Cele mai neobișnuite construcții din Europa

Diana Nita

, Real Style

Există clădiri care combină ideea de confort cu cerințe estetice cuminți, care nu își propun să iasă neapărat în evidență. Dar există și clădiri a căror alură este atât de neașteptată, încât privitorul neavizat ar putea crede că, pentru un efect vizual wow, caracteristicile de bază ale unei construcții funcționale ar putea avea de suferit. Cu toate acestea, următoarele repere imobiliare îndeplinesc la superlativ atât rolul funcțional, cât și caracterul estetic inedit.

Arhitectura europeană abundă în stiluri arhitectonice diverse, care au trecut prin schimbări esențiale de-a lungul anilor. De la arhitectura antică romană, la clădirile futuriste din zilele noastre, fie că este vorba de muzee, biserici sau obiective rezidențiale, clădirile în cauză sunt adevărate capodopere, lucrări de referință în domeniu.  

  1. Guggenheim (Bilbao, Spania)

Muzeul Guggenheim a fost construit în 1997, după proiectele arhitectului canadian Frank Gehry, și reprezintă unul dintre cele mai potrivite exemple de arhitectură modernă de secol XX. Un alt muzeu Guggenheim, parte a fundației cu același nume, se află în plin proces de construcție și va fi de două ori mai mare decât cel din Bilbao.

gugenheim - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Casa cu susul în jos (Zakopane, Polonia)

Casa cu susul în jos este o atracție turistică din stațiunea montană poloneză Zakopane. Interesant este faptul că toate obiectele din această casă sunt amplasate invers – mese, scaune, patul sau vasul de toaletă, ceea ce le dă o senzație confuză celor care îi trec pragul.

cosa fare a zakopane estate casa sottosopra copy 1024x683 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Krzywy Domek (Sopot, Polonia)

Această construcție al cărei nume se traduce prin „casa strâmbă” este una dintre cele mai căutate atracții arhitecturale din Polonia. A fost construită în anul 2004 ca parte a unui centru comercial din Sopot. Forma sa ondulată a fost inspirată de ilustrațiile unor desenatori specializați în cărți de povești, dar și de clădirile lui Gaudí din Barcelona. În interiorul clădirii se mai găsește o cafenea.

Sopot Crooked House 2 1024x683 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Markthal (Rotterdam, Olanda)

Markthal din Rotterdam este atât clădire rezidențială, cât și de birouri, aflată în centrul orașului. Construcția în formă de potcoavă găzduiește peste 200 de apartamente și un garaj pe patru etaje cu o capacitate de 1.000 de mașini. Ineditul construcției constă în faptul că fațada este complet acoperită cu sticlă, în timp ce interiorul este decorat cu grafică de Arno Coenen. Și nu grafică în sensul clasic, ci reprezentări digitale 3D de floră și faună, care fac din această clădire o Capelă Sixtină modernă.

Markthal Rotterdam Olanda - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Casa Milà (Barcelona, Spania)

Cunoscută și sub numele de La Pedrera, Casa Milà este ultima capodoperă arhitectonică a lui Antoni Gaudí înainte de a se dedica în întregime proiectării Sagrada Familia. Reprezintă un munte cu numeroase ferestre neregulate care par niște găuri și cu balcoane având, fiecare, câte un grilaj personalizat. De fapt, construcția este compusă din două case conectate prin fațade, pardoseală și acoperiș. Cea mai interesantă parte a casei este, fără îndoială, acoperișul pe care se înșiruie 28 de coșuri, aidoma unor soldați în posturi de gardă. Casa Milà, în prezent muzeu, a fost listată ca obiect de patrimoniu universal UNESCO în anul 1984, iar până în 1986 a aparținut cuplului Roser Segimón și Pere Milà, pentru care, de altfel, a și fost construită.

la pedrera building barcelona 1024x683 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Catedrala Sfântul Vasile (Moscova, Rusia)

Celebra biserică din Moscova, obiect de patrimoniu universal, este probabil una dintre cele mai neobișnuite construcții de acest gen din lume. Catedrala constă, de fapt, din opt capele mai mici grupate în jurul uneia principale dedicate Sfântului Vasile. Turnurile colorate au cupole în formă de bulb, o configurație potrivită în contextul cantităților mari de zăpadă la care sunt supuse clădirile din această regiune. Catedrala a căpătat culorile pe care le are în prezent abia în secolul al XVII-lea, clădirea originală având culoarea albă și cupole aurii, pentru a fi în armonie cu albul Kremlinului. 

Moscow St. Basils Cathedral Night Shot XL 1 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Biserica Hallgrimur (Reykjavik, Islanda)

Măsurând 74,5 metri, această biserică luterană din capitala Islandei este cea mai înaltă din țară. Construcția aparține stilului arhitectonic expresionist, iar forma sa neobișnuită a fost inspirată de configurația rocilor bazaltice. Deși inițial biserica nu s-a dorit să fie foarte înaltă, în cele din urmă s-a optat pentru această variantă din motive de vanitate, pentru a surclasa catedrala catolică din Reykjavik.

hallgrimskirkja church copy 1024x683 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Atomium (Bruxelles, Belgia)

Deși nu este propriu-zis o clădire, Atomium este o construcție care merită din plin să fie plasată în compania celor mai sofisticate obiective de acest fel. Atomium a fost construit cu ocazia Expoziției Internaționale din 1958 și de atunci își primește vizitatorii an de an. Construcția constă în nouă sfere placate cu oțel inoxidabil, conectate între ele astfel încât să formeze o celulă. Doar cinci dintre ele constituie pavilioane expoziționale, care găzduiesc expoziții permanente, în timp ce sfera de sus este restaurant.

bruxelles 1024x683 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Cuptorul solar (Odeillo, Franța)

Acesta este cel mai mare cuptor solar din Europa și constituie nucleul unuia dintre cele mai importante centre de cercetare de pe bătrânul continent. Situat în Font-Romeu-Odeillo-Via (în apropiere de granița cu Spania), cuptorul Odeillo are o înălțime totală de 54 de metri și o lățime de 48 de metri. Zona în care este amplasat, la o altitudine de 1.312-2.212 metri, beneficiază de cea mai mare cantitate de energie solară de-a lungul unui an (mai mult de 2.500 de ore pe an).

solar oven - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Waldspirale (Darmstadt, Germania)

Waldspirale sau „Spirala verde” este un complex imobiliar din Darmstadt, Germania, proiectat de Friedensreich Hundertwasser și finalizat la sfârșitul anilor ‘90. Clădirea în formă de U are o fațadă multicoloră lipsită de linii drepte. Niciuna dintre cele 1.000 de ferestre ale clădirii nu seamănă cu alta, lucru valabil și în cazul mânerelor sau ușilor. Colțurile formate de pereții interiori sunt, de asemenea, rotunjite, pentru a corespunde cu cele exterioare. În ciuda formei sale neregulate, cel mai de sus punct al clădirii ajunge până la nivelul etajului al 12-lea.

waldspirale kuebi - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Casa care dansează (Praga, Cehia)

Neobișnuita clădire din centrul orașului Praga a fost proiectată de arhitectul Vlado Milunic în colaborare cu Frank Gehry. Gândită inițial ca o clădire destinată artei, în cele din urmă a devenit un centru de business. Cu ferestrele sale cu cadre convexe, construcția are un aer futurist, designerul urmărind să obțină un efect 3D.

tiny house movement in louisville ky the dancing house in prague fresh dancing house for alternative tiny house movement in louisville ky copy 2 1024x893 - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Casele cubice (Rotterdam, Olanda)

Amplasate lângă gara Blaak din Rotterdam, aceste construcții inedite ale arhitectului Piet Blom adăpostesc spații de locuit și se bazează pe conceptul acoperișului locuibil, cu optimizarea spațiului interior. Cuburile sunt dispuse la un unghi de 45 de grade față de poziția convențională a unui spațiu cuboid destinat locuinței, care este dispus pe un pilon cu configurație hexagonală.

case cuburi - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Biblioteca Națională (Minsk, Belarus)

Această bibliotecă adăpostește a treia cea mai mare colecție de literatură rusă din lume, însă nu acesta este amănuntul care o face deosebită de alte obiective de acest fel. Biblioteca din Minsk are o înălțime de 72 de metri, o configurație de diamant și își produce propria energie electrică, fiind acoperită în mici panouri de sticlă.

National Library in Minsk - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

  1. Kunsthaus (Graz, Austria)

Muzeul de Artă din Graz este o clădire futuristă construită în 2003, ca parte a celebrării Capitalei Europene a Culturii. Muzeul are o configurație de inimă robotică, un stil arhitectonic mai puțin întâlnit în Austria. Fațada BIX a muzeului reprezintă o fuziune unică între arhitectură și New Media (combinația dintre „Big” și „pixels”) și constă într-o manta de sticlă acrilică formată din 930 de lămpi fluorescente a căror luminozitate poate fi ajustată individual. Fațada poate fi utilizată drept un ecran uriaș pentru proiectarea de imagini.

kunsthaus - Cele mai neobișnuite construcții din Europa

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply