Familia regală din Marea Britanie se bazează pe veniturile obținute din portofoliul imobiliar compus din proprietăți agricole, rezidențiale și comerciale. Acestea sunt integrate în Ducatul de Lancaster și aparțin domeniului privat al suveranului britanic ca duce de Lancaster, funcție ocupată în prezent de regele Charles al III-lea.
Tradiția ca regele încoronat să fie și duce de Lancaster are o istorie începută în anul 1299, iar venitul din acest ducat reprezintă o componentă vitală a venitului suveranului, fiind contabilizat separat față de celelalte proprietăți ale Coroanei.
În mod istoric, toate pământurile și proprietățile au fost achiziționate de ducat de-a lungul a șapte secole, prin căsătorii, moșteniri, donații și confiscări. În prezent, tranzacțiile sunt de tip vânzare-cumpărare.
Potrivit datelor oficiale ale Ducatului de Lancaster, proprietățile rurale sunt compuse din 44.748 de acri de pământ în Anglia și Țara Galilor, majoritatea activelor imobiliare fiind poziționate în Lancashire, Yorkshire, Cheshire, Staffordshire și Lincolnshire. În plus, ducatul deține un portofoliu semnificativ de proprietăți comerciale, în mare parte în „Savoy precinct”, situat în Londra, un portofoliu de investiții financiare și un mic portofoliu rezidențial urban compus din 315 proprietăți.
Good to know
Proprietățile rurale sunt compuse din 44.748 de acri de pământ
În ceea ce privește proiectele din Londra, ducatul deține birouri și spații de retail, precum și un hotel și o școală. De asemenea, în apropierea capitalei se mai află active industriale, iar ducatul a mai făcut achiziții de depozite în Liverpool și Blackburn. Experții organizației analizează în mod constant noi oportunități de achiziții care să contribuie la creșterea veniturilor.
„În timp ce activele rurale reprezintă cea mai mare parte a proprietății din punct de vedere al valorii și al suprafeței, activele comerciale, în special cele situate în locații valoroase, cum ar fi centrul Londrei, aduc cea mai mare contribuție la veniturile ducatului”, se arată în descrierea oficială a organizației. La portofoliu se adaugă și resurse minerale, în principal depozite de calcar, gresie și gips, care sunt extrase și vândute companiilor de construcții britanice, dar și producătorilor de ciment. Totodată, ducatul generează venituri și din zona de infrastructură subterană, în care se regăsesc conducte submarine și cabluri de fibră optică.
Rețea de proprietăți cu valoare istorică unică
În portofoliul ducatului se regăsesc și o serie de proprietăți istorice, în principal castele și alte clădiri cu funcțiuni în zona educațională, religioasă și de justiție. Printre acestea se numără și Castelul Knaresborough, care a fost reședința preferată a primilor generații de monarhi englezi. În prezent, din clădire s-au mai păstrat doar ruine, care pot fi vizitate de public.
Construit în urma cuceririi normande, castelul a fost controlat de regi sau deținut direct de Coroană de-a lungul istoriei sale. Regele Ioan a manifestat un interes deosebit față de Knaresborough și a stat adesea la castel în timp ce vâna în Pădurea Knaresborough. Se spune că a cheltuit mai mulți bani pentru castelele de la Knaresborough și Scarborough decât pentru oricare altele din țară.
După accederea la tron a lui Henric al IV-lea, castelul nu a mai jucat un rol important în afacerile naționale, însă a continuat să aibă influență în administrația regională.
Castelul Knaresborough a fost deținut de regaliști la începutul Războiului Civil, dar în 1644 a fost asediat și cucerit de către parlamentarieni. În 1646, Parlamentul a ordonat ca acesta să fie făcut inutilizabil și a început demolarea. Doar Turnul Regelui și tribunalul au supraviețuit.
Un alt loc cu importanță specială pentru ducat este Capela Savoy din Londra. Pereții actualei capele încorporează o parte dintr-o capelă mai veche din marele spital fondat în apropiere de către Henric al VII-lea, a cărei construcție a fost finalizată în 1512, la câțiva ani după moartea acestuia.
În 1702, spitalul a fost desființat, iar clădirile acestuia au fost folosite în alte scopuri. În secolul al XIX-lea, vechile clădiri ale spitalului au fost demolate și au fost ridicate clădiri noi.
A rămas doar capela principală a spitalului, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. După ce incendiile de la mijlocul secolului al XIX-lea au distrus capela, aceasta a fost reconstruită și redeschisă în 1865. Cea mai mare parte a clădirii actuale datează din această perioadă; doar o parte din zidul exterior datează din 1502.
Capela Savoy a rămas importantă. În 1890 a fost prima biserică din Londra care a fost iluminată cu electricitate. În epoca victoriană a fost, de asemenea, un loc la modă pentru nunți.
Ducatul întreține Capela Savoy și suportă costurile de funcționare ale acesteia. Amplele lucrări de renovare din anul 2000 au readus tavanul la gloria sa de odinioară. În 2003, grădina a fost reamenajată, iar în 2011 au fost aduse îmbunătățiri structurii clădirii.
Active de peste jumătate de miliard de lire sterline
Ducatul de Lancaster avea active nete de 641 de milioane de lire sterline la finalul lunii martie 2023, cu un surplus net de 26 de milioane de lire sterline. Aproape 70% din venituri provin din zona comercială și 18% din componenta agricolă. Restul este generat de activele rezidențiale și financiare (acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare).
Good to know
Ducatul de Lancaster avea active nete de 641 de milioane de lire sterline în T1 2023
Regele Charles al III-lea are dreptul la veniturile generate de ducatul său, dar nu are dreptul la capitalul ducatului și nici la profituri. Terenurile pot fi cumpărate și vândute, iar contractele de închiriere pe termen lung pot fi acordate, însă vânzările de active sunt strict controlate și sunt favorabile păstrării proprietăților principale ale ducatului. Generarea de venituri este echilibrată cu necesitatea de a asigura un venit pentru generațiile viitoare de suverani.
Separat de structura ducatului, monarhul britanic are proprietăți în zona Transilvaniei din România și a promovat, de-a lungul timpului, inițiative de protecție a cadrului natural din țara noastră. De altfel, regele Charles al III-lea a vizitat România la finalul lunii mai și a petrecut, printre altele, o zi la casa sa din Valea Zălanului, județul Covasna.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.51.