Casele care beneficiază de home staging petrec, în medie, cu 86% mai puțin timp pe piață decât proprietățile care nu sunt aranjate de un home stager profesionist, potrivit unui studiu realizat de RESA (Real Estate Staging Association).
Acest lucru înseamnă că home staging-ul vă ajută să salvați timp, să economisiți plățile ipotecare, să economisiți costurile de întreținere și cel mai important lucru este că puteți obține prețul cel mai bun de pe piață, se arată într-un articol al Adrianei Maria Popescu, interior designer și home stager.
Agenții imobiliari întâlnesc adesea clienți cărora nu le pasă de home staging, numindu-l un „cost inutil”. Deși este dovedit că home staging-ul costă mai puțin decât prima reducere de preț a unei listări, brokerii imobiliari sunt adesea întrebați: „De ce îmi trebuie home staging?” sau „Ce voi câștiga cu home staging-ul?”.
Există multe modalități pentru a convinge proprietarii că home staging-ul este cea mai bună soluție:
- arătați-le statistici despre cât rămân pe piață locuințele din zona lor;
- arătați-le clienților fotografii ale caselor înainte de home staging și după home staging, și modul în care au schimbat pozitiv vânzarea;
- arătați-le clienților proprietăți de pe piața online pentru a înțelege diferențele dintre cele aranjate și cele nu.
Exemplul vânzărilor de succes este una dintre cele mai bune modalități de a convinge proprietarii că home staging-ul este cea mai bună opțiune pentru a vinde repede și bine.
Este o soluție mai ieftină și mai rapidă decât o renovare completă a locuinței. Acest serviciu constă într-o organizare strategică a spațiului și poate niște mici lucrări de întreținere (cum ar fi vopsirea pereților), făcându-l o investiție perfectă pentru cei care nu au un buget mare, dar totuși doresc să-și prezinte casa spre vânzare în cel mai bun mod posibil.
Cât costă un serviciu de home staging?
A vorbi despre home staging înseamnă cu siguranță a vorbi despre costul și prețurile acestui serviciu de marketing.
Întrebarea pe care și-o pun toți cei interesați și curioși: „Ei bine, totul este frumos, dar cât costă? Există un preț fix?”.
Prețul serviciului de home staging este determinat de mulți factori și din acest motiv este dificil să ajungem la un preț fix și egal pentru fiecare locuință.
Costurile home staging-ului, în funcție de tipul de intervenție, întâlnesc trei situații distincte. Iată principalele variabile care determină costurile:
- Costurile de home staging pentru o casă goală
O casă goală presupune un mobilier complet, studiat până în cele mai mici detalii pentru a valorifica la maxim spațiile prezentate: mese, scaune, fotolii, bucătărie, canapea, paturi, noptiere, perdele, stofe, perne, veioze, plante false, covoare, cărți, prosoape.
- Home staging pentru o casă mobilată nelocuită
O casă mobilată, dar nelocuită presupune o muncă de ordonare, mutare sau eliminare a mobilierului.
Vor fi adăugate diverse accesorii care vor ajuta la crearea unor scenografii captivante. Vizitatorii vor găsi întotdeauna ceea ce este afișat în fotografiile publicate, iar mobilierul deja prezent în casă este adesea folosit pentru a optimiza investiția proprietarului.
- Prețul home staging-ului pentru o casă locuită
Pentru casele locuite, povestea se schimbă total. În acest caz, cea mai mare parte a modificărilor vor fi efectuate împreună cu proprietarul. Sfatul home stager-ului va ajuta să ștergeți amprenta legată de stilul și gustul proprietarilor.
Ajutorul pe care îl conferă home staging-ul poate fi nu doar un suport consultativ, ci și unul practic. Doar în ziua ședinței foto, home stager-ul aduce cu sine materialul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru a arăta casa în cea mai bună formă (perne, plante, lămpi). Scenografia nu va fi lăsată decât în cazuri excepționale.
Variabilele care influențează costul home staging-ului
TARGET – Indică tipul de cumpărător care va fi interesat. Acesta determină atât nivelul de calitate al materialelor, cât și detaliile necesare pentru a ajunge la o anumită valoare de piață a casei.
Să luăm un exemplu rapid: dacă trebuie să amenajăm o vilă de lux, nu vom aduce perne din material sintetic sau decorațiuni ale unor mărci comerciale ușor de recunoscut; vom prefera țesături rafinate precum mătase, in, bumbac, fibre naturale – texturi mai scumpe care vor da o valoare mai mare spațiului.
GEOLOCALIZARE – „Unde suntem?” Întrucât proiectele de home staging sunt personalizate și vizează vânzarea proprietății, diferența dintre locații este semnificativă și trebuie luată în considerare. Remunerația este întotdeauna proporțională cu valoarea casei pentru care se efectuează intervenția.
LOCALIZARE – Vorbim despre poziția atât în interiorul orașului, cât și în cadrul clădirii. Întrebările de pus sunt: „Suntem în zona centrală?”, „Trebuie solicitate permise, autorizații de încărcare și descărcare?”, „Există riscul să ajungem și să nu găsim loc de parcare pentru dubă?” sau „Casa este la țară, departe de disponibilitatea magazinelor, restaurantelor?”.
Cheltuirea mai mare de timp și efort duce inevitabil la un cost mai mare. Absența unui lift sau prezența unei zone cu trafic restricționat implică o creștere pentru transport.
EXPERIENȚĂ – Gradul de experiență al home stager-ului poate face diferența în succesul intervenției. Un home stager de succes nu este cel care realizează cele mai frumoase decoruri, mai degrabă este cel care reușește să aducă un număr mare de vizite, care se pot transforma într-o vânzare rapidă. Un home stager de succes este capabil să anticipeze obiecțiile vizitatorilor deja din prima clipă a vizionării proprietății. Un home stager cu experiență este un antreprenor care este conștient de rezultatele pe care le poate obține și este capabil să spună: „Nu, aici ar fi inutil să faci home staging”.
În concluzie, home staging ar putea fi ceea ce este necesar pentru a facilita vânzarea sau închirierea proprietății, fără a fi la fel de solicitant și costisitor ca o renovare completă. În plus, va atrage un număr mai mare de posibili cumpărători și este foarte probabil ca suma solicitată să fie în cele din urmă cea pe care o veți obține pentru proprietate, datorită unei îmbunătățiri inteligente a spațiilor care permite cumpărătorului să înțeleagă clar potențialul casei.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.51.