Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Segmentul spațiilor industriale și logistice rămâne dinamic în 2019 pe fondul condițiilor economice favorabile, existând premisele ca stocul total să depășească în acest an pragul de patru milioane de metri pătrați.

La nivelul pieței, dezvoltatorii internaționali controlează cele mai mari parcuri în București și zonele din preajma orașelor regionale, însă autoritățile locale încep să descopere beneficiile parcurilor industriale în atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă.

Tranzacțiile de închiriere pentru spații de depozitare au atins aproape 30.000 de metri pătrați în primul trimestru al anului, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Stocul închiriat a scăzut cu mai mult de jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, însă experții firmei de consultanță estimează că piața va fi mai dinamică în a doua parte a anului, pe fondul consumului privat sănătos.

Și în 2018, activitatea de închiriere din ultimul trimestru a generat aproape jumătate din tot volumul înregistrat de-a lungul anului. Pe parcursul anului trecut au fost închiriate proiecte cu o suprafață totală de 270.000 de metri pătrați.

În continuare, România este atractivă pentru investitorii din sectorul industrial și logistic din plan local. Analiștii din piață sunt de părere că estul României ar putea reprezenta un nou pol de creștere pentru acest segment, în condițiile în care majoritatea investițiilor au fost atrase până în prezent de București și alte mari orașe din zona de centru și vest.

Calea ferată și accesul portuar fac din România o destinație pentru companiile asiatice care își doresc o prezență la nivel european, iar țara noastră dispune de o bună conexiune către Vest, arată specialiștii firmei de consultanță imobiliară Dunwell, care este specializată pe segmentul industrial. Printre investitorii străini care tatonează piața locală de profil se află cei din Polonia, Cehia, Serbia, Europa de Vest și Asia, mai spun reprezentanții Dunwell.

În acest an ar urma să fie livrată o suprafață nouă de 607.000 de metri pătrați, iar orașele regionale vor atrage 27% din acest stoc, conform companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Topul proiectelor industriale și logistice din piață

La nord de Cluj-Napoca, autoritățile au dezvoltat Parcul Industrial Tetarom III, ce are o suprafață totală închiriabilă de 1,54 milioane de metri pătrați și un grad de ocupare de 75%.

Locația a atras o serie de companii internaționale care și-au dezvoltat hale de producție, spații de logistică sau centre de date. Chiriașii din acest complex au investit peste 176 de milioane de euro și au creat peste 2.000 de locuri de muncă, potrivit datelor oficiale.

tetarom copy 1024x682 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

tetarom 2 copy 1024x576 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Parcul Industrial TETAROM III Jucu infoHALE.ro  copy 1024x638 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Parcul este poziționat la 15 kilometri de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și la mai puțin de 40 de kilometri de autostradă și un drum european. Magistrala feroviară se află la un kilometru depărtare.

Primele două parcuri, Tetarom I și Tetarom II, au suprafețe de 320.000, respectiv 120.000 de metri pătrați, fiind închiriate în întregime. În prezent, sunt planuri pentru realizarea Tetarom IV, care va avea spații logistice și industriale, dar și un parc fotovoltaic.

Proiectul ar urma să fie demarat la nouă kilometri de Cluj-Napoca și se va întinde pe o suprafață de 850.000 de metri pătrați, în comuna Feleacu. Parcurile Tetarom sunt controlate de județul Cluj și Consiliul Județean Cluj în proporție de 90,5%. Restul participațiilor minoritare sunt deținute de autoritățile locale din județ.

În arealul comunei Chiajna, la circa 13 kilometri de București, se află proiectul P3 Bucharest A1 al dezvoltatorului P3. Parcul logistic și industrial are o suprafață totală de aproximativ 390.000 de metri pătrați și cuprinde 14 clădiri și un terminal feroviar. Complexul se află lângă șoseaua de centură a Capitalei, cu acces către cele șase sectoare ale orașului, dar și către autostrada A2, fiind amplasat la 22 de kilometri distanță de Aeroportul Internațional Henri Coandă.

P3 Bucharest Park copy 1024x576 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Dezvoltatorul controlat de către Fondul Suveran al statului Singapore (GIC) a mai cumpărat un teren de 16 hectare, tot lângă Capitală, pentru dezvoltarea unui proiect logistic separat, cu o suprafață de 80.000 de metri pătrați.

La finalul anului trecut, P3 avea construcții în derulare și contracte pentru 1,2 milioane de metri pătrați de depozite build-to-suit (BTS) și proiecte de dezvoltare speculativă. Compania are la nivel internațional mai mult de 4,1 milioane de metri pătrați de spațiu închiriat administrat în mod curent și terenuri de peste 1,3 milioane de metri pătrați pentru dezvoltări ulterioare.

CTPark Bucharest West, cel mai mare proiect industrial și de logistică al dezvoltatorului CTP în România, se află în vestul orașului, la zece kilometri de șoseaua de centură. Parcul este ideal pentru companiile din e-commerce și jucătorii din segmentul de logistică.

CTPark Bucharest West 0232 copy 1024x576 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator de spații industriale și de logistică din țara noastră, vrea să atingă o suprafață închiriabilă totală de un milion de metri pătrați în proiectul din vestul Capitalei. Deja, compania gestionează un portofoliu de un milion de metri pătrați la nivel național.

Până în 2020, CTP vrea să ajungă la zece milioane de metri pătrați construiți în toate parcurile deținute la nivel internațional, iar în acest sens a obținut, în această vară, un credit sindicalizat de aproape două miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru refinanțarea creditelor existente, dar și pentru noi investiții.

Dezvoltatorul belgian Alinso controlează proiectul Ploiești West Park (PWP) Bucharest North, cu o suprafață închiriabilă totală de 150.000 de metri pătrați. Investitorul deține o suprafață de teren de 300 de hectare în această locație, ceea ce va permite extinderi viitoare ale parcului. Proiectul a atras peste 50 de companii internaționale, care au creat peste 2.000 de locuri de muncă.   

ploiesti west park copy 1024x681 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Proiectul are acces la căi rutiere naționale și la un terminal feroviar intermodal, fiind poziționat de către dezvoltator ca un hub de acces către piețele din Europa de Vest.

Investiția grupului Alinso în parcul din Ploiești se va ridica la un miliard de euro, potrivit unei declarații făcute în această primăvară de către Ivan Lokere, CEO-ul Alinso Group.

La Brașov, compania ICCO a dezvoltat Industrial Park Brașov, un proiect concentrat pe hale de producție și spații de depozitare. Până în prezent au fost construite zece hale cu o suprafață totală de 118.200 de metri pătrați. Companiile care au deschis unități de producție în cadrul acestui complex au generat peste 6.000 de noi locuri de muncă.

industrial park brasov3 copy 1024x445 - Top 5 proiecte industriale și logistice în România

Proiectul este localizat la circa șapte kilometri de Brașov, în apropierea viitorului Aeroport Internațional Brașov. Companiile atrase în complex dezvoltă afaceri de tip Greenfield, pe baza unui scenariu de închiriere pe termen lung.

Între timp, ICCO promovează Reșița ca nouă destinație pentru investitorii din segmentul industrial și de logistică. Zona Industrială Reșița are o suprafață totală de 26,2 hectare, din care mare parte este disponibilă pentru companiile interesate de dezvoltarea de proiecte în această locație.

Dezvoltatori români și străini continuă activitatea investițională 

Element Industrial, dezvoltatorul român de proiecte industriale și logistice, a cooptat recent Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj controlat de frații Pavăl, pentru dezvoltarea unui proiect în nordul Capitalei. Cele două companii vor construi un parc logistic cu o suprafață închiriabilă totală de 50.000 de metri pătrați, iar prima fază va fi livrată în această vară. Investiția totală se ridică la peste 25 de milioane de euro.

Tot Element Industrial va investi peste 35 de milioane de euro într-un proiect logistic cu o suprafață de 60.000 de metri pătrați, la Craiova, lângă fabrica Ford.

Belgienii de la WDP vor investi peste 75 de milioane de euro în proiecte nou dezvoltate, cât și în achiziții pentru clienți noi sau existenți. Dezvoltatorul lucrează la două noi depozite cu o suprafață totală de 80.000 de metri pătrați, în Ștefăneștii de Jos, lângă București.

La Cluj-Napoca, WDP a devenit proprietarul unui parc logistic în urma unor achiziții de 22 de milioane de euro, iar la Buzău, compania va investi zece milioane de euro într-un depozit pentru un producător de bere. Iarna trecută, WDP a demarat lucrările de construcție pentru o hală de 62.000 de metri pătrați la Slatina. Dezvoltatorul va investi 40 de milioane de euro în noua hală care va fi ocupată de producătorul italian de pneuri Pirelli. Compania va închiria hala localizată lângă fabrica sa pentru o perioadă de 15 ani.

Dezvoltatorul belgian susține că, după finalizarea acestui nou val de investiții, valoarea totală a portofoliului său imobiliar în România va ajunge la circa 450 de milioane de euro, apropiindu-se astfel de valoarea de 500 de milioane de euro (sau 15% din portofoliul total WDP) până la sfârșitul anului 2019.

Între timp, dezvoltatorul imobiliar Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România și Polonia, va investi într-un proiect logistic alături de constructorul și dezvoltatorul imobiliar Global Vision.

Cele două companii ar urma să investească în Chitila aproximativ 35,5 milioane de euro, iar prima fază de 20.000 de metri pătrați a proiectului ar urma să fie gata anul viitor. Suprafața totală de teren pentru dezvoltare numără peste 136.000 de metri pătrați. Globalworth mai deține un proiect logistic la Timișoara, unde a finalizat deja prima fază a extinderii.

La finalul anului 2018, segmentul de spații industriale și logistice reprezenta 9% din portofoliul de proprietăți evaluat la 1,24 miliarde de euro.

Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019. 

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply