Iuliana Bușcă, commercial & business development manager al CTP România: CTP – EXEMPLUL EFICIENȚEI

CTP, cel mai dinamic dezvoltator de proiecte logistice și industriale din țară, va deveni în curând „milionar” în metri pătrați de spații logistice premium. Despre performanțele grupului și planurile pentru viitorul apropiat ne oferă mai multe detalii Iuliana Bușcă, commercial & business development manager al CTP România.

COMPANIA A AVUT o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, devenind numărul unu pe piața proprietăților logistice din România. Rezultatele pozitive se datorează în special eficienței, fie că vorbim de strategii inteligente de extindere, de răspuns prompt la cerințele chiriașilor sau de reducerea amprentei energetice a clădirilor din portofoliu.

Cum a evoluat CTP România în 2018 și care sunt livrările programate până la sfârșitul anului?
În acest an, CTP şi-a propus să finalizeze peste 300.000 de metri pătrați de spaţii logistice premium, având ca țintă trecerea pragului de un milion de metri pătrați până la finalul lui 2018, la nivel național.

Astfel, depășim cu mult performanţele din 2017, când am livrat suprafeţe închiriabile totalizând aproximativ 180.000 de metri pătrați. În prezent, avem în desfășurare numeroase proiecte atât în București, cât și în țară:

  • în CTPark Bucharest este în construcție o clădire de 50.000 de metri pătrați, din care 25.000 de metri pătrați au fost livrați în T2 2018;
  • în CTPark Bucharest West au fost demarate lucrările pentru dezvoltarea a două clădiri, care vor ocupa o suprafață construită cumulată de aproximativ 200.000 de metri pătrați,
    programați pentru livrare în mai multe faze, în 2018 și 2019;
  • în CTPark Timișoara II a fost demarată construcția a 9.000 de metri pătrați, care urmează să fie livrați până la finalul lui 2018;
  • în CTPark Pitești a fost demarată construcția pentru o altă clădire de 6.000 de metri pătrați, care va fi livrată în T4 2018.

În ceea ce privește evoluția CTP până în acest moment, 2018 a fost un an plin, în care ne-am consolidat echipa atât la nivel local, cât și internațional, pentru a ne asigura că vom putea răspunde nevoii de extindere a clienților noștri în cele mai bune condiții.

Concomitent, am continuat să construim și să livrăm clădiri la standarde de calitate peste normele pieței:

  • în CTPark Bucharest West au fost finalizate și livrate recent două clădiri cu o suprafață totală de peste 100.000 de metri pătrați, pentru companii ca NOD (Network One Distribution), DSV sau Quehenberger;
  • în CTPark Timișoara II a fost finalizată construcția unui spațiu de depozit de aproximativ 9.000 de metri pătrați;
  • în CTPark Pitești a fost livrată o clădire de 20.000 de metri pătrați.

iulia busca CTP 2 1024x684 - Iuliana Bușcă, commercial & business development manager al CTP România: CTP – EXEMPLUL EFICIENȚEI

Odată cu extinderea portofoliului veți continua și consolidarea echipei?
Sigur, orice echipă sudată are un impact puternic asupra afacerilor. Cu acest prilej anunțăm numirea lui Richard Wilkinson în funcția de director financiar (CFO) al grupului. Venit din Erste Group, unde a ocupat diferite funcții de conducere, inclusiv conducerea diviziei comerciale de real estate, Richard Wilkinson va reprezenta CTP în negocierile cu băncile de investiții în vederea obținerii facilităților de credit, cu investitorii și cu partenerii de afaceri.

În calitate de CFO, va susține dezvoltarea CTP și atingerea țintelor stabilite, printre care se numără mărirea portofoliului internațional la zece milioane de metri pătrați până în 2020, precum și majorarea numărului de clienți ai companiei.

Cum estimați că va fi 2019 din perspectiva cererii?
Prognozele noastre pentru cel de-al doilea semestru din 2018, precum și pentru 2019 sunt de continuă creștere pe segmentul spațiilor industriale și logistice. Există numeroase construcții care au termene de finalizare în 2018 și începutul lui 2019 și cu certitudine vor fi începute și multe proiecte noi.

Cererea este în continuare accentuată și vine în principal din partea companiilor din domenii ca: logistică, IT, retail, e-commerce, FMCG. Rata mică de neocupare impulsionează, în mod firesc, și nevoia companiilor de spații logistice.

„Rata mică de neocupare impulsionează dezvoltarea pieței”

Care sunt zonele cu potențial de dezvoltare, unde veți investi?
Construim clădiri noi, atât pentru clienții noștri existenți, care se extind și au nevoie de spații de depozitare sau destinate activităților de producție, cât și pentru clienți noi care caută depozite de clasa A în București sau în alte zone din țară.

De asemenea, facem investiții strategice în zonele în care cererea este la un nivel foarte ridicat, lucru care se întâmplă de obicei în regiunile din România unde infrastructura este suficient de bună pentru chiriașii noștri și creșterea afacerilor lor. Zona Capitalei înregistrează cea mai mare cerere de spații industriale și logistice. Estimăm să ajungem până la finele anului la o suprafață totală de aproximativ 700.000 de metri pătrați în cele trei parcuri pe care le deținem în această zonă – CTPark Bucharest, CTPark Bucharest West și CTPark Bucharest Chitila.

La nivel național, ne concentrăm pe finalizarea dezvoltărilor demarate în parcurile din Timișoara și Cluj, precum și pe continuarea dezvoltării parcului de la Pitești. CTP acoperă poziții-cheie din zona de vest a țării, deoarece aici se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale cererii de închiriere de pe piață.

Îmbunătățirea infrastructurii din aceastăregiune, apropierea de granița vestică și abundența unor companii nou intrate pe piața zonală, din domenii ca IT, componente auto, electronică, retail sau FMCG, sunt doar câteva motive care stau la baza unui climat ideal pentru extinderea CTP.

Se poate anticipa direcția în care se va mișca piața în următorii trei-patru ani?
Este foarte greu de anticipat care vor fi mișcările pe piață peste trei sau patru ani, în primul rând din cauza predictibilității fiscale și legislative reduse.

Ceea ce pot să vă spun este că în prezent piața este efervescentă nu numai în jurul Capitalei, care este un pol important de dezvoltare, ci și în alte zone din țară precum Timișoara, Cluj și Sibiu. În București se caută acum zone în care infrastructura s-a îmbunătățit și unde există potențial semnificativ de dezvoltare, cum ar fi Șoseaua de Centură Vest și Șoseaua de Centură Nord, Autostrada A1.

CTPark Bucharest West este proiectul cel mai spectaculos din portofoliul CTP. Ce extinderi aveți programate aici?
Îmbunătățim constant calitatea și gama de servicii disponibile în CTPark Bucharest West, cel mai ambițios proiect al companiei. Aici am finalizat și livrat recent două clădiri cu o suprafață totală de peste 100.000 de metri pătrați pentru mai mulți clienți existenți, dintre care majoritatea activează în domeniul logistic. În același timp, au fost demarate lucrările pentru dezvoltarea altor două clădiri, care vor ocupa o suprafață construită cumulată de aproximativ 200.000 de metri pătrați.

iulia busca CTP3 1024x684 - Iuliana Bușcă, commercial & business development manager al CTP România: CTP – EXEMPLUL EFICIENȚEI

Ce facilități noi le oferiți chiriașilor în cadrul CTPark Bucharest West?
CTPark Bucharest West este gândit pentru a deveni cel mai important parc industrial și logistic din regiune, în termeni de suprafață construită, viteză de dezvoltare și calitate peste standardele pieței.

Astfel, planurile noastre pentru investiții includ creșterea numărului și a tipului de facilități și servicii oferite, pentru a ne asigura că afacerile chiriașilor noștri se pot dezvolta în cele mai bune condiții.

Dintre facilitățile moderne de retail oferite la CTPark Bucharest West în perioada următoare amintim: o cantină cu capacitatea de servire de până la 3.000 de oameni pe zi; un cabinet medical dedicat persoanelor care lucrează în parc; o clădire cu unități de cazare pentru angajați; transport către comunele și orașele învecinate; suport pentru recrutarea forței de muncă; spații de depozitare de tip CTBox (concept care oferă spațiu de prezentare, de depozitare și birouri într-o singură unitate de 500 de metri pătrați); o nouă benzinărie, supermarket, spălătorie, parcare pentru autocamioane și altele. În plus, drumul principal care traversează parcul va fi lărgit pentru a crea mai mult spațiu pentru chiriași și a fluidiza traficul și sunt anunțate îmbunătățiri semnificative și la nivelul infrastructurii din zonă. Autoritățile locale intenționează să dezvolte un nou pod peste autostrada A1, ceea ce va descongestiona traficul, ajutând astfel atât dezvoltarea afacerilor clienților CTP din parcul industrial de la Km 23, cât și comunitatea locală.

Clienții solicită clădiri din ce în ce mai eficiente energetic. Care este abordarea CTP în această privință?
Reducerea amprentei energetice este una dintre provocările noastre permanente, iar rezultatele unui studiu pe care l-am realizat recent arată că noile clădiri construite de CTP au cea mai mare eficiență energetică de la nivelul pieței, generând scăderi ale consumului de energie de până la 40%.

Scăderea consumului de energie, în cazul clădirilor nou-construite de CTP și destinate activităților de depozitare, este de 36%, în timp ce depozitele construite de CTP în anul 2010 se încadrează la 24%.

Prin comparație, alte depozite finalizate în 2018 de diferiți dezvoltatori au un grad de eficiență energetică de 31%.

În cazul clădirilor noi ale CTP și destinate activităților de producție, scăderea consumului de energie este chiar mai mare, ajungând la 40%, iar unitățile destinate producției care au fost construite de CTP în 2010 înregistrează un consum de energie cu 21% mai scăzut.

Prin comparație, clădirile finalizate recent de alți dezvoltatori au o eficiență energetică de 33%. Am îmbunătățit și specificațiile tehnice, iar cele mai noi clădiri construite de noi se încadrează în parametri peste standardele pieței. De exemplu, grosimea acoperișului este de 240 de milimetri și oferă un indice de transfer termic de 0,17 MW, în timp ce pentru alte clădiri nou-construite standardul este de 180 de milimetri grosime a acoperișului, înregistrând pierderi termice de 0,23 MW/mp. Aceste valori erau specifice și clădirilor pe care CTP le-a construit în 2010.

În plus, clădirile de ultimă generație ale CTP au încorporată tehnologia de iluminare LED, atât în depozite, cât și în birouri. Adoptăm cele mai noi și mai performante tehnologii, reușind astfel să prelungim durata de viață a clădirilor, să oferim cea mai mare eficiență energetică și să scădem costurile de întreținere.

iulia busca CTP 4 1024x684 - Iuliana Bușcă, commercial & business development manager al CTP România: CTP – EXEMPLUL EFICIENȚEI

V-ați alăturat echipei CTP România după o experiență în domeniul bancar. Cum a fost trecerea?
Da, am în jur de 14 ani de experiență profesională, din care cea mai mare parte în domeniul bancar. Am ocupat diverse poziții, inclusiv de business development manager, business advisor sau chief strategic planning officer. În tot acest timp am acumulat un bagaj complex de informații privind dezvoltarea și managementul afacerilor. M-am alăturat echipei CTP în vara lui 2017. Am descoperit în cadrul CTP un mediu de lucru organizat și o echipă formată din oameni bine pregătiți, atât la nivel local, cât și internațional. Jobul pe care îl am este unul foarte dinamic, ce presupune un ritm alert și un program încărcat, însă momentele de reușită mă motivează zi de zi. Spre exemplu, în primele șase luni de la angajare, am reușit să închei tranzacții pentru mai mult de 75.000 de metri pătrați din portofoliu.

Înțeleg că puneți pasiune în muncă, însă ce puteți să ne spuneți despre viața personală? Mai aveți timp de hobby-uri?
Desigur, încerc întotdeauna să am un program echilibrat, care să îmi permită să mă bucur de toate aspectele vieții.

Atunci când îți place munca pe care o faci, este foarte simplu de obținut acest echilibru între viața personală și cea profesională, pentru că nu simți că sacrifici una în detrimentul celeilalte.

Unul dintre hobby-urile mele este yoga, o practică ce mă ajută, de asemenea, în menținerea unei vieți echilibrate.

 

CIFRE:

  • 40% – SCĂDEREA CONSUMULUI DE ENERGIE (CLĂDIRI NOI DESTINATE PRODUCȚIEI)
  • 36% – SCĂDEREA CONSUMULUI DE ENERGIE (CLĂDIRI NOI DESTINATE DEPOZITĂRII)
  • 300.000 DE METRI PĂTRAȚI – SPAŢII LOGISTICE PREMIUM ÎN CURS DE FINALIZARE ÎN ACEST AN (ROMÂNIA)
  • 1 MILION DE METRI PĂTRAȚI – CREȘTERE ANUALĂ, VIZATĂ LA NIVEL DE GRUP
  • 1 MILION DE METRI PĂTRAȚI – PORTOFOLIU ÎN ROMÂNIA, LA FINALUL LUI 2018
  • 10 MILIOANE DE METRI PĂTRAȚI PÂNĂ ÎN 2020 – OBIECTIV LA NIVELUL PORTOFOLIULUI INTERNAȚIONAL

Articol publicat în ediţia tipărită a Real Estate Magazine din Septembrie 2018.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply