Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

Oportunitățile de business oferite de piața imobiliară sunt multiple, iar investițiile cu scopul închirierii se numără printre cele aflate în topul listei. Însă, pentru ca investiția să fie una rentabilă, este bine să ții cont nu numai de solicitările pieței, dar și de ceea ce te face distinctiv și mai atractiv pentru potențialii clienți.

Se presupune că research-ul făcut înaintea achiziției te-a determinat să alegi în funcție de mai mulți factori, începând cu zona și cererea aferentă. Asta te ajută din start să îți definești target-ul și să amenajezi conform profilului pe care l-ai conturat clientului. Firește, există și varianta în care deții deja o proprietate și vrei să o închiriezi, așa că sfaturile mele se vor plia pe ambele situații pentru a fi cât mai utile.

Tipul proprietății

Există cerere pentru orice tip de locuință. E drept că unele sunt mai căutate ca altele, dar indiferent de suprafață și numărul de camere, un spațiu bine organizat și amenajat să servească nevoilor destinatarului va avea succes. Este important, însă, să ții cont că, deși aceste nevoi diferă de la client la client, ele sunt mai ușor de intuit în funcție de tipul locuinței alese de acesta, așa că organizeaz-o ca atare.

O casă spațioasă este foarte ofertantă și, deși este evidentă nevoia de camere extra a potențialului client, nu este la fel de clară și destinația pe care acesta le-o va da. Tentația de a „îți face de cap” amenajând camere cu roluri diverse, care mai de care mai stylish și originale, conform propriilor dorințe, poate fi rentabilă și atractivă atunci când destinatarul nu are niște planuri și necesități concrete, dar e mai bine să joci precaut. Pe lângă încăperile esențiale unei case bine organizate – bucătărie, living, dining, dormitoare, băi și dressing –, caută să amenajezi cât mai versatil restul camerelor, astfel încât să le poți transforma, la cererea clientului, în birou, camera copilului, lounge, game room sau altele. Ce înseamnă asta? În primul rând, să recurgi la finisaje neutre, în ton cu restul decorului din casă, dar care pot fi ușor completate și integrate într-un nou concept decorativ gândit special pentru spațiul și clientul respectiv. Apoi, poți evalua două opțiuni: să lași spațiile goale și să le amenajezi la cerere sau să le dotezi minimal cu mobilier puțin și ușor de integrat în orice tip de decor.

graphic design color swatches pens desk architectural drawing with work tools accessories copy 1024x683 - Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

Chiar și în cazul apartamentelor cu un număr de camere de la trei în sus poți aplica această regulă. Una dintre încăperi poate avea un rol diferit pentru destinatar, față de ce te aștepți, așa că păstreaz-o cât mai „flexibilă” ca decor. Chiar dacă va fi un dormitor de oaspeți, un birou, atelier sau dressing, mobilierul de depozitare este binevenit. Urmărește doar să fie cât mai bine camuflat în decor, indiferent de destinația finală a spațiului. Un dulap în finisajul peretelui sau care se continuă cu o suprafață placată în ton va fi ușor de integrat în amenajare. Și mobilierul multifuncțional, pliabil sau ascuns este la fel de util.

Garsonierele, deși destul de straightforward ca destinație, ridică alte provocări, principala fiind eficientizarea spațiului. Fiind vorba despre o singură cameră, suprafața ei trebuie valorificată în așa fel încât să găzduiască cât mai multe roluri și să servească tuturor nevoilor destinatarului. Depozitarea este importantă, mai ales dacă nu există debarale sau holuri care să le includă. De aceea, recomandarea mea este să utilizezi fiecare nișă pentru a construi un dulap, raft sau polițe. Dar cel mai important lucru este să gândești spațiul ca un întreg, cu dotări multifuncționale, toate integrate armonios în decor, pentru ca încăperea să arate ordonat și unitar. În cazul unui open space, mobilierul de bucătărie poate fi ușor continuat cu cel de living, cu spații de depozitare sau blaturi cu rol dublu de birou și masă de dining, astfel încât spațiul să aibă un aspect fluid și îngrijit.

living room interior wall warm tones with yellow armchair white wall 3d rendering copy 1024x768 - Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

La fel și finisajele alese – este bine să fie unitare, mixând un număr nu foarte mare de nuanțe și texturi, între care să existe corespondențe, indiferent de zona căreia sunt destinate. Look-ul unitar nu exclude o separare a spațiului în funcție de roluri, lucru pe care îl poți face discret, la nivel vizual, cu ajutorul unor elemente de mobilier sau accesorii. De exemplu, dacă suprafața încăperii ți-o permite, poți amenaja o zonă de dormit, separat de cea de zi, pe care să o delimitezi cu un raft deschis, „cu două fețe”, pe care să pui cărți și obiecte decorative, lăsând totuși spațiile să comunice. Sau poți recurge la un paravan, care să mascheze doar parțial zona, dar care să aducă un plus decorativ prin detaliile estetice pe care le introduce. Același efect îl pot avea și panourile textile, de inspirație japoneză, prinse pe șine în tavan. Soluții și idei sunt multe, dar nu uita: cuvântul de ordine pentru un spațiu mic este „multifuncțional”.

Nivelul investiției

Evident, nivelul chiriei este influențat și de investiția pe care ești dispus să o faci în amenajarea locuinței. Un decor high-end va avea și alt target în ceea ce privește clienții și suma pe care o plătesc pentru utilizarea spațiului, dar și alte costuri. Totuși, asta nu înseamnă că orice investiție este justificată și că va avea automat o rată de return profitabilă. De aceea, este bine, după ce îți stabilești bugetul, să alegi inspirat în ce anume îl investești și care sunt detaliile care fac cu adevărat diferența. Confortul primează, așa că nu trebuie să faci rabat când vine vorba de dotările esențiale, iar dacă bugetul îți permite, sunt binevenite și câteva elemente extra, cum ar fi o mașină de spălat vase sau uscător de rufe, de exemplu. Ce contează, însă, este ca lucrurile menite să dureze în timp să fie calitative, atât pentru confortul chiriașului, dar și pentru a-ți minimiza uzura și investițiile viitoare. Instalațiile, un dressing încastrat, un duș walk-in, feroneria și accesoriile mobilei de bucătărie (realizată la comandă) sunt lucruri pe care nu le vei înlocui odată cu fiecare nou chiriaș și pe care nici nu vrei să le repari constant, așa că ține cont de asta când le alegi. Totodată, ia în calcul și durata de viață a elementelor „consumabile”: saltele, vopsea, tapet sau alte finisaje alese în zonele „de uzură”, covoare și alte textile care se deteriorează. Dacă le reînnoiești periodic, le poți și bugeta în concordanță, ca disposable.

1266 copy 1024x1024 - Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

Dar nu uita că și designul contează și diferențiază o ofertă de alta, așa că alege și elemente pur decorative în care să investești mai mult. Finisajele pereților sunt printre cele care fac diferența, fie că vorbim de o pictură murală, un tapet sau o placare interesantă. La fel și corpurile de iluminat. Poți recurge la niște copii după creații semnate de designeri, care sunt mai accesibile ca preț decât originalul, dar se vor distinge categoric.

În același timp, asta nu înseamnă că o amenajare low-budget nu poate fi profitabilă. Importante, și în cazul acesta, sunt elementele-cheie, dar și cum îți setezi așteptările. Chiar dacă nivelul investiției va fi mai mic, poate și prețul chiriei la fel, nu înseamnă că amenajarea nu poate fi practică și estetică.

21476750 copy 1 1024x683 - Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

Poți restaura și bricola dacă e cazul, pentru a reduce investiția în noi achiziții. Mai ales la capitolul finisaje poți face o economie considerabilă, ca să nu mai zic că scapi de partea de șantier. Refolosește ce poți, dar cosmetizează acolo unde e cazul: pune mochetă peste vechiul mozaic sau toarnă o rășină, plachează pereții cu panouri riflate, pune tapet sau microciment peste faianță, vopsește mobilierul vechi din lemn – toate implică mai puțin efort decât să le înlocuiești. Dar, chiar dacă recurgi la metoda asta, igienizează spațiul și mixează elementele vechi cu unele noi, nu neapărat foarte scumpe. Locuința e mult mai atractivă dacă are un aer și un look proaspete.

Stilul decorativ

Există două abordări aici: una ar fi să amenajezi spațiul cât mai safe, să fie pe placul cât mai multor persoane, iar cea de-a doua, să alegi o abordare cât mai originală, care, deși nu la fel de populară, va cuceri instant o anumită categorie de clienți. Alegerea îți aparține: vrei o plajă mai mare de oferte sau oferte mai targetate?

În ambele situații, nu neglija trendurile. Amenajează un spațiu modern, funcțional și ergonomic. Dacă vrei un decor mainstream, caută ca interiorul să fie cât mai armonios și neutru din punct de vedere cromatic. Alege tonuri de gri, grej, bejuri și alb pentru „fundal”, dar introdu și mici accente de culoare, chiar dacă mai stinse, pentru personalitate și coordonare. Optează în general pentru mobilier cu linii simple, mai ales când vine vorba de piesele mari, dar nu te sfii să cumperi un scaun, fotoliu, lampadar sau măsuță de cafea cu un design mai special, care transformă piesa într-una statement și asigură decorului personalitate și un aer contemporan. Chiar dacă vrei un decor neutru, nu înseamnă să renunți la elementele decorative, deci caută să adaugi și câteva perne, tablouri, plante sau alte mici detalii care să facă locuința să arate ca acasă.

21476750 copy 1024x683 - Cum amenajezi o locuință dedicată închirierii

Dacă, în schimb, vrei o amenajare mai „exclusivistă”, și nu mă refer neapărat la nivelul investiției și la un decor high-end, definește-ți stilul în funcție de target-ul ales. Decorurile ieșite din comun, cu piese unicat, picturi murale, culori puternice sau mobilier stil, ultramoderne sau foarte clasice, nu vor fi pe placul tuturor, cu siguranță, dar cine le va aprecia, va fi convins din prima. Ține cont, însă, că poate dura până găsești persoana aceea și clientul potrivit pentru locuința ta – cântărește-ți, deci, opțiunile și prioritățile.

Poți targeta tipul clientului și în funcție de destinația pe care alegi să o dai spațiului. De exemplu, îți poți amenaja apartamentul sau casa pentru a servi unei mici firme. Deși cererea nu este aceeași ca pentru cele rezidențiale, poți încasa aceeași sumă sau chiar mai mult, fără să investești în mobilier și dotări, și fără unele bătăi de cap administrative.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.39.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA