MINIMALISMUL, o artă și un stil de viață

Chiar dacă unii îl consideră un stil rece, anost și neînsuflețit, minimalismul s-a impus pe piața internațională și a fost fruntaș în tendințe destul de mult timp. Minimalismul este, dacă vrem, o metodă de maximizare a spațiului gol, special conceput pentru iubitorii de camere spațioase. Totul în minimalism este redus la părțile fundamentale – stilul nu încarcă și nu decorează mai mult decât este fundamental necesar.

Stilul minimalist a apărut în anii ‘60 , ca reacție la globalizare

REZULTATUL MINIMALISMULUI nu depinde neapărat de folosirea unor metode tehnologice avansate sau a anumitor texturi. Minimalismul nu are reguli rigide, ci doar motouri care îndeamnă spre o lume a călătoriilor, în care tot ce ai încape într-o valiză ce va fi desfăcută într-o casă la fel de minimală.

În anii ’60 , stilul a apărut ca reacție la globalizare și încerca ilustrarea unui nou stil de viață. Dacă la început, stilul era unul destul de rigid, acum, mobilarea interioarelor, chiar și în stilul minimalist, se poate face folosind puțin eclectism, cel puțin la nivelul pieselor de mobilier.

interior design living room efisien within living room interior design the importance to have living room interior design 1024x649 - MINIMALISMUL, o artă și un stil de viață

Astfel se obțin contraste de stil, se aduce căldură în spațiul construit minimal și cumva se integrează nevoia umană de a avea în jur și obiecte cu istorie, care spun – nu neapărat prin vechime, ci prin stil – povestea unei alte ere.

Probabil ca oameni avem nevoie de aceste repere, cel puțin vizuale, pentru a nu uita că nu am fost mereu la fel.

La fel ca toate stilurile, minimalismul a ajuns și în muzică, arte vizuale, literatură sau filosofie. O pictură minimalistă, de exemplu, va folosi doar forme geometrice simple și un număr limitat de culori, în timp ce în sculptură accentul se pune pe material, iar în cazul lui Constantin Brâncuși, și pe puritatea formei.

Toți acești artiști au încercat simplificarea formelor pentru a crea un stil universal, înțeles de mase, specific unei noi lumi globalizate, cu un limbaj comun. Minimalismul în filosofie indică o concepție formată în jurul unor elemente de bază ale vieții.

8698a844709479.581b54a67be67 1024x683 - MINIMALISMUL, o artă și un stil de viață

Persoanele care au adoptat o filosofie minimalistă, în general, trăiesc viața la un nivel de bază, cu minimul necesar ca să supraviețuiască. Multe secte radicale afirmă că practică filosofii minimaliste.

În designul interior, pentru a putea avea cele mai bune rezultate pentru stilul minimalist, există câteva principii esențiale:

Investiția în finisaje de calitate

Dacă pentru alte stiluri, calitatea materialelor poate varia, iar combinația lor poate genera în final o imagine satisfăcătoare, în cazul stilului minimalist, simplitatea trebuie să denote și o oarecare perfecțiune, mai ales în detalii.

Diferența fundamentală între finisajele de lux și cele medii sau sub medie stă în aparența finală, calitatea detaliilor, îmbinări, canturi etc., dar și în stilul elegant al texturilor.

Folosirea unor texturi diferite

Minimal nu trebuie să însemne plictisitor și plat. Stilul minimalist poate fi realizat combinând mai multe texturi. Printre cele mai recomandate sunt cele de beton aparent, lemn, ceramică și chiar tablouri pe pânză de mari dimensiuni. Nici plantele nu pot lipsi, ele fiind integrate cu succes în orice stil, doar că în cazul minimalismului, este indicat ca acestea să nu fie multe la număr, să fie de dimensiuni mari și plantate în ghivece voluminoase sau chiar în spații prevăzute din timpul proiectării pentru plante, direct în podea. Pentru stilul minimalist, integrarea plantelor în interior direct din arhitectură poate fi un elementsurpriză, cu un impact major.

Selectarea unei piese de impact

Atunci când vreți să abordați un design minimalist și vă este greu să începeți, trebuie să știți că în orice compoziție există un prim-plan. În cazul interioarelor, alegeți o piesă de mobilier specială în jurul căreia să concentrați restul pieselor.

În aceste cazuri, este important să știți că piesa centrală cu o culoare puternică poate deveni centrul atenției mult mai ușor. Pe un fundal de obicei foarte simplist ca texturi și culori, pata de culoare nu este doar un element care concentrează atenția, ci la fel ca în pictură, culoarea care în orice tablou abstract iese în evidență, aduce și vibrația unei stări pline de viață.

Operele de artă trebuie să domine

Operele de artă supradimensionate reprezintă un element indispensabil. Într-un decor minimalist, în care spațiul gol primează, tablourile uriașe sau sculptura minimalistă pot aduce atmosfera necesară, pentru a oferi acel plus de căldură și de încărcătură istorică în interiorul spațiului.

Crearea accentelor

Mixați culorile pentru a crea accente. De exemplu, un element decorativ cu o culoare puternică ce contrastează cu fondul. Această tehnică de contrastare poate pune în evidență o piesă pe care
o considerați specială și care vreți să fie observată. În această manieră ea nu se va putea pierde în mulțimea de obiecte trecând neobservată.

Mobilierul simplu

În multitudinea de opțiuni din magazinele de pe piață, puteți găsi cu ușurință canapele mari, foarte minimale ca linii compoziționale, și fotolii la fel de simple. În cele mai multe cazuri, fotoliile nu sunt set integrat cu canapeaua. Pentru a crea o atmosferă de showroom spațios, este necesar ca piesele din încăpere să nu fie seturi, ci obiecte alese individual, care se potrivesc foarte bine împreună.

Exploatarea priveliștii

Acolo unde peisajul oferă posibilitatea, realizarea unor ferestre mari care să aducă în interior imaginea orașului sau a mediului natural înconjurător este un element important în acest
stil.

Suprafețele vitrate fac parte din principiile de bază ale minimalismului. Personal, cred că stilul minimalist nu se potrivește încăperilor cu ferestre mici. Poate fi integrat, dar cel mai spectaculos arată încăperile cu ferestre înalte, fără parapet.

81sP9K8JvL. SL5500  1024x739 - MINIMALISMUL, o artă și un stil de viață

Spațiile deschise

După cum am mai menționat, minimalismul este stilul spațiului cât mai liber, cu mobilier concentrat în anumite porțiuni, pentru satisfacerea nevoilor din orice casă. Dacă vă doriți o locuință minimalistă, evitați încărcarea spațiului cu mobilier, chiar dacă vi se pare că totul va fi prea gol.
Aceasta este ideea stilului. Mies van der Rohe, în lucrările sale, folosea chiar proiectarea planurilor libere, în care compartimentarea se făcea doar din doi, trei pereți sau chiar din
mobilier.

Lumina

Lumina, naturală sau artificială, trebuie folosită în minimalism asemănător stilului gotic. Ea are rolul de a oferi spectacol, dar și spațialitate. Un spațiu mare, luminos, pare și mai minimal datorită luminii naturale abundente. Pot fi create nișe de lumină, ferestre mari sau în bandă, dar și lumină artificială. Pe piața corpurilor de iluminat sunt o multitudine de obiecte sculpturale. Ele pot fi folosite pentru a crea atmosferă, pentru a decora interiorul, dar și pentru a întregi imaginea spațiilor minimaliste unde totul pare că este așezat pentru a fi admirat, la fel ca într-un muzeu.

Minimalismul nu i se potrivește oricui, dar dacă sunteți adeptul unei vieți simple și nu doriți să fiți înghesuit de lucruri mărunte, atunci adoptați cu încredere acest stil. În tendința umană de a aduna în timp foarte multe lucruri, faptul de a nu avea unde să le depozitați s-ar putea să vă ajute în a păstra curățenia. Un spațiu de acest tip este foarte ușor de întreținut.
Mobilierul nu încarcă, astfel că puteți curăța foarte ușor în jurul lui, iar lipsa multiplelor decorațiuni la vedere face ca suprafețele să fie șterse ușor de praf.

Curățenia este un atribut incontestabil al acestui stil, iar pentru a nu-și pierde farmecul, este important ca, mereu, casa să fie pregătită pentru musafiri.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply