, arhitecții au reușit să transforme structura brută într-un complex uimitor care servește atât ca locuință, cât și ca spaţiu de lucru.
Casă într-un turn de apă
Chiar dacă pare incredibil, este posibil să locuieşti într-un turn de apă… și încă destul de confortabil. Numeroase turnuri de apă din întreaga lume au fost transformate în case, una dintre ele aflându-se în Steenokkerzeel, un sat din Belgia. Turnul a fost construit între anii 1938 și 1941 și a fost în funcțiune până în anii 1990. La un moment dat, acesta a servit ca turn de veghe și în 2007 a trecut printr-o renovare completă, atunci când a şi fost transformat de cei de la Bham Design Studio într-o locuinţă unifamilială.
Hotelul din avion
Acest hotel amenajat într-un avion adevărat, un Boeing 727 din 1965, se distinge prin originalitate și prin caracterul inedit. Pentru realizarea ambițiosului proiect, corpul aeronavei a fost recuperat și transportat bucată cu bucată la marginea Parcului Național Manuel Antonio din Costa Rica. Acesta a fost apoi reasamblat pe un piedestal înalt de 50 de picioare. Este de la sine înţeles că, de sus, priveliştea junglei te face să simţi la propriu sintagma „Once in a lifetime”.
Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.37.