Costin Nistor: Ansamblul rezidențial Corallis, cel mai bun raport calitate – preț în nordul Bucureștiului

(A) Fortim Trusted Advisors, companie specializată în consultanță și management de real estate, este reprezentant exclusiv pentru Corallis, primul ansamblu rezidențial dezvoltat de către KÉSZ Group in Romania, pentru care oferă servicii de sales & marketing pentru segmentul rezidențial. Compania este specializată în construcții, având o experiență de peste 41 de ani și face o premieră pe piața din capitală, cu primul proiect rezidențial în calitate de dezvoltator imobiliar, în partea de nord a Bucureștiului, zona Petrom City. Costin Nistor, Managing Director Fortim Trusted Advisors, prezintă detaliile parteneriatului cu KÉSZ Group.

Ce v-a determinat să vă angrenați în acest parteneriat, alături de KÉSZ România?
În cadrul companiei Fortim Trusted Advisors oferim servicii complete pe 3 paliere de real estate: Advisory, Property Management și Rezidențial. De asemenea, realizăm cercetare de piață și analizăm toți factorii care influențează piața imobiliară la nivel european și implicit, la nivel național.

Alianța companiei cu BNP Paribas Real Estate înseamnă acces la informații privind situația economică la nivel internațional, previziuni financiare și analize ale trendurilor din piață. Coroborat cu analizele pe care le realizăm cu echipa de advisory, avem argumente solide pentru care ne angrenăm în parteneriatul cu KÉSZ România și credem că va fi nu doar un ansamblul bine construit, cât și un ansamblu bine promovat, apreciat de către cei care îi înțeleg toate avantajele și mai ales diferențiatorii.

La finalul anului 2021, Compania Fortim Trusted Advisors a intermediat achiziția terenului pe care urmează să fie dezvoltat acest proiect și pentru care am realizat servicii de consultanță imobiliară și de cercetare a pieței, pentru a ajuta în definirea unui concept integrat de locuire.

Încă de la început, viziunea Fortim a fost de a ne poziționa drept prima și singura companie de consultanță care oferă servicii complete pe toate palierele: Advisory, Property și Rezidențial.

Parteneriatul cu KÉSZ România pentru tranzacția terenului a reprezentat momentul cheie pentru a dezvolta segmentul de Rezidențial și echipa aferentă. Pentru proiectul Corallis ne asumăm un rol extrem de important, ce implică servicii de consultanță, branding, marketing și vânzarea acestui proiect.

Strategia de vânzare a proiectului rezidențial Corallis este etapizată, în funcție de etapele de construire. Intrarea pe piață are ca punct forte cel mai bun raport calitate – preț pentru apartamente noi, dezvoltate în zona de nord a capitalei, într-un mediu de locuire ce oferă un stil de viață deosebit, pe malul Lacului Grivița.

Corallis Lifestyle by the lake 1024x633 - Costin Nistor: Ansamblul rezidențial Corallis, cel mai bun raport calitate – preț în nordul Bucureștiului

Când va fi lansat proiectul rezidențial Corallis?
A fost depusă toată documentația pentru autorizația de construire și așteptăm un răspuns oficial, ce poate apărea oricând. Suntem pregătiți și considerăm că interesul manifestat de cumpărători până acum pentru ansamblul rezidențial Corallis o să se vadă prin vânzarea rapidă a stocului rezervat pentru etapa de lansare a proiectului.

Odată ce va fi emisă autorizația de construire, vom da start vânzări și practic, cumpărătorii vor putea semna ante-contractele. Am făcut deja câțiva pași în procesul de awareness al proiectului și avem feedback foarte bun din partea celor interesați.

Ce oferă zona pe care se dezvoltă proiectul, mai mult decât un cadru natural?
Locația beneficiază de cadrul natural al lacului, oferind astfel viitorilor rezidenți Corallis aer curat, liniște și vedere spre lac, ce asigură apusuri spectaculoase. Poziționarea în partea de Nord a Bucureștiului, la 5 – 6 minute de mers cu mașina față de Casa Presei și Parcul Herăstrău, oferă accesibilitate către punctele de interes din oraș și polurile de birouri din zona de nord.

Din dorința de aliniere la politica de dezvoltare a orașului, în relație cu diverse sectoare de activitate, am analizat zona, atât la momentul tranzacției terenului, cât și recent, pentru a cunoaște în detaliu tot ce are zona de oferit. Pe lângă o locuință, membrii unei comunități noi au nevoie de mult mai multe, de la grădinițe, școli, licee, la facilități de petrecere a timpului liber, acces facil către centre de shopping, de business, aeroport și alte destinații.

Zona de nord – vest prezintă un mare potențial de dezvoltare și, prin prisma rigorilor stabilite de autorități, se impune dezvoltarea de clădiri cu regim mai mic de înălțime, de până la 23 metri. Acest lucru este un avantaj pentru că se va menține un nivel de înălțime acceptabil, ce nu va încărca excesiv câmpul vizual.

În alte țări, noile dezvoltări implică acoperirea și pregătirea infrastructurii necesare de către dezvoltator. În România, încă sperăm ca lucrurile să se întâmple mai structurat, conform unui plan urbanistic general agreat, care păstrează o proporție corectă între spații verzi, spații recreative și clădirile rezidențiale.

Suntem încântați de conceptul ansamblului rezidențial Corallis, care are prevăzute suficiente parcări subterane, inclusiv pentru vizitatori, parcări pentru biciclete, zone în aer liber pentru yoga și pilates, dar și alei de plimbare pe esplanada lacului.

Am analizat toate avantajele de proximitate și considerăm că strada Coralilor îmbină nevoia de liniște și trafic redus, cu accesibilitatea față de noduri rutiere relevante.

Ce ar trebui să știe cumpărătorii despre piața imobiliară din prezent?
Analizând din perspectiva investițiilor imobiliare, cel mai bun moment să cumperi o proprietate imobiliară era ieri. Raportat la perspectiva de creștere a prețurilor în imobiliare, cel mai bun moment este în prezent.

Suntem într-un an electoral, care influențează din multe puncte de vedere atât deciziile de business, cât și deciziile cetățenilor. Faptul că Bucureștiul nu are încă un plan urbanistic general actualizat, oficial, ridică semne de întrebare cu privire la noile dezvoltări și creează îngrijorare pentru proprietarii care au achiziționat proprietăți în clădiri ale căror autorizații de construire au fost contestate, așa cum s-a întâmplat în Sectorul 2.

Din acest punct de vedere, trebuie menționat un aspect extrem de important, respectiv faptul că proiectul Corallis are un PUZ care deja a produs efecte juridice; drept urmare, nu există niciun risc de a putea fi contestat.

Cum sunt prețurile în imobiliare la acest moment?
Anul a început surprinzător de bine, cu un volum mare de tranzacții imobiliare, deși cota redusă de TVA a urcat de la 5% la 9%. Primele 3 luni ale anului 2024 înregistrează atât o creștere în ceea ce privește achizițiile, dar și o creștere cu peste 7% pe prețul mediu pe metru pătrat în București față de începului anului. În cazul apartamentelor noi, creșterea medie depășește 8,2%. Apartamentele cu 3 camere au un nivel de creștere a prețurilor de 8,8% din ianuarie până în prezent.

Analizând dorința de aliniere la standardele europene și creșterea nivelului de trai, consider că prețurile în imobiliare la acest moment sunt accesibile. Sunt factori care în continuare vor influența nivelul cererii spre creștere, în condițiile în care oferta actuală este insuficientă, PUG-ul este încă în lucru, iar anul acesta sunt alegeri, ceea ce va întârzia procesul decizional în vederea dezvoltării de noi proiecte. De altfel, condițiile de construire devin mai riguroase, iar dezvoltarea în conformitate cu normele de sustenabilitate, implică niște costuri mai mari pentru dezvoltatori. Numărul noilor dezvoltări rămâne scăzut, iar o cerere și mai accentuată nu doar că va menține prețurile, ci le va crește.

După a doua jumătate a anului, există posibilitatea ca dobânzile creditelor bancare în euro să scadă, ceea ce poate crește și mai mult cererea, în condițiile în care, în capitală, oferta de locuințe nu acoperă nivelul cererii.

Un alt factor relevant este creșterea salariului minim în plan național odată cu luna iunie 2024 și ulterior, alinierea la nivelul salariului minim european, care reprezintă 50% din salariul mediu brut pe țară. Aceste modificări influențează puterea de cumpărare, care a crescut în ultimii ani cu 40% și urmează să se consolideze, influențând pozitiv calitatea vieții.

Pe ce vă bazați în stabilirea strategiei de intrare pe piață, pentru a putea oferta cu cel mai bun raport calitate – preț?
Strategia noastră de intrare pe piață se bazează pe o serie de piloni cheie comuni în parteneriatul actual, care conferă o perspectivă clară și luarea unor decizii în vederea unei poziționări corecte în piață și a atragerii publicului țintă.

Printre aceștia menționez: politică de preț ce are la bază un bun planning și un management bazat pe un business plan ferm și un plan de optimizare a proceselor de construire pentru a ține costurile sunt control, cu obiectivul unui nivel superior al calității.

În stabilirea acestui unique selling point ne bazăm pe contextul actual al pieței imobiliare din București, avantajul prețului off-plan, respectiv un preț corect pentru momentul de lansare a proiectului, când cumpărătorii mizează în procesul de rezervare doar pe credibilitatea dezvoltatorului și pe referințele existente de construire, din portofoliul companiei.

Cel mai bun raport calitate-preț se referă la echilibrul optim dintre prețul de vânzare al apartamentelor și calitatea construcției, a finisajelor și a facilităților oferite, care asigură cea mai bună valoare a investiției financiare și favorizează un stil de viață sănătos, într-un mediu natural. Oferim astfel o valoare reală a produsului, în raport cu tot ceea ce are de oferit ansamblul rezidențial Corallis.

Oferta de lansare reprezintă într-adevăr, cel mai bun preț din tot ciclul de viață al proiectului. Achiziția timpurie și timpul de așteptare până la finalizarea proiectului aduc și avantaje. Pe lângă prioritate în selecția poziționării – etaj, punct cardinal și vedere, cumpărătorul are avantajul aprecierii valorii în timp. Pe parcursul etapelor de construire prețurile cresc, urmând ca la finalizarea apartamentelor, acestea să fie mai mari cu 25%. Practic, achiziția în stadiu off-plan constituie o economie de 25% din valoarea proprietății apartamentului.

Deși conține un stoc limitat, oferta de lansarea proiectului vine cu o listă de prețuri atractive, pe care abia așteptăm să o anunțăm oficial, imediat după obținerea autorizației.

Parteneriatul cu KÉSZ România are la bază încrederea reciprocă și suntem siguri că produsul va fi unul de calitate superioară, care să satisfacă nevoile și așteptările cumpărătorilor. De asemenea, nu avem dubii cu privire la rigurozitatea respectării timeline-ului de activități, respectiv strictețea privind termenul de finalizare a lucrărilor.

Corallis Apartamente București Nord  Kesz Group România Fortim Trusted Advisors 1024x633 - Costin Nistor: Ansamblul rezidențial Corallis, cel mai bun raport calitate – preț în nordul Bucureștiului

Cui se adresează acest proiect?
Viitorii rezidenți ai comunității Corallis sunt interesați de calitatea vieții, adepți ai evoluției în ceea ce privește tehnologiile și perspectiva sustenabilă a noilor dezvoltări. Lifestyle by the lake constituie o invitație pentru cele mai frumoase povești de viață, scrise într-un mediu natural, sub razele apusurilor superbe, oglindite în luciul lacului.

Ansamblul rezidențial Corallis cuprinde 226 de apartamente și va fi un proiect sustenabil, construit conform cerințelor Certificării BREEAM Excellent.

Prin prisma poziționării, pe malul lacului, profilul clienților interesați se conturează de la sine: familii la început de drum, sau care vor un upgrade în stilul de viață al familiei, persoane cu spirit civic, care au un comportament responsabil față de mediul înconjurător și iubesc activitățile sportive și timpul petrecut în aer liber.

Vă veți ocupa exclusiv de Sales & Marketing pentru proiectul rezidențial Corallis sau sunteți deschiși să preluați și alte proiecte?
Suntem extrem de focusați pe activitățile de marketing și vânzări pentru Corallis, pentru că este un proiect de referință, care ne ajută să ne scriem cartea de vizită și pe acest segment, de Rezidențial.

Cu siguranță suntem interesați să ne ocupăm de viitoarele proiecte ale KÉSZ România, pentru că suntem convinși că după ce vor arăta în piață ceea proiectele imobiliare integral realizate sub semnătura lor, următoarele proiecte se vor vinde – minim 20% – din recomandări.

Există potențial de dezvoltare a parteneriatului, pentru că acoperim și servicii de Property Management, iar la finalizarea ansamblului rezidențial, este esențial ca nivelul serviciilor să fie în armonie cu întreg conceptul de Lifestyle by the lake, pentru o calitate ridicată a vieții.

Apartamente Rooftop Corallis Apartments 1024x576 - Costin Nistor: Ansamblul rezidențial Corallis, cel mai bun raport calitate – preț în nordul Bucureștiului

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA