Piața rezidențială din Luxemburg este una dintre cele mai exclusiviste din Europa, iar acest lucru se vede și în prețurile de vânzare care ajung la aproape 9.000 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor CBRE.
Locuințele din acest stat au atins anul trecut un record al prețurilor, iar anul acesta, situația s-a complicat din cauza costurilor mai mari de finanțare, a inflației ridicate și a contextului economic incert.
Însă tranzacțiile cu clădiri istorice merg înainte și atrag atenția cumpărătorilor din toată lumea. Un exemplu în acest sens este și un frumos conac din anul 1914, care se găsește în inima Limpertsberg, pe cunoscuta stradă Rue des Roses, întins pe un teren de 9,2 ari. Acesta este disponibil la vânzare pentru suma de 7,5 milioane de euro.
Renovată în 2008, 2009 și 2010, proprietatea și-a păstrat o mare parte din farmecul său vechi și oferă volume foarte mari, tavane înalte, podele din lemn, vitralii și lemn sculptat.
Good to know
Prețurile rezidențiale în Luxemburg, în jur de 9.000 de euro pe metru pătrat
Distribuită pe două niveluri plus subsol, casa are o suprafață utilă de 280 de metri pătrați. La parter, se deschide către un foaier vast care duce la principalele camere de zi: spațiu de birou/bibliotecă, living-dining foarte mare cu verandă și bucătărie separată echipată care oferă o ieșire către grădina înverzită, cu o varietate de copaci. Calea de acces, adiacentă grădinii, duce la garajul care poate adăposti o mașină, fiind posibilă parcarea mai multor vehicule în exterior, potrivit prezentării realizate de către Sotheby’s.
O scară frumoasă, cu balustradă din lemn sculptat și fereastră cu vitralii, face legătura cu etajele superioare, unde se află zona de dormit.
În timp ce primul etaj include două dormitoare comunicante, cu acces la o terasă ce dă înspre grădină, un al treilea dormitor cu balcon frontal, dar și un al patrulea dormitor și o baie, la etajul al doilea se găsesc trei dormitoare suplimentare și o baie spațioasă. Totodată, mansarda este accesibilă de la acest nivel.
La subsolul conacului se regăsesc pivnița, spălătoria, crama și o cameră tehnică.
Proprietatea este situată la câțiva pași de centrul orașului Luxemburg. Conform descrierii agenției care se ocupă de vânzarea sa, conacul beneficiază de spații exterioare generoase și oferă un mediu de viață confortabil în inima unei zone rezidențiale cu multe facilități.
Experiența de locuire în Luxemburg
Luxemburg este o țară fără ieșire la mare, dar ceea ce îi lipsește în materie de litoral se compensează prin caracter, cultură și calitatea vieții.
Pe străzile sale curg o mie de ani de istorie. Arhitectura de patrimoniu a abațiilor, a podurilor istorice și a castelelor este la fel de comună aici ca zgârie-norii în alte localități. Capitala, Luxemburg City, este un sit înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO și, cu toate acestea, este infuzată cu arhitectură modernă progresistă, Muzeul de Artă Modernă proiectat de I.M. Pei fiind un exemplu elocvent în acest sens.
De altfel, Luxemburg este unul dintre cele mai mici state din Europa și singurul mare ducat, fiind și unul dintre cele mai bogate. Țara este membru fondator al Uniunii Europene și, ca urmare, joacă un rol mai important decât ar sugera dimensiunea și populația sa redusă.
Good to know
Luxemburg are o populație de puțin peste 500.000 de locuitori
În cadrul unei populații de puțin peste o jumătate de milion de locuitori există un procent considerabil de expați și imigranți, fapt care se reflectă în cele trei limbi oficiale ale țării, franceza, germana și luxemburgheza. Engleza este, de asemenea, vorbită pe scară largă.
În ciuda dimensiunilor sale – Luxemburg este mai mic decât statul Rhode Island –, peisajul este surprinzător de divers. Regiunea Mullerthal, aflată la granița de est cu Germania, este supranumită Mica Elveție, datorită terenului său deluros și pădurilor luxuriante.
Capitala regiunii, Echternach, este cea mai veche capitală a țării. Zona Ardenilor, o regiune de platou care se întinde pe teritoriul Belgiei, Germaniei și Franței, este presărată cu ruine medievale bine întreținute, iar valea râului Moselle este locul de naștere al industriei vinicole a țării.
Piața imobiliară luxemburgheză este recunoscută ca fiind puternică și atractivă. Proprietățile din capitală ating cele mai mari prețuri și variază de la „bijuterii” istorice la spații cât se poate de moderne. Inclusiv o abație dominicană a fost restaurată și transformată într-un complex de reședințe personalizate. Orașul este atât de compact, încât proprietățile-trofeu din cartierele foarte căutate, cum ar fi Belair și Limpertsberg, se află în imediata apropiere a Ville Haute, prestigiosul nucleu istoric.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.51.