Swallow’s Nest, castelul care „pluteşte” deasupra apelor Mării Negre

Castelul Cuibul Rândunicii este o construcţie neogotică situată în Gaspra, localitate aflată la nouă kilometri de Ialta, în Peninsula Crimeea, Ucraina. Este așezat pe un colț de stâncă la o înălțime de aproximativ 40 de metri față de nivelul apei, fiind un simbol faimos al Crimeei.

Considerată odinioară „Riviera Rusă”, coasta Mării Negre din Ucraina se întinde ca o superbă panglică turcoaz de-a lungul Peninsulei Crimeea. În ciuda stâncilor sale aparent interminabile, dramatice, a plajelor uluitor de frumoase și a climei aproape perfecte, acest paradis al vacanțelor a rămas în mare parte necunoscut turiștilor din afara Europei de Est.

Și bijuteria coroanei din această parte a Ucrainei? Cu siguranţă trebuie să fie Castelul Cuibul Rândunicii (Swallow’s Nest), mica gemă neogotică agăţată cu graţie pe marginea falezei Aurora din Crimeea.

HNWT6DgoBc14riaEeLCzGYopkqYBKxpGKqfNWfgr368M9VY3sdfikVYmfSbnkrnykMCZeaNAtgYkHhxRYaE8e4W6K5D1sfJFnPbSggkRncti9eKSCJtUWXdSQGW 1024x683 - Swallow's Nest, castelul care „pluteşte” deasupra apelor Mării Negre

Prima structură construită deasupra stâncii Aurora a fost o casă mică din lemn, ridicată în anul 1877. Legenda spune că proprietarul a ales acest loc datorită liniștii și intimității perfecte pe care i le oferea. Clădirea a schimbat de două ori proprietarul: o dată când a intrat în posesia unui medic al țarului rus în 1895 și apoi când a fost obţinută de un baron din familia von Steingel. Baronul l-a angajat pe arhitectul Vsevolod Sherwood pentru a construi un castel romantic chiar deasupra stâncii.

În 1911, baronul von Steingel, un nobil german care făcuse o avere extrăgând petrol în Baku, a achiziționat cabana din lemn care se afla pe locul actualei construcţii și, în doar un an, a prins contur castelul devenit celebru, pe care l-a numit Schwalbennest. În comparație cu palatele Alupka și Koreiz, Cuibul Rândunicii este mai aproape ca stil de diverse castele a căror structură a fost inspirată din basme germane, precum Castelul Lichtenstein, Castelul Neuschwanstein și Castelul Stolzenfels, deși așezarea sa aparent precară pe malul mării, pe stânci, te duce cu gândul la Turnul Belém din Portugalia sau la Castelul Miramare din Golful Trieste, Italia.

a9a6b794334045a548de706218bfde99 1024x683 - Swallow's Nest, castelul care „pluteşte” deasupra apelor Mării Negre

Deoarece turlele elaborate, turnurile ascuţite și crenelurile acestei remarcabile structuri au fost realizate în scopuri decorative, mai degrabă decât pentru protecție, Cuibul Rândunicii nu este un castel în sensul strict tehnic. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că această mică capodoperă ar putea fi locuinţa perfectă pentru orice prințesă din basme.

Construcţia care sfidează legile fizicii

La prima vedere, Cuibul Rândunicii pare că ar putea aluneca în orice moment, cu ușurință, chiar în apele mării de dedesubt. Construit fix la marginea stâncii, castelul are unele balcoane și terase ridicate în console, părând că se extind mult în afară și că sunt suspendate direct deasupra apei. Această poziție foarte precară ar putea fi motivul pentru care edificiul este atât de mic; are o înălțime nu foarte impresionantă și cuprinde doar câteva camere dispuse pe două etaje. În ciuda aspectului său delicat, castelul este însă solid din punct de vedere structural. De fapt, a rezistat chiar şi unui cutremur serios în 1927, fără a suferi multe daune. Faleza în sine nu a fost la fel de norocoasă – a crăpat sub impactul cutremurului, iar castelul a fost închis timp de 40 de ani din cauza fisurii verticale care s-a format în stânca de sub el. În 1968, specialiştii constructori au consolidat fisura folosind o placă mare de beton. Proiectul a presupus restaurarea unei porțiuni mici a castelului și adăugarea unei plăci de beton monolit în console, pentru a întări stânca.

bf4515efc6e69b13a78fb54cf12d2da7 1024x697 - Swallow's Nest, castelul care „pluteşte” deasupra apelor Mării Negre

Clădirea a fost asigurată suplimentar, fiind armată cu nişte centuri solide antiseism, și a fost redeschisă ca restaurant în 1970. După o altă renovare majoră la care a fost supus în 2011, Castelul Cuibul Rândunicii a devenit un muzeu public. Elegantă și aparent imponderabilă, în condiţiile în care pare că pluteşte peste Marea Neagră, „Cetatea Iubirii” din Crimeea, cum mai este cunoscut castelul, are acum 100 de ani. Este un simbol de basm al zilelor trecute și un exponent al frumuseții construcţiilor de pe coasta Mării Negre din Crimeea.

Deloc de neglijat, castelul a servit ca decor pentru multe producții cinematografice realizate în epoca sovietică. Datorită statutului său de simbol important al coastei de sud a Crimeei, Cuibul Rândunicii a fost prezent în mai multe filme cunoscute la acea vreme. Acesta a fost folosit ca decor pentru ecranizarea sovietică din 1987 a renumitului roman al Agathei Christie, „Zece negri mititei”. Clădirea a fost prezentată și în filmul sovieto-polonez pentru copii, din 1984, „Mister Blot’s Academy”, precum și în „Mio in the Land of Faraway”, o producție suedezo-norvegiano-sovietică din 1987.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.40.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA