Castel scoțian cu o istorie de 500 de ani, la vânzare pentru 3,5 milioane de lire sterline

Într-un sat din nordul fostului regat scoțian Fife, un castel istoric transformat în casă de familie a fost scos la vânzare pentru suma de 3,5 milioane de lire sterline. Castelul Myres datează încă din 1530, moment în care structura avea două etaje cu turnuri și ambrazuri. Proprietatea a fost ridicată pe un teren generos în suprafață de peste 18 hectare.

Myres are o istorie regală, fiind legat de Palatul Falkland de sute de ani. John Scrymgeour, care a supravegheat renovarea atât a Palatului Holyrood, cât și a Palatului Falkland pentru James al V-lea, a fost cel care a construit Casa Myres originală.

Stephen Paterson, secretar al localității Falkland, a îmbunătățit castelul în 1611. El a înălțat corpul principal la trei etaje și a adăugat în cornișă o anexă cu două etaje în vârful turnului. Myres a trecut apoi în proprietatea familiei Moncrieff, care l-a deținut timp de aproape 200 de ani. Colonelul Moncrieff a construit aripa nordică și a realizat actuala ușă principală și holul de la intrare în jurul anului 1750.

EDS210327 14 l gal copy 1024x682 - Castel scoțian cu o istorie de 500 de ani, la vânzare pentru 3,5 milioane de lire sterline

Profesorul Bruce, tipograful regelui, a cumpărat Myres și domeniul învecinat Falkland Palace Estate în 1820. Walter Scott a vizitat Palatul Falkland în mai multe rânduri și este posibil ca numele să fi fost schimbat din House of Myres în Myres Castle la sugestia sa. Proprietățile combinate au trecut în posesia colonelului Hamilton în 1869, iar Myres Castle a fost închiriat până în 1872, când a fost renovat ca o casă moștenită în cadrul Falkland Palace. În 1887, Castelul Myres a fost vândut lui James Fairlie, iar grădina a fost amenajată în stilul unui spațiu similar de la Vatican.

David Fairlie a moștenit castelul în anii ’60 și a efectuat unele modificări. Proprietatea a fost apoi vândută în 1999 și a fost derulat un proiect major de renovare, adăugându-se zece băi. De asemenea, a fost schimbată instalația electrică, la fel și instalațiile sanitare și sistemul de încălzire, potrivit descrierii prezentate de către agenția Savills, care se ocupă de vânzarea proiectului.

myres castle for sale fife scotland myres june drone 5 1662454794 copy 1024x682 - Castel scoțian cu o istorie de 500 de ani, la vânzare pentru 3,5 milioane de lire sterline

Castelul Myres din prezent este o casă mare, dar practică, încălzită cu ajutorul unui cazan cu biocombustibil, care elimină costurile cu încălzirea și apa caldă, o casă bine amenajată atât pentru divertisment, cât și pentru viața de familie. Proprietarii actuali au folosit castelul atât ca locuință privată, cât și ca loc exclusivist pentru evenimente. În capătul grădinii a fost ridicat un cort semipermanent, iar un fost atelier pentru olărit a fost adaptat pentru a putea fi utilizat pentru ceremonii și ca studio de yoga încălzit.

„Myres Castle este o proprietate fabuloasă, situată într-un cadru discret, pe un teren împrejmuit, la jumătatea distanței dintre Aeroportul Edinburgh și St Andrews”, a punctat Jamie Macnab, agentul care se ocupă de listarea domeniului.

În interior, proprietatea veche de aproape 500 de ani se mândrește cu ferestre supradimensionate, pereți de piatră, tavane cu grinzi și șeminee. Există, de asemenea, o sală de biliard, cinci saloane și zece dormitoare.

im 616206 copy 1024x683 - Castel scoțian cu o istorie de 500 de ani, la vânzare pentru 3,5 milioane de lire sterline

Myres Castle are o importanță regională, reprezentând o exemplificare semnificativă a unei anumite perioade, stil sau tip de clădire, conform Historic Environment Scotland, un organism guvernamental. Castelul este încadrat în Clasa B prin care sunt certificate clădirile istorice, potrivit Savills.

Zonă faimoasă pentru terenurile de golf

Fife este renumit pentru terenurile sale de golf, în timp ce St Andrews, supranumit „Home of Golf”, se află la doar 30 de kilometri distanță. Există multe alte terenuri de golf ușor accesibile, printre care Gleneagles în Perthshire, Carnoustie în Angus, iar Ladybank se află în apropiere.

La nord de Perth, la Scone, există atât un teren de curse National Hunt, cât și un teren de polo.

im 616207 copy 1024x683 - Castel scoțian cu o istorie de 500 de ani, la vânzare pentru 3,5 milioane de lire sterline

Magazine locale și un Gastro Pub pot fi găsite în Auchtermuchty, cu o gamă mai largă de servicii în Cupar și Perth. În zonă există o serie de școli private, printre care Glenalmond, Strathallan, Dollar Academy, Kilgraston și St Leonards.

Castelul se bucură de o locație extrem de accesibilă, iar M90 oferă o legătură rutieră rapidă spre sud către Edinburgh și aeroport. Cea mai apropiată gară este la Ladybank, cu legături către Edinburgh, Dundee, Aberdeen și Londra pe linia East Coast.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.46.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA