Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii

Un startup din Marea Britanie și-a propus să eficientizeze toate etapele necesare pentru construcția de locuințe, cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. Fondatorii Modulous au obținut o finanțare de 10 milioane de lire sterline pentru soluția lor care își propune ridicarea unor case modulare fără emisii de carbon și fără a fi necesară o fabrică.

Compania se bazează pe o platformă software care urmărește rezolvarea unor procese în trei etape principale ale construcției de locuințe. Aceasta automatizează fazele de design, stabilire a costurilor și programare a lucrărilor astfel încât dezvoltatorii, arhitecții și contractorii pot face o estimare a prețurilor și să decidă fezabilitatea tehnică a proiectului în câteva ore în loc de câteva săptămâni.

Potrivit informațiilor furnizate de cei de la Modulous, platforma lor permite o economisire de 50% a timpului necesar livrării proiectului, dar și reduceri de 60% și 70% la carbonul încorporat, respectiv la deșeurile din construcții.

Modulous Software Platform e1662973547561 copy 1024x545 - Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii ICON copy 1024x489 - Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii

„Livrarea modulară este într-adevăr singura modalitate de a rezolva criza imobiliară, dar, pentru mulți, investiția inițială de capital a împiedicat capacitatea industriei de a se extinde”, a explicat Chris Bone, cofondator și CEO al Modulous.

Cu adevărat importantă este capacitatea platformei de a organiza logistica livrării materialelor, astfel încât toate componentele să fie livrate la timp, în ordinea potrivită.

Designul locuințelor se bazează pe un set standardizat de componente care este obținut din lanțul de furnizare local.

În faza de construcție, modulele permit ridicarea chiar a blocurilor de apartamente pentru închiriat. Din faza de proiect, investitorul poate obține în timp real date privind profitabilitatea proiectului.

ICON HouseZero Interior a PhotoCredit CaseyDunn copy 1024x776 - Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii ICON HouseZero Interior b PhotoCredit CaseyDunn copy 786x1024 - Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii ICON HouseZero Interior c PhotoCredit CaseyDunn copy 793x1024 - Viitorul construcției locuințelor, modular și cu zero emisii

„Vorbim cu oameni care au portofolii enorme de terenuri. Le-ar lua ani de zile și i-ar costa sume semnificative să se gândească măcar la construirea de clădiri pe acele terenuri. Cu Modulous, puteți începe să vă imaginați că vă puteți folosi baza de terenuri pentru a începe să faceți studii de fezabilitate pe aceste terenuri foarte rapid și eficient din punct de vedere al costurilor. În esență, putem accelera ciclul de viață al proiectului”, a precizat Doug Jeffery, principal data architect în cadrul startup-ului.

„Planificarea digitalizată se extinde la elemente precum obiectivele privind emisiile de dioxid de carbon, obiectivele privind deșeurile sau alte repere de mediu. Atunci când aceste lucruri devin realitate, putem începe să producem soluții de design și evaluări atât ale terenurilor, cât și ale proiectelor în moduri complet noi, care altfel ar fi foarte costisitoare și foarte lente”, a adăugat acesta.

Procesul de asamblare a modulelor este distribuit și partea de producție rămâne în responsabilitatea furnizorilor dintr-o poziție superioară. În depozite închiriate lângă șantier pot fi asamblate elementele finale care vor fi instalate pe șantier.

Good to know

Platforma Modulous permite o economisire de 50% a timpului necesar livrării proiectului

Locuințele realizate cu ajutorul soluției Modulous au un grad ridicat de izolare termică și fonică, iar eficiența ridicată a instalațiilor asigură un cost redus al utilităților. De altfel, compania are ca obiectiv atingerea neutralității emisiilor de carbon până în anul 2030, iar clădirile vor fi certificate ca fiind verzi prin sistemul WELL.

„Ar trebui să fim capabili să oferim o casă în care o persoană să poată trăi sănătos și care să utilizeze eficient resursele. Ar trebui să vă puteți aștepta la o locuință fără materiale toxice, care să aibă și performanțe bune. Ar trebui să ne gândim la impactul lanțurilor noastre de aprovizionare și la întregul impact al construcției, inclusiv la aspecte precum transportul, și ar trebui să luăm decizii mai bune din acest punct de vedere mai holistic. Dar, de multe ori, aceste lucruri sunt lăsate deoparte. Din punct de vedere istoric, (industria construcțiilor – n.red.) nu a inovat rapid. Dar vedem că acest lucru se schimbă”, a spus Chris Mortensen, chief product officer al startup-ului.

Proiectele de case modulare atrag tot mai multe investiții

La nivel internațional, competiția startup-urilor care vor să obțină o cotă cât mai mare pe piața construcțiilor de locuințe s-a intensificat în ultimii ani.

Veev a atras o finanțare de 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului de construcție cu panouri pentru locuințe. Acesta utilizează un proces de fabricație digitală, cum ar fi fișiere de proiectare 3D introduse în oțel format la rece și în mașini cu control numeric computerizat, pentru a proiecta și produce noi locuințe. Compania spune că poate construi locuințe de patru ori mai rapid decât în sistemul tradițional și să reducă emisiile suplimentare de carbon.

Pe piața americană, ICON, un startup specializat în construcția de case cu ajutorul imprimării 3D, lucrează la o comunitate cu 100 de locuințe în Austin. La începutul anului, compania a obținut o investiție de 185 de milioane de dolari pentru accelerarea investițiilor în tehnologie.

Good to know

Investiție de 185 de milioane de dolari, obținută de startup-ul ICON, pentru imprimarea 3D a locuințelor

„Imprimarea 3D pentru construcție nu numai că oferă locuințe de calitate superioară mai rapid și la prețuri mai accesibile, dar flotele de imprimante pot schimba în bine modul în care sunt construite comunități întregi. Statele Unite se confruntă cu un deficit de aproximativ cinci milioane de locuințe noi, astfel încât există o nevoie profundă de a crește rapid oferta fără a compromite calitatea, frumusețea sau durabilitatea, iar acesta este exact punctul forte al tehnologiei noastre”, a declarat Jason Ballard, cofondator și CEO al ICON.

Compania a dezvoltat propriul sistem de pereți și materiale avansate care sunt mai puternice și mai durabile decât materialele de construcție tradiționale, oferind case mai sigure și mai rezistente, concepute pentru a rezista la condiții meteorologice extreme.

Însă inovația în industria construcțiilor de locuințe vine cu riscuri semnificative în planul financiar, iar cel mai vizibil exemplu în acest sens îl avem cu falimentul startup-ului Katerra.

Compania a atras investiții de 3 miliarde de dolari și gestiona întregul ciclu de dezvoltare a locuinței, de la producția de ferestre și pereți, până la faza efectivă de construcție. Însă startup-ul a rămas fără finanțare când planul ambițios de creștere a implicat crearea unui lanț de furnizare complet prin care firma ar fi produs materialele care să fie folosite în dezvoltarea propriilor clădiri pe care să le vândă și să obțină un profit. O serie de șantiere în care startup-ul dezvolta locuințe au fost abandonate după ce compania a intrat în procedură de faliment.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.46.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA