Investițiile spectaculoase care oferă o nouă viață urbană clădirilor istorice

Conceptul de regenerare urbană este din ce în ce mai prezent în proiectele imobiliare din România, iar cel mai mare volum de investiții s-a realizat pe terenurile unor foste platforme industriale abandonate. În același timp, tot mai mult se investește în restaurarea și reabilitarea clădirilor istorice, care primesc o nouă viață și se adaptează la noile standarde de locuire, muncă și divertisment.

La nivel internațional, investițiile în proiectele de regenerare urbană au devenit tot mai sofisticate, cu un design care se îmbină armonios cu tehnologiile inovatoare în materie de gestionare sustenabilă a resurselor. În cele din urmă, proiectele trebuie să aibă o abordare holistică prin care să se integreze în țesutul urban și cultura orașului.

Unele dintre cele mai recente proiecte urbane au fost prezentate în cadrul ediției din acest an a MIPIM, cel mai important eveniment dedicat industriei imobiliare.

Miza investițiilor în proiecte urbane performante este cu atât mai mare cu cât se estimează că aproximativ 6,8 miliarde de oameni vor locui în orașe la nivelul anului 2070, adică 70% din totalul populației globale estimate de Națiunile Unite.

Borough Yards

Londra, Marea Britanie

Situat lângă piața istorică Borough Market din inima Londrei, recent finalizatul proiect Borough Yards cuprinde noi străzi cu magazine exclusive, galerii culturale și spații comerciale de birouri.

01 copy 1024x683 - Investițiile spectaculoase care oferă o nouă viață urbană clădirilor istorice

Dezvoltat de MARK pe baza unui concept al arhitecților de la SPPARC, proiectul rezonează cu stilul mixt de muncă și distracție care este tot mai prezent în viața unui oraș. SPPARC a creat o tipologie arhitecturală care a pornit de la principiul conform căruia ar trebui să existe alei pietonale în interiorul blocului care să facă legătura între râu și piața istorică. Acest lucru se realizează printr-o serie de spații și străzi de legătură între curți și străzi, „țesute” printr-un impresionant viaduct feroviar victorian de cărămidă cu arcade, pentru a optimiza utilizarea în rândul publicului.

 Spațiul public Sakuramachi-Hanabata 

Kumamoto, Japonia

Un consorțiu public-privat sub îndrumarea arhitecților de la NIKKEN SEKKEI a lucrat la dezvoltarea spațiului public Sakuramachi-Hanabata. Conceptul aduce un omagiu orașului și urmărește transformarea proiectului într-o destinație turistică. Reconstrucția zonei centrale a fost, de asemenea, necesară pentru a păstra moștenirea sa istorică după cutremurul din 2016.

02 copy 1024x988 - Investițiile spectaculoase care oferă o nouă viață urbană clădirilor istorice

Acest complex de mari dimensiuni găzduiește cel mai mare terminal de autobuze din Japonia, un hotel, facilități culturale și comerciale, cu o grădină pe acoperiș la 30 de metri deasupra solului. Din grădină se poate vedea îndeaproape Castelul Kumamoto. Piațeta parcului, promenada și grădina de pe acoperiș creează imaginea unei conexiuni între districtul central și Castelul Kumamoto.

Paupys 

Vilnius, Lituania

Dezvoltat de JSC Darnu Group împreună cu un grup de arhitecți de la mai multe studiouri, Paupys este recunoscut drept cel mai bun proiect de regenerare urbană din zona baltică. Acesta a fost ridicat pe terenul unei foste fabrici din zona istorică a capitalei Vilnius, care se află sub protecția UNESCO.

03 copy 1024x576 - Investițiile spectaculoase care oferă o nouă viață urbană clădirilor istorice

În anul 2015, clădirile au fost dezmembrate, iar suprafața de șase hectare a fost curățată și decontaminată. Astăzi, un nou district, creat de șapte studiouri de arhitectură prestigioase, oferă cartiere rezidențiale, zonă comercială și birouri. Mediul urban include un cinematograf, un centru de conferințe, restaurante, magazine și servicii centrate în jurul unei piețe. Totul a fost ales cu grijă pentru a crea un cartier comunal cu o atmosferă unică. Rezidenții Paupys se bucură de intimitate, o priveliște spre malul râului, spații comune și o arhitectură care extinde orașul vechi.

Ellinikon Experience Park 

Atena, Grecia

Parcul este construit pe aeroportul istoric al Atenei, care a fost scos din uz în 2001, în jurul celor trei hangare de aviație, declarate „monumente moderne” de către Ministerul Culturii.

04 copy 1024x682 - Investițiile spectaculoase care oferă o nouă viață urbană clădirilor istorice

Cu o suprafață de 75.000 de metri pătrați, parcul dispune de zone noi de relaxare cu 500 de copaci și 55.000 de plante, piațete, un loc de joacă, spațiu pentru fitness în aer liber, o fântână interactivă și facilități de sprijin. Acesta este incluziv și accesibil tuturor, având scopul de a promova conexiunea între vizitatori. Principiile de proiectare sunt reprezentate de durabilitate și celebrarea patrimoniului. Elementele vechiului aeroport au fost păstrate în măsura posibilităților, reinterpretate și dezvăluite într-un mod surprinzător și inovator. Proiectul a fost realizat de către LAMDA DEVELOPMENT cu sprijinul biroului de arhitectură doxiadis+.

Articol publicat inițail în Real Estate Magazine, Nr. 44.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA