The Line, proiectul ambițios de 170 de kilometri care revoluționează experiența de locuire urbană

Viitorul locuirii în spațiul urban ar trebui să devină realitate odată cu dezvoltarea unui oraș cu nouă milioane de locuitori, sub forma unei linii cu o lungime totală de 170 de kilometri. Proiectul va fi integrat în noul oraș NEOM pe care autoritățile din Arabia Saudită vor să-l construiască într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării.

În comparație cu orașele tradiționale, în The Line vor fi prioritizate elementele ce țin de sănătatea și starea de bine a populației. Fără drumuri, mașini și emisii – aceasta este viziunea de dezvoltare a noului oraș, care va avea o lățime de doar 200 de metri și o înălțime de 500 de metri deasupra mării.

„Acest lucru va însemna o amprentă redusă a infrastructurii, creând o eficiență nemaiîntâlnită până acum în funcțiile orașului. Climatul ideal pe tot parcursul anului va asigura faptul că locuitorii se vor putea bucura de natura înconjurătoare. De asemenea, rezidenții vor avea acces la toate facilitățile la o distanță de cinci minute de mers pe jos, pe lângă trenul de mare viteză – cu un tranzit de la un capăt la altul de 20 de minute”, se arată în descrierea proiectului.

Costul ambițiosului proiect va fi de aproximativ 55.000 de dolari pentru fiecare rezident, iar dezvoltatorii NEOM au făcut o comparație cu un oraș similar din Asia. Astfel, în The Line vor fi nouă milioane de locuitori pe o suprafață de 34 de kilometri pătrați, în timp ce, în Seul, o populație similară trăiește într-un oraș întins pe 605 kilometri pătrați.

„The Line va aborda provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană de astăzi și va pune în lumină moduri alternative de a trăi. Nu putem ignora crizele privind condițiile de locuire și de mediu cu care se confruntă orașele lumii noastre, iar NEOM se află în prima linie în ceea ce privește furnizarea de soluții noi și pline de imaginație pentru a aborda aceste probleme. NEOM se află în fruntea unei echipe formate din cele mai strălucite minți din domeniul arhitecturii, ingineriei și construcțiilor pentru a face din ideea de a construi în sus o realitate”, a explicat Mohammed bin Salman, prinț moștenitor și director al Consiliului de Administrație al NEOM.

220726133108 01 saudi arabia the line neom full 169 1024x576 - The Line, proiectul ambițios de 170 de kilometri care revoluționează experiența de locuire urbană

Viziunea dezvoltatorilor este de a avea un oraș care prevede și reacționează la ce au nevoie oamenii, nu invers. Viața la gravitație zero va însemna o amprentă mai mare, ceea ce va crea o experiență umană mai bogată și noi oportunități de afaceri. Până în 2030 vor fi create aproximativ 380.000 de locuri de muncă.

Ambițiile prințului sunt însemnate în privința acestui proiect, iar el și-ar dori ca The Line să fie finalizat în anul 2025. Însă construcția efectivă nu a fost demarată și este greu de crezut că va fi respectat termenul avansat inițial pentru finalizarea ansamblului.

Soluții sustenabile care vor aduce cheltuieli reduse pentru rezidenți

Sistemul de transport 100% ecologic planificat pentru proiect va reduce timpii pierduți în trafic, îngăduindu-le rezidenților să se bucure de mai mult timp liber. Totodată, locuitorii nu vor avea cheltuieli precum asigurarea pentru mașină, combustibilul și parcarea, fapt ce îi va ajuta să aibă un buget disponibil mai mare.

Orașul va fi dezvoltat modular, ceea ce va eficientiza procesul de construcție. În același timp, comunitatea va trăi aproape și în armonie cu natura. Grădina verticală din proiect va permite locuitorilor să fie mereu la două minute distanță de natură.

line hero thumbnail new 1024x576 - The Line, proiectul ambițios de 170 de kilometri care revoluționează experiența de locuire urbană

Designul The Line nu este o noutate

Designul linear al proiectului nu este o idee inovatoare neapărat, un prim concept urban de acest tip fiind realizat în 1882 de către urbanistul Arturo Soria y Mata, potrivit Theconversation.com. Acest concept a permis obținerea unor eficiențe în ceea ce privește infrastructura (cum ar fi apa, electricitatea, gazul și transportul) prin încorporarea acesteia de-a lungul unui coridor urban îngust și liniar. Un element-cheie al proiectului a fost „ruralizarea” orașului și „urbanizarea” zonei rurale.

The Line pare să fie un ecou al acestui concept. Cu toate acestea, ne punem întrebări cu privire la impactul său asupra mediului rural. Cum ar putea afecta biodiversitatea locală o barieră continuă ca o oglindă de 500 de metri înălțime, care reflectă căldura și lumina deșertului și traversează peisajul pe o distanță de 170 de kilometri?…

„Linia” pare să fie orientată de-a lungul unei axe est-vest. Acest lucru poate fi optim pentru gestionarea energiei termice solare, dar este posibil să arunce umbre mari în mijlocul iernii, conform celor de la Theconversation.com.

Pentru a schimba situația actuală, designul orașului va fi complet digitalizat, iar construcția va fi industrializată în mare măsură prin avansarea semnificativă a tehnologiilor de construcție și a proceselor de fabricație.

a04d7287842a51684b5c1f8ab243550c 1024x683 - The Line, proiectul ambițios de 170 de kilometri care revoluționează experiența de locuire urbană

Întregul complex NEOM ar trebui să fie gata până în 2029 deoarece în această locație ar trebui să fie găzduite Jocurile Asiatice de Iarnă. Arabia Saudită va fi prima țară din Orientul Mijlociu care va găzdui aceste jocuri, care au avut loc pentru prima dată în Japonia, în 1986.

Stațiunea din cadrul complexului se estimează că va fi finalizată în 2026 și va oferi schi în aer liber, un lac artificial cu apă dulce și o rezervație naturală, potrivit site-ului proiectului.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.46.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA