Un faimos castel francez cu istorie de secole, la vânzare pentru 15 milioane de euro

Domeniul Laroche-Ploquin, din Valea Loarei – o locație faimoasă în istoria franceză –, a avut drept proprietari familii cu influență de-a lungul secolelor, iar acum se află în căutarea unui nou cumpărător, care ar trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de 15 milioane de euro.

Proprietatea a fost construită inițial în secolul al XV-lea, pe fundația unei vechi fortărețe din secolul al XIII-lea. Este alcătuită dintr-un castel maiestuos cu vedere spre un parc împădurit de 72.240 de metri pătrați și a fost complet renovată și inaugurată în 2017 ca hotel de lux de 4 stele cu un restaurant semi-gastronomic, se arată în descrierea realizată de către Sotheby’s International Realty, agenția care se ocupă de vânzarea domeniului.

În secolul al XX-lea, castelul a intrat în istorie datorită proprietarei sale, contesa Marie-Thérèse de Poix. Astfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, contesa și-a folosit proprietatea ca centru de aprovizionare cu arme. Tot aici a ascuns oameni din mișcarea de rezistență a cărei membră era și ea.

6fa4092b83a7b5264950a62e2b153862 1024x640 - Un faimos castel francez cu istorie de secole, la vânzare pentru 15 milioane de euro 1e6cba20e2be747118f901bc97fbbfc1 1024x640 - Un faimos castel francez cu istorie de secole, la vânzare pentru 15 milioane de euro

Arhitectură ușor recognoscibilă

Tratarea fațadei este tipică clădirilor din primul sfert al secolului al XVI-lea, datorită așa-numitului „blésois quadrillage”, o formă de mulaj al cărei nume provine de la aripa castelului Blois construită sub Francisc I, iar pe de altă parte, datorită capitelurilor tipice anilor 1515-1520, care se regăsesc și în arhitectura castelelor Blois și Azay-le-Rideau.

Good to know

Castelul a fost ridicat pe fundația unei fortărețe

Ușa de intrare, la fel ca cea a castelului Azay-le-Rideau, amintește de faimosul arc de triumf roman și dă tonul arhitectural al întregii clădiri.

Accesul pe domeniu se face printr-o poartă maiestuoasă, încadrată de felinare, în pădure, unde vizitatorii sunt întâmpinați de vechea casă a paznicului de vânătoare. Pe malul râului La Manse și pe o suprafață de șapte hectare, castelul Laroche-Ploquin domină cu silueta sa impunătoare panorama pe cât de vastă, pe atât de variată a domeniului ce cuprinde pădurea, grădina-labirint de trandafiri și pâraiele.

„În interiorul castelului, impresionanta scară de lemn oferă o perspectivă frapantă și vertiginoasă, scara de piatră uimește prin mulajele și bolțile sculptate, zonele comune te fac să-ți dorești să poți opri timpul în loc, în vreme ce camerele și apartamentele vaste invită la reverie și contemplare”, se menționează în descrierea realizată de agenția Sotheby’s.

Spațiul locuibil din castel se ridică la aproximativ 1.300 de metri pătrați. Proprietatea este compusă din 23 de camere decorate cu stil, un restaurant, un bar cu lounge, câteva săli de recepție, o piscină cu saună și o sală de sport. La toate acestea se mai adaugă o anexă cu încă șase camere.

Viziunea de amenajare a camerelor respectă principiile specifice interioarelor franceze clasice, oferind în același timp un univers unic în fiecare dintre ele. Încăperile prezintă piese de mobilier de epocă rafinate și confortabile. Spațioase și moderne, băile sunt dotate cu echipamente de top din colecția de lux Villeroy & Boch. Pentru decorarea și placarea pereților și podelei s-au folosit materiale naturale de înaltă calitate, precum marmură de Carrara, travertin și lemn masiv.

Good to know

Suprafața locuibilă din castel depășește 1.300 de metri pătrați

„Când te afli în interiorul castelului, timpul stă în loc”, afirmă Luca Lanzani, reprezentant al agenției, citat de către mansionglobal.com. „Ești cufundat într-o atmosferă de basm – poți alege să te relaxezi în parcul castelului la umbra arborilor seculari sau să admiri cerul înstelat în aerul răcoros al serii.”

82fa79fd39fb0ad829b0f5056fbe2e5d 1024x682 - Un faimos castel francez cu istorie de secole, la vânzare pentru 15 milioane de euro 9d7d050ca4a87761d7d77ed508d2259c 1024x682 - Un faimos castel francez cu istorie de secole, la vânzare pentru 15 milioane de euro

„Lucrările de renovare au fost efectuate și supervizate de o echipă de profesioniști specializați în acest sector”, a mai spus Lanzani. „Aceasta este o informație crucială, deoarece, deși putem admira castele frumoase cu aceleași caracteristici în zonă, nu toate sunt în prezent în stare bună, ceea ce face ca Laroche-Ploquin să fie cu atât mai special.”

Restaurantul semi-gastronomic a fost construit în anul 2016, în cadrul proiectului de extindere a castelului, sub o verandă magnifică cu vedere spre parc. În 2017 a fost inaugurat și hotelul de 4 stele. Istoria franceză se împletește cu luxul tradițional în atmosfera de poveste a acestui domeniu, situat în inima singurei regiuni din Franța care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO drept „obiect reprezentativ pentru geniul creativității umane”.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA