Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Oana Weinstein

, Real Advice

Există numeroase locuri frumoase în Europa, iar unele dintre ele prezintă, în același timp, un important potențial investițional. Indiferent că sunteți în căutarea unei oportunități de investiții sau a unei case într-un loc senzațional în care să vă petreceți vacanțele, acum este momentul să studiați piața imobiliară din Europa. Real Estate Magazine vă propune, în cele ce urmează, 10 țări europene către care ați putea să vă îndreptați atenția și capitalul pentru investiții imobiliare rezidențiale în 2018.

Germania

GERMANIA ȘI-A CONSOLIDAT poziția de top ca destinație imobiliară europeană în 2017, cel de-al doilea an de investiții record.
Iar interesul continuu al investitorilor confirmă un an bun și pentru 2018. Creșterea sustenabilă în domeniul imobiliar se datorează boom-ului economiei, iar tendința economică ascendentă va continua în ritm alert și în 2018, conform celui mai recent raport al pieței imobiliare realizat de CBRE.

germania - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Zonele metropolitane din Germania sunt în plină expansiune, Berlinul aflându-se în topul mondial al orașelor cu cea mai rapidă creștere a prețurilor la imobile.

Începând cu 2009, au avut loc creșteri semnificative ale prețurilor pe segmentul rezidențial în multe orașe germane, iar prețurile la apartamente chiar s-au dublat în unele
orașe.

Dar explozia interesului pentru proprietățile rezidențiale se poate diminua în viitorul apropiat, cel puțin pe unele piețe fierbinți precum München, Berlin și Stuttgart. Previziunile experților germani susțin că prețurile din cele trei orașe pot scădea cu până la o treime în
următorii cinci ani.

Oferta de spații rezidențiale din Germania va înregistra o creștere puternică în 2018, dacă e să ne raportăm la numărul mare de autorizații de construcție emise.

Aproximativ 300.000 de locuințe au fost finalizate în 2017, urmând ca și mai multe să fie date în folosință în întreaga țară în acest an.

În Berlin, de exemplu, vor fi date în folosință circa 18.700 de proprietăți, în 2018, în creștere cu 36% față de anul anterior și de peste două ori mai mult față de 2014. Acordul coaliției de guvernare prevede construirea a 1,5 milioane de noi locuințe, câte 375.000 pe an în următorii patru ani, guvernul intenționând să aloce două miliarde de euro pentru subvenționarea construirii de locuințe.

Cu toate acestea, există critici referitoare la apariția mai multor reglementări și cerințe ale autorităților, care duc la creșterea prețurilor de construcție.

Se estimează că, în 2015, reglementările energetice, cerințele legate de parcări și alte standarde de construire au majorat costurile de construcție cu 30%.

În mod tradițional, numărul proprietarilor de case este mai mic în Germania decât în alte țări din Uniunea Europeană; cu toate acestea, în prezent, mulți germani sunt stimulați să achiziționeze pentru prima dată o locuință, datorită veniturilor ridicate dublate de dobânzile scăzute la credite.

Și pentru cumpărătorii străini, achiziționarea unei locuințe în Germania este un proces relativ ușor, lipsit de birocrație și restricții. Sunt disponibile credite ipotecare pentru aceștia, fiind nevoie însă de plata unui avans de 20-40%. În schimb, taxele pe veniturile din chirii sunt foarte ridicate în Germania.

Franța

În prezent, Franța întâmpină o revenire puternică și extrem de interesantă pe piața rezidențială. Iar la această revigorare a contribuit și „efectul Macron”, potrivit unei analize recente a companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank.

Se pare că alegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte în mai 2017 a dus la o creștere a optimismului, iar regiuni precum Côte d’Azur, Provence, Alpii și sud-vestul Franței au fost martorele unei revigorări puternice în ceea ce privește interesul investitorilor
locali și străini.

Anul trecut, a fost stabilit un record de tranzacționare – peste un milion de proprietăți –, iar experții imobiliari se așteaptă ca volumele tranzacțiilor din Franța să crească în continuare. Mark Harvey, partener în cadrul Knight Frank, a subliniat că prin dobânzile scăzute, pe fondul stabilității economice și politice, Franța urmărește să atragă o creștere globală care să permită pieței imobiliare locale să prospere.

franta 1024x684 - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Investitorii internaționali continuă să fie forța motrice a vânzărilor rezidențiale.

Cumpărătorii britanici, care au revenit după 2017, sunt responsabili în prezent de una din patru achiziții rezidențiale. Restul de 75% dintre cumpărători provin, pe lângă francezi, din Danemarca, Olanda, Elveția, Scandinavia și Belgia.

Cumpărătorii din Orientul Mijlociu, SUA și chiar din Asia prezintă, de asemenea, un apetit crescut pentru proprietățile imobiliare franceze.

Dincolo de componenta investițională, rămâne însă constantă atracția pentru stilul de viață
specific franțuzesc.

Prețurile fluctuează, dar, pentru cei mai mulți dintre investitori, o investiție într-o proprietate pariziană reprezintă, în continuare, unul dintre cele mai sigure plasamente.

De altfel, piața imobiliară puternică din capitala Franței a dus la creșterea prețurilor cu aproximativ 12%, în 2017, conform ultimelor rapoarte de analiză.

O altă caracteristică importantă a atractivității speciale a pieței pentru străini este că aceștia sunt eligibili pentru finanțare în Franța, iar ratele dobânzilor la creditele ipotecare pentru străini se află acum la un minim istoric, cu dobândă mai mică de 2%, cu o finanțare de până la 85%.

Spania

Piața imobiliară spaniolă își revine într-un ritm accelerat, interesul cumpărătorilor, diminuat în ultimii ani, revenind în forță după Brexit.

În primele trei luni ale anului 2018, vânzările de imobile din Spania au atins cel mai înalt nivel din 2014 încoace.

În Capitală, prețurile au crescut cu 17% în primele trei luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2017 și cu 14,7% în Palma de Mallorca, potrivit ultimului indice al firmei de evaluare Tinsa.

Prețurile au crescut, de asemenea, cu 11% în Barcelona, iar în Pamplona cu 10,4%. Totuși, față de anul trecut, au fost înregistrate și scăderi ale prețurilor în trei regiuni, de 1,3% în Castilla-La Mancha, 0,6% în Extremadura și 0,1% în Galicia.

spania 1024x683 - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Tranzacțiile din Madrid și Barcelona se află în prezent la cel mai înalt nivel de la prăbușirea pieței imobiliare, până acum, potrivit agenției imobiliare Lucas Fox.

A fost înregistrat un număr tot mai mare de cumpărători străini în ceea ce privește achizițiile de proprietăți spaniole, iar britanicii sunt cei care conduc detașat în top.

Datele ultimului raport al registratorilor imobiliari spanioli arată că numărul tranzacțiilor cu cumpărători străini a crescut cu 13,2%. Vânzările de proprietăți spaniole către britanici au reprezentat 14%, către germani și francezi 8%, către belgieni 7%, către suedezi și italieni, câte 6%, chinezii reprezentând 4%, iar rușii 3% dintre cumpărătorii străini.

Scăderea șomajului, ratele scăzute ale dobânzilor și economia revigorată au contribuit la creșterea activității pe piața imobiliară spaniolă. Datele oficiale indică faptul că piața s-a recuperat după prăbușirea din 2008, tranzacțiile atingând deja niveluri anterioare crizei în anumite zone.

Totuși, per total, prețurile rămân sub nivelul de acum zece ani, oferind încă oportunități investitorilor, potrivit lui Rod Jamieson, directorul de vânzări și operațiuni al Lucas Fox
International.

Acesta prognozează pentru perioada imediat următoare o creștere a tranzacțiilor în zone precum Valencia și provincia Girona, care include Costa Brava.

Danemarca

Capitala Danemarcei, Copenhaga, s-a clasat pe cel de-al doilea loc în topul celor mai atractive cinci orașe pentru investiții și dezvoltare imobiliară, conform raportului Emerging Trends in Real Estate: Europe 2018, realizat de PwC în colaborare cu Urban Land Institute și care se bazează pe opiniile a peste 800 de profesioniști în domeniul imobiliar din Europa.

danemarca - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

În 2018, după un salt de patru locuri, Copenhaga a ajuns direct pe locul doi, alăturându-se astfel altor patru orașe precum Frankfurt, Berlin, Madrid și München.

Creșterea puternică a sectorului imobiliar rezidențial din Copenhaga a atras atenția industriei imobiliare internaționale, capitala Danemarcei devenind tot mai atractivă pentru
investitori.

Destinație foarte populară pentru turiștii din întreaga lume, pentru comunități de afaceri și branduri din industria de retail, alimentație și divertisment, în ultimii ani, Copenhaga a devenit din ce în ce mai deschisă și către investitorii internaționali care manifestă interes pentru achiziționarea de active.

Cipru

Piața imobiliară cipriotă este susținută de o perspectivă economică pozitivă, având în vedere că PIB-ul a crescut cu 3,4% în 2017, iar Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere de 2,6% în 2018.

Cele mai recente date arată că vânzările de imobile au crescut cu 23% în martie 2018 față de aceeași lună a anului precedent, iar străinilor li s-au datorat peste jumătate dintre tranzacții.

Aproximativ 65.000 de britanici și-au stabilit deja reședința în cea de-a treia insulă ca mărime din Mediterana, în timp ce investitorii din afara UE sunt atrași de faptul că pot primi permise de rezidență și cetățenie în urma investițiilor făcute aici.

cipru - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Începând cu 2013, în Cipru au fost eliberate în jur de 2.000 de paşapoarte pentru străinii care au investit peste două milioane de euro într-o proprietate imobiliară sau 2,5 milioane de euro în obligaţiuni guvernamentale și companii cipriote.

Harris Georgiades, ministrul cipriot de Finanţe, susține că în urma acestui program, vreme de patru ani au fost atrase investiţii străine de 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 25% din PIB-ul Ciprului, potrivit Bloomberg.

Domeniul rezidențial a înregistrat o activitate semnificativă anul trecut, vânzările fiind în creștere cu 24%, pe fondul unei majorări a prețurilor de până la 33 de procente și al unui interes crescut al cumpărătorilor străini, arată raportul anual de analiză a pieței imobiliare din Cipru, realizat de PwC.

Cea mai mare creștere a vânzărilor s-a resimțit în Famagusta, cu o majorare de 44% față de anul precedent, urmată de Nicosia cu 42% și Limassol cu 36%.

Vânzările către cumpărători străini au crescut cu 33%, tranzacțiile din Paphos și Limassol reprezentând 70% din tranzacțiile străinilor. Datele raportului arată, de asemenea, că a fost înregistrată o creștere de 45% pentru vânzările de proprietăți în valoare de peste 1,5 milioane de euro din Limassol. Milionarii ruși par să fie principalii investitori în această zonă.

Totodată, numărul autorizațiilor de construire din întreaga insulă a crescut cu 50% față de anul precedent.

Portugalia

Pentru Portugalia, 2018 pare a fi un an foarte bun. Prețurile proprietăților rezidențiale de aici se apropie de nivelul de dinainte de criză, pe fondul unui dezechilibru dintre cerere și ofertă, arată cel
mai recent raport despre piața imobiliară din Portugalia.

Creșterea prețurilor și a chiriilor este așteptată în toate regiunile din Portugalia, datorită ofertei mici de proprietăți de vânzare și de închiriat, potrivit celor mai recente studii legate de
piața rezidențială portugheză.

portugalia - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Capitala, regiunea Porto, precum și coasta Algarve sunt foarte căutate în prezent pentru investiții imobiliare. Chiar Madonna și-a cumpărat o superbă vilă în Sintra, în apropiere de Lisabona.

Madeira este, de asemenea, în creștere în preferințele cumpărătorilor, ca o alternativă europeană la Caraibe. Algarve rămâne încă cea mai importantă destinație pentru cumpărătorii
britanici, iar cele mai populare locații sunt Lagos în vest, Albufeira, Vilamoura, Loulé în centru și Tavira în estul coastei Algarve.

Și în Portugalia un nerezident poate obține cu relativă ușurință un credit ipotecar. Cu mai mult de 100.000 de expați rezidenți în Algarve, este limpede că vorbim despre una dintre zonele cele mai
căutate de străini. Și, din fericire, piața este în continuare accesibilă pentru străinii care își doresc să se bucure de cele 3.000 de ore însorite din an.

Prețurile la care se încheie tranzacțiile în Portugalia continuă să crească. Lipsa ofertei afectează în mod special principalele zone rezidențiale din Lisabona, Porto și Algarve. Prețurile au
crescut cu 12,8% la nivel național în 2017, dar în centrul istoric al Lisabonei, ele au crescut cu peste 20% pe an și s-au dublat față de cele din 2013. Potrivit lui

Simon Rubinsohn, economist-șef al RICS, fundamentele macroeconomice continuă să se îmbunătățească, veniturile populației cresc, iar șomajul a scăzut la 7,8% – o rată mai mică decât înainte de declanșarea crizei financiare –, așa încât perspectiva activității pieței imobiliare cunoaște un trend pozitiv și în 2018.

Croația

Croația este poate cea mai populară destinație de la Marea Adriatică, oferind un peisaj de basm, cu multă istorie, arhitectură și o piață imobiliară accesibilă încă, opțiuni atrăgătoare pentru un stil de viață relaxat și plăcut, atât pe coasta cu plaje superbe, cât și în interiorul țării,
unde pajiștile, podgoriile și plantațiile de măslini merită admirate.

Economia croată intră în al patrulea an de expansiune, iar creșterea este de așteptat să rămână solidă. Turismul în plină dezvoltare în partea fostei Iugoslavii, care include frumoasa coastă dalmată, centrul istoric din Split și numeroasele insule ori porturi pentru iahturi, a determinat creșterea activității și pe piața imobiliară croată.

În prezent, proprietățile din Croaţia se bucură de un interes crescut în rândul investitorilor imobiliari, apartamentele de pe coasta Mării Adriatice fiind „vânate” de germani, austrieci, britanici, polonezi, cehi, slovaci, unguri etc.

croatia 1024x757 - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Aproximativ 70.000 de străini dețin proprietăți în Croația, cele mai multe dintre acestea fiind situate pe Coasta Adriatică. Conform legilor croate, permisul de ședere poate fi obținut pe baza dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile.

Aproximativ 55% dintre permisele aprobate pentru achiziții străine au fost acordate germanilor, austriecii fiind pe locul secund, cu 16% din permise, urmați de britanici (6%), maghiari (4%) și olandezi (3%).

Cele mai populare cinci regiuni ale Croației printre cumpărătorii străini rămân cele de pe Coasta Adriatică: Istria (33% din proprietăți, străine), Primorje-Gorski Kotar (26%), Split-Dalmația (12%), Zadar (8%) și Dubrovnik-Neretva (6%).

Doar 3% dintre cumpărătorii străini au ales orașul Zagreb.

Totodată, piața rezidențială high-end din Croația continuă să atragă cumpărători străini. Majoritatea cererilor de proprietăți din Istria provin de la germani, austrieci și sloveni, potrivit Colliers International, în timp ce proprietățile de lux din Dalmația sunt populare printre cumpărătorii din Suedia, Slovacia și Cehia.

De asemenea, noi ansambluri rezidențiale se dezvoltă pe coasta croată, crescând astfel oferta de reședințe de lux din zonă, conform celor de la Colliers.

Proprietățile pot fi cumpărate de către străini atât ca persoană fizică, cât și prin înființarea unei societăți comerciale cu 100% capital propriu. Se pare însă că din cauza complexității în ceea ce privește impozitarea și regulile de deținere a proprietăților de către străini, multe dintre proprietăți au fost achiziționate prin companii.

Amendamentele aduse legislației croate privind proprietatea, încă din februarie 2009, tratează cetățenii UE similar cetățenilor croați în privința achiziției de bunuri imobiliare în Croația, în timp ce dreptul străinilor din afara UE de a cumpăra o proprietate în această țară depinde de acordurile de reciprocitate dintre Croația și țara de origine a cumpărătorului străin.

Italia

Fie că este vorba despre o fermă toscană, o vilă în Sardinia sau un apartament cu vedere la Lacul Como, cu greu ai putea să-i reziști Italiei.

George Clooney, Helen Mirren, Sting, Ed Sheeran și Amanda Lamb sunt doar câteva dintre vedetele de la Hollywood care și-au împlinit visul de a deține o casă în Italia.

Prețurile imobiliarelor sunt încă reduse, în urma recesiunii globale, dar acest lucru începe să se schimbe și în Italia, prețurile arătând, încă de la finele lui 2017, semne de revenire, în special în Milano și Veneția.

italia 1024x768 - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Florența, Roma și Lucca sunt alte potențiale atracții, în timp ce Toscana, care întruchipează farmecul tărâmului italian, continuă să fie în topul cererilor, împreună cu lacurile din nordul Italiei.

Totodată, proprietățile de pe țărmul Mediteranei, din Portofino, sau zona de coastă Costa Smeralda din nordul Sardiniei înregistrează o creștere a cererii.

În Apulia, regiunea care formează călcâiul „cizmei”, într-un cadru natural uimitor situat între Marea Adriatică și Marea Ionică, pot fi găsite proprietăți chiar la prețuri mai mici de 100.000 de dolari.

Costurile de trai sunt mici în această zonă, perfectă pentru cei care intenționează să-și cumpere o a doua casă sau să-și înceapă viața de pensionar aici.

Cumpărătorii se reîntorc pe piața imobiliară italiană, care începe să crească, după ce anul 2017 a marcat o încetinire. Vânzările de proprietăți de peste zece milioane de euro au crescut în mod semnificativ și se pare că stilul de viață cu farmec italian rămâne motivul principal pentru majoritatea cumpărătorilor internaționali, alături de oportunitatea de a deține o a doua reședință în Europa, într-o zonă accesibilă și cu perspective sigure de închiriere.

Cei mai activi cumpărători sunt nordeuropenii. De asemenea, cumpărătorii din Australia și Noua Zeelandă sunt extrem de interesați de deținerea unei proprietăți în Italia.

Malta

Insula Malta rămâne o oportunitate investițională, fiind clasată pe a opta poziție între cele mai bune zece locuri din lume pentru investiții imobiliare.

Este un an excelent pentru Malta, având în vedere că Valletta a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru 2018, fapt care va determina o creștere a turismului și, implicit, a veniturilor din chirii.

malta - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Destinație turistică foarte populară, cu o suprafață de numai 316 kilometri pătrați și puțin peste 400.000 de locuitori, Malta poate fi locul ideal pentru un trai liniștit, într-un loc de
vis.

Și nu este vorba doar de climatul cald, mediteranean, cu o vară care ține șase luni, de orașele și satele istorice frumoase – inclusiv cele trei situri de patrimoniu mondial UNESCO –, facilități sofisticate și plaje, ci și de faptul că aici există, de asemenea, o guvernare coerentă și consecventă, o economie înfloritoare, un regim fiscal favorabil și o piață imobiliară stabilă.

În același timp, beneficiind de unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate din lume, potrivit OMS, și una dintre cele mai mici rate ale criminalității, Malta se află în topul celor mai potrivite țări pentru pensionari. Desigur, utilizarea omniprezentă a limbii engleze (aceasta fiind a doua limbă oficială) este un alt factor important pentru achiziția unei proprietăți aici, având în vedere posibilitatea de integrare rapidă.

Ungaria

Piața imobiliară din capitala Ungariei devine din ce în ce mai activă și ar putea fi momentul oportun pentru a investi aici în active imobiliare.

În perioada 2007-2014, piața din Budapesta a înregistrat o scădere importantă, prețurile locuințelor atingând limita inferioară. De trei-patru ani încoace, însă, piața a început să se
revigoreze.

ungaria - Top Real Estate Magazine: 10 țări europene în care e oportun să cumperi casă în 2018

Fiind o capitală europeană modernă și o destinație turistică pe tot parcursul anului, Budapesta atrage o mulțime de turiști și oameni de afaceri, așa încât cererea de proprietăți de închiriat continuă să crească.

Cu randamente bune, costuri de tranzacționare mici și moderate și legi pro proprietari, este ușor de înțeles de ce cumpărarea de proprietăți aici este o alegere potrivită.

Cu toate acestea, trebuie avute în vedere aspectele legate de impozitarea destul de ridicată a veniturilor din chirii.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply