Piața de investiții imobiliare din România, la 428 milioane euro în primul semestru; S-ar putea sparge pragul de 1 miliard de euro în 2018

Segmentul de birouri a generat 65% din activitatea de investiții pe piața imobiliară din România, în prima jumătate a lui 2018, potrivit unui studiu publicat de Crosspoint Real Estate.

În primul semestru al anului, nivelul noilor investiții a atins 428 de milioane de euro, în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Cu tranzacții în varii stadii de derulare în valoare de peste 300 M EUR și produse noi care vor apărea cel mai probabil pe piață, a două jumătate a anului va înregistra o activitate susținută de investiții”, arată analiștii Crosspoint care se așteaptă la un volum de investiții total de 1 miliard de euro în 2018, peste rezultatul de anul trecut.

Segmentul de birouri va atrage în continuare investiții în condițiile în care are randamente investiționale de până la 7,5%. În zona de retail, randamentele ating 7,25%, în timp ce în sectorul industrial cresc până la 8,5%.

”O dată cu livrarea de noi proiecte industriale și cu nevoia de expansiune a jucătorilor existenți, există șanse ca până la sfârșitul anului acest segment să înregistreze câteva tranzacții importante. Activitatea investițională pe piața de retail se va concentra cel mai probabil pe piețele secundare. Capitala va rămâne destinația de top pentru investitori, datorită accesului la produsele de calitate, a disponibilității forței de muncă calificate și a prezenței celor mai importanți operatori economici din țară”, mai arată analiștii firmei de consultanță imobiliară.

Principalele tranzacții din primul semestru:

Trimestru

Nume

Oraș

Segment

Vânzător

Cumpărător

Pret

(milioane €)

Q2

Oregon Park

București

Birouri

Portland Trust

Lion’s Head Investment

170

Q2

Militari Shopping Center

București

Retail

Atrium European Real Estate Limited

MAS Real Estate Inc

95

Q2

Campus 6 (Building 1)

București

Birouri

Skanska

CA Immo

53

Q2

UTI Business Center

București

Birouri

UTI Grup

ForeVest Capital Partners

24

Q1

Festival Mall

Sibiu

Retail

Primavera Development

NEPI Rockcastle

21

Q1

Victoriei 109/Victoriei 139

București

Birouri

n/a

Hagag Development Europe

20

Sursă: Crosspoint Real Estate

La nivel european, nivelul investițiilor în imobiliare a scăzut cu 5% până la 97 de miliarde de euro în prima jumătate a lui 2018 comparativ cu perioada similiară din anul trecut, potrivit unui raport al firmei de consultanță Savills.

Olanda și Polonia se evidențiază în mod special, înregistrând o creștere anuală a activității investiționale de 176% respectiv 100%, urmate de Irlanda (94%) și Portugalia (35%). Piețele din Marea Britanie și Germania au înregistrat scăderi de 9%, respectiv 7%.

Clădirile de birouri vor continua să fie clasa preferată de active în Europa în următoarele 12 luni, deși apetitul investitorilor pentru active alternative și logistice va continua să crească, conform studiului Savills.

Marcus Lemli, head of Savills European investment, a declarat: “Observăm o încetinire în dinamica pieței europene dar în același timp elementele fundamentale rămân pozitive, în ciuda riscurilor politice. Credem așadar că ciclul curent ar putea să continue pentru o perioadă semnificativă de timp. Interesul investitorilor internaționali și locali pentru piața imobiliară europeană rămâne ridicat și ne așteptăm ca volumele investiționale pentru 2018 să fie relativ la același nivel cu cele de anul trecut”.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply