Castelul Boldt, cadoul unui milionar pentru soţia lui, nu a fost niciodată locuit

Pe o insulă privată de două hectare din New York se află un uimitor palat, cunoscut sub numele de Castelul Boldt. Cu 120 de camere și o fațadă maiestuoasă, arată ca o construcție impozantă dintr-un basm. Dar nimeni nu a trăit vreodată în castel, deși acesta există de peste un secol. Iar motivul este unul sfâșietor.

Boldt Castle este un punct de reper important și o atracție turistică majoră aflată în regiunea Thousand Islands din statul New York – mai exact, pe insula Heart de pe râul Saint Lawrence. Insula Heart face parte din orașul Alexandria, comitatul Jefferson. Inițial un conac privat construit de milionarul american George Boldt, proprietar de hoteluri, castelul este acum întreținut de Thousand Islands Bridge Authority ca obiectiv turistic.

Construcţia sub formă de castel a fost ridicată de George Boldt pentru soția sa, Louise, între anii 1900 și 1904. A fost un efort ambițios chiar și pentru milionarul Boldt, care a supervizat construcția unor hoteluri de renume, cum ar fi originalul Waldorf Astoria din New York și Bellevue Stratford din Philadelphia. Dar acest proiect era diferit, era o manifestare concretă a iubirii și devotamentului lui George față de Louise și de copiii lor. Era menit, de asemenea, să reprezinte un simbol al succesului și puterii sale, pe care le acumulase în timpul carierei de hotelier. Din păcate, însă, soarta avea să aibă alte planuri pentru George și Louise.

Good to know

Castelul a fost construit de George Boldt între anii 1900 și 1904

 

Familia Boldt a cumpărat insula Hart de la senatorul E.K. Hart, contra sumei de 10.000 de dolari. Prima schimbare pe care a făcut-o Boldt a fost una simplă, referitoare la ortografia numelui insulei. Adăugarea literei „e” la numele original Hart a transformat-o în Heart Island (Insula Inimii), temă care va deveni un laitmotiv în configuraţia insulei, ducând chiar la remodelarea acesteia pentru a semăna mai mult cu o inimă. George a început imediat proiectele de construcții pe proprietatea achiziționată. Mai întâi, Casa iahtului, urmată de Arcadă, apoi de Turnul Alster (Casa de joacă pentru copii) și, în sfârșit, Power House. Apoi, în toamna anului 1899, casa originală de pe insulă a fost dezasamblată și reconstruită pe insula Wellesley. Astfel, a devenit disponibil locul pentru construcția pe care și-o dorea milionarul, un castel măreț chiar în mijlocul insulei. Urma să fie cea mai mare, cea mai dotată din punct de vedere tehnologic și cea mai impresionantă casă din toată regiunea Thousand Islands. O casă de vacanță ideală, unde el, Louise și copiii își puteau petrece verile departe de orașele supraaglomerate și poluate.

Boldt Alsterturm 1 db copy 768x1024 - Castelul Boldt, cadoul unui milionar pentru soţia lui, nu a fost niciodată locuit

Boldt Castle on Heart Island 02 copy 1024x681 - Castelul Boldt, cadoul unui milionar pentru soţia lui, nu a fost niciodată locuit

La moartea lui Louise, construcția castelului a fost sistată

Lucrările au mers bine, iar în decursul următorilor câțiva ani, castelul a început să prindă contur. În schimb, în 1902, sănătatea lui Louise a început să se deterioreze. A fost diagnosticată cu tuberculoză și a fost plasată sub îngrijirea constantă a unui medic. Construcția a continuat să avanseze, iar conform programului, castelul urma să fie finalizat la data aniversării soților Boldt, în 14 iunie 1904. Totul s-a schimbat, însă, la moartea lui Louise, în 7 ianuarie 1904. Îndurerat, Boldt a hotărât sistarea lucrărilor, chiar dacă a continuat să-și petreacă verile în Thousand Islands, la ferma sa de pe insula Wellesley. Însă nu s-a mai întors niciodată la castelul Boldt și pe insula Heart. În 1916, milionarul a murit în apartamentul său de la Waldorf, iar copiii săi, George Jr. și Clover, au devenit proprietarii castelului. Treptat, acesta a intrat în paragină, iar sarcina de a-l reabilita s-a dovedit a fi extrem de dificilă. Cel mai devastator inamic al construcției a fost vremea. Decenii de veri fierbinți și ierni înghețate au început să facă din ce în ce mai multe daune asupra edificiului. În cele din urmă, apa a inundat interiorul clădirii în timpul unei furtuni, distrugând tencuiala, lemnul, pardoseala și tot ce a întâlnit în cale. Pe la mijlocul anilor 1970, castelul devenise o clădire periculoasă, tristă și părăginită.

Aflat la acel moment în custodia Noble Estate, castelul nu părea a avea nicio perspectivă de reabilitare. Totuși, în încercarea de a salva ruinele acestuia de la colapsul total, Thousand Islands Bridge Authority s-a arătat interesată de ofertă și în toamna anului 1977 a devenit proprietara întregului domeniu Boldt.

Castelul urma să fie una dintre cele mai mari construcții private din SUA

Istoria castelului începe, practic, cu o serie de vacanţe petrecute de George Boldt, directorul general al hotelului Waldorf Astoria din New York și managerul hotelului Bellevue Stratford din Philadelphia, împreună cu familia sa, într-o cabană de pe insula Heart, timp de mai multe veri.

În 1900, George Boldt a lansat un proiect de construcție ambițios pentru a ridica o structură uriașă din beton, una dintre cele mai mari construcţii private din Statele Unite. Firma de arhitectură G. W. & W. D. Hewitt a fost desemnată pentru a realiza proiectul, motiv pentru care sute de muncitori au fost mobilizaţi pentru a construi un „castel” cu șase etaje, pe post de cadou pentru soția milionarului. În plus, pe insulă mai există alte patru structuri de zidărie, notabile din punct de vedere arhitectural. La fel de distinctivă este și clădirea uriașă care adăposteşte iahturi, pe insula vecină Wellesley, acolo unde familia Boldt avea o altă casă de vară și o proprietate vastă incluzând ferme, canale, un teren de golf, terenuri de tenis, grajduri și un teren de polo.

Good to know

Investiții de 50 de milioane de dolari pentru renovarea castelului

Construcția castelului Boldt a încetat brusc la începutul anului 1904, după moartea soției lui George, Louise Kehrer Boldt. Milionarul nu s-a mai întors niciodată pe insula Heart, dar a continuat să-și petreacă verile în Thousand Islands până la moartea sa, în 1916. Timp de 73 de ani, castelul și alte structuri de piatră din împrejurimi au fost lăsate în voia vremii aspre de iarnă și a vandalilor ocazionali. În 1977, Thousand Islands Bridge Authority a achiziționat insula Heart și Casa iahtului, din apropiere, contra sumei de 1 dolar, în conformitate cu un acord prin care toate veniturile obținute din exploatarea castelului urmau a fi direcţionate spre restaurarea acestuia, astfel încât insula să fie conservată pentru generațiile viitoare. În cele două decenii care au trecut de la achiziționarea proprietății, Thousand Islands Bridge Authority a investit aproximativ 15 milioane de dolari în restaurare și îmbunătățiri, lucrările continuând anual. Scopul inițial al restaurării insulei Heart nu a fost de a termina ceea ce nu fusese finalizat, ci de a readuce insula la starea în care se afla atunci când construcția a fost oprită. Îmbunătățirile au depășit acest obiectiv, fiind restaurate o cupolă cu vitralii, pardoseala de marmură, lemnăria scării principale, oficiul majordomului, sălile de mese pentru îngrijitori și bucătăria. Începând cu 2020, peste 50 de milioane de dolari au fost cheltuiți pentru lucrări de restaurare și reabilitare a castelului și a structurilor din jur.

Boldt Generatorenhaus 1 db copy 1024x768 - Castelul Boldt, cadoul unui milionar pentru soţia lui, nu a fost niciodată locuit

Boldt Castle on Heart Island 01 copy 1024x681 - Castelul Boldt, cadoul unui milionar pentru soţia lui, nu a fost niciodată locuit

Astăzi, castelul Boldt este accesibil cu feribotul, cu ambarcaţiuni private sau în cadrul unor tururi cu barca, cu plecare din Alexandria Bay și Clayton (New York), Gananoque, Rockport și Ivy Lea (Ontario). Castelul Boldt este un port de intrare și are un birou vamal și al pazei de frontieră pe insula Heart. Vizitatorii din Canada trebuie identificaţi în mod adecvat pentru a putea avea acces, deoarece vizitarea insulei este considerată intrare pe teritoriul Statelor Unite.

Din anul 2020, toate camerele de la primul și cel de-al doilea etaj ale castelului Boldt sunt restaurate și mobilate. Etajul al doilea găzduiește un magazin de cadouri și sala de teatru, care prezintă imagini despre George Boldt și Castelul Boldt. Majoritatea camerelor de la etajele al treilea și al patrulea sunt nemobilate, dar există expoziţii de fotografii și artefacte originale din regiunea Thousand Islands din timpul Epocii Aurite în care au trăit cei din familia Boldt. De asemenea, camerele au fost lăsate nemobilate pentru a-i oferi vizitatorului ocazia de a-și imagina cum arăta castelul înainte de eforturile de restaurare depuse de Thousand Islands Bridge Authority. Subsolul este în mare parte neterminat, cu o piscină, multe compartimente și un pasaj lung care duce către Power House. La marginea insulei, o arcadă mare în peristil prezintă calea de acces originală destinată ambarcațiunilor care ajungeau pe insula Heart. Podul care leagă cele două laturi putea fi ridicat și coborât după cum era necesar.

Power House este situată la marginea de est a insulei și a fost construită pentru a găzdui un generator care să alimenteze insula cu energie cu ajutorul unui generator pe abur. Exponatele din interior descriu modul în care era generată energia la începutul anilor 1900, alături de o mică expoziție de fotografii istorice ale construcției castelului Boldt și ale regiunii. Aproape distrusă de un incendiu în anii 1930, Power House a fost unul dintre primele proiecte de restaurare finalizate după ce Thousand Islands Bridge Authority a achiziționat domeniul în 1977.

Turnul Alster a fost proiectat după un turn de apărare din Renania (Germania), fiind construit intenționat cu pereți, tavane și acoperișuri înclinate și neuniforme. Această structură unică se află pe partea de sud a insulei, cu vedere la Alexandria Bay, și se mândrește cu o pistă de bowling cu două benzi și cu o scenă pentru spectacole. Cafeneaua Alster Tower este unul dintre proiectele de restaurare care se desfășoară în prezent pe insulă.

Casa iahtului de pe insula Wellesley din apropiere reprezintă singura structură de casă de iahturi din lemn de acest fel existentă în prezent. Interiorul prezintă spații de locuit extinse și o serie de bărci antice și din lemn. În schimbul unei taxe de intrare suplimentare, vizitatorii pot opta pentru o vizită de la Heart Island la Casa iahtului de pe insula Wellesley, pentru a admira exponatele de aici. Această construcţie a fost înscrisă în Registrul național al locurilor istorice în 1978.

Astăzi, regiunea Thousand Islands este o destinație populară, așa cum a fost pe vremuri. Oferind priveliști frumoase asupra insulelor înverzite înconjurate de ape albastre, locul este dominat de castelul Boldt, simbolul unei povești de iubire care a traversat deceniile.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.41.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA