Sunt unice şi rămân în memoria vizuală a privitorului prin particularităţi surprinzătoare. Aceste construcţii sunt departe de înţelesul clasic al noţiunii de „casă”, făcând trecerea de la tradiţionalul ansamblu de locuit, la o explozie de forme, dispuneri, materiale, combinaţii, culori şi idei îndrăzneţe care converg către un acelaşi rezultat: case cu configuraţii neaşteptate.
Atârnată pe o stâncă
Amplasată deasupra oceanului, în Victoria, Australia, această construcţie este cu adevărat unică. Originalitatea sa de neegalat se datorează modului în care a fost proiectată, și anume suspendată pe o stâncă abruptă, într-o configuraţie aproape neverosimilă. Casa a fost proiectată în strânsă relație cu marea, scopul principal al arhitecților fiind acela de a o expune pe deplin priveliştii înconjurătoare și de a o surprinde într-un mod unic și dramatic.
Locuința a fost concepută de Modscape, ca o extensie naturală a stâncii pe care este suspendată. Este o construcţie realizată din materiale prefabricate, iar intrarea este situată la nivelul superior, accesul făcându-se printr-un spațiu cu rol de parcare. Deoarece scopul principal a fost să existe acces la priveliştea excepţională din cât mai multe părţi ale casei, aceasta are trei fațade de sticlă care nu obturează în niciun fel vederea.
Interiorul este conceput pentru a fi minimal, astfel încât să nu încarce camerele și să nu abată atenţia de la frumuseţea oceanului. Culorile deschise și formele simple au constituit ideea principală de design, iar spațiile au fost proiectate să fie deschise și luminoase, rezultatul fiind o casă de vacanță rafinată, diferită de oricare alta.
Construcție subterană
Conceptul de case subterane nu este tocmai nou și nemaiauzit. Este, însă, o soluţie de locuit ceva mai neobișnuită. Acest lucru face ca această casă din Elveția să fie destul de specială. Se numește Villa Vals și a fost proiectată și construită de SeARCH și CMA pe o fundaţie în pantă. Doar una dintre fațadele casei este deschisă spre exterior. Aceasta are o formă ovală și o scară de piatră duce până la intrare.
În partea din față a construcției există o terasă acoperită, perfectă pentru a petrece timpul în aer liber fără a fi complet expus capriciilor vremii, dar permiţând totuși doritorilor să admire priveliștile. Interiorul este primitor și confortabil, conceput pentru a avea un aer nesofisticat și care să plaseze locuința undeva între modern și tradițional. Culorile sunt simple, neutre și inspirate de natură și de împrejurimi.
Piscina transparentă, atracția vilei
Vila Cool Blue este „cool”, așa cum îi spune și numele. Se află în Marbella, Spania, şi a fost ridicată în anul 2015 pe o suprafață de 620 de metri pătrați. Principiul de la baza proiectului a fost realizarea unei construcții care are o legătură puternică cu apa, fiind înconjurată de ea sub diferite forme. Nu foarte departe de casă se întinde oceanul care oferă o privelişte minunată. În plus, un curs de apă străbate proprietatea, amplificând senzaţia de atmosferă acvatică.
Dar cel mai interesant element legat de această construcţie este piscina, care este transparentă și are o formă aproape pătrată. Chiar dacă designul este minimalist, piscina îi conferă ansamblului un aer futurist, luxos și extravagant. Transparența pereţilor acesteia face ca vila să iasă în evidență pe fundalul albastru al oceanului.
Casa din copac
Căsuța din copac este imaginea care ilustrează pitoresc farmecul jocurilor copilăriei. Extinzând viziunea asupra caselor din copaci şi transferând-o în realitate într-o formă mai selectă, mai complexă și mai sofisticată, rezultatul poate fi complet surprinzător. De exemplu, construcţia denumită Suite Blue, o casă modernă în copac situată în Arlena di Castro, Italia. Face parte din Hotelul La Piantata și a fost proiectată de La Cabane Perchée, o companie specializată în conceperea de astfel de case personalizate, premium, pe care le realizează în întreaga lume.
Casa din copac a fost construită în atelier și apoi asamblată la fața locului. O mare atenție a fost acordată detaliilor și elementelor de mici dimensiuni, în corelaţie cu mărimea și forma arborelui, distribuția ramurilor, condițiile de pe șantier și alte caracteristici ale mediului înconjurător. Acest lucru i-a ajutat pe designeri să adapteze structura construcţiei la locația specifică și să profite la maximum de tot ceea ce o înconjoară.
O altă casă de copac uimitoare poate fi văzută la World of Living, un parc de distracții proiectat de Baumraum cu design neobișnuit, aceasta neavând nevoie de un copac care să o susțină. Casa seamănă cu o capsulă cilindrică dispusă pe nişte picioare subțiri şi fragile care o fac să arate ca un păianjen uriaș.
În timp ce forma și exteriorul fac, cu siguranță, din casă o apariţie neobişnuită, nici interiorul nu este mai puțin interesant. Pereții sunt din lemn de stejar, iar tavanul boltit creează o ambianță foarte confortabilă și primitoare. Tapetul decorat cu frunze uriașe de stejar adaugă culoare și evidențiază tema organică prezentă peste tot. În plus, două luminatoare lasă lumina naturală să pătrundă în interior și nu obstrucţionează priveliştea spre înaltul cerului.
Construcție cilindrică transparentă
A trăi în această casă de sticlă tubulară este cam ca a trăi într-un terariu. Locuința a fost proiectată de Aibek Almassov de la A.Masow Architects, iar conceptul este o interpretare interesantă a clasicei case în copac, dar într-o variantă mult rafinată, motiv pentru care proiectul a fost numit sugestiv Tree in the House.
Casa a fost concepută ca o gigantică structură cilindrică din sticlă. Are un exterior faţetat complet cu geam și acest lucru îi permite să ofere privelişti la 360 de grade ale împrejurimilor sale. Imaginați-vă această casă în mijlocul unei păduri, înconjurată de copaci înalți care îi asigură umbră și fiind complet cufundată în peisaj.
Ideea din spatele conceptului este aceea de a furniza oamenilor o alternativă la viața lor aglomerată din oraș și la casele tradiționale de vacanță, oferind o evadare în mijlocul naturii și o modalitate de a face efectiv parte din aceasta.
Design asemănător unui șarpe
Este ușor de înţeles de ce această construcţie este denumită Casa şarpelui din arbore. Este vorba despre o structură proiectată de Luis și Tiago Rebelo de Andrade și construită în Bornes de Aguiar, Portugalia, ocupând o suprafață de doar 27 de metri pătrați. Conceptul din spatele proiectului a fost găsirea unei modalități de a recrea fantezia și misterul asociate cu casele din copaci.
Drept urmare, arhitecții au venit cu un concept neobișnuit. Casa seamănă cu un şarpe uriaș care alunecă printre copaci, fiind suspendată pe coloane înguste și având astfel un impact minim asupra mediului. Construcția stabilește o legătură puternică cu împrejurimile și cu natura în general.
În acest proces au fost utilizate o multitudine de materiale pe bază de lemn și materii prime naturale, ceea ce a permis ca întreaga construcţie să se integreze perfect în mediul înconjurător, ca parte organică a acestuia. Proiectul în ansamblu este o creație durabilă și ecologică, cu izolație întărită, apă reutilizabilă, panouri solare și iluminare cu LED-uri.
Fațadă de oglindă
Undeva în regiunea Tirolului din nordul Italiei există acest ansamblu uimitor format din două case de vacanță care au fațade de sticlă tip oglindă. Ele reflectă priveliștile încântătoare ale munților și împrejurimilor, permițând ambelor case să se contopească perfect cu mediul ambiant și să devină parte a locului.
Cele două case au fost proiectate de Peter Pichler și pot fi închiriate de cei care îşi doresc să aibă parte de o experiență minunată. Sunt îmbrăcate în aluminiu negru și sunt menite să fie simple și uimitoare din punct de vedere vizual, devenind una cu peisajul.
Fiecare dintre cele două locuințe are propriile balcoane și grădini separate, precum și luminatoare perfect funcţionale în dormitoare și în băi. Fiind proiectate cu fundații încastrate, ele par să plutească deasupra solului, mai ales având în vedere aspectul tapetat cu oglinzi.
Casă terasată
De obicei, o casă este concepută în așa fel încât să se adapteze condițiilor locului în cauză. Rolul arhitecților este acela de a încerca să le optimizeze, astfel încât să poată profita din plin de priveliștile uimitoare, sau ca proiectul să fie fidel condiţiilor naturale ale terenului. În unele cazuri, acest lucru înseamnă construirea unei case terasate. Este și cazul casei A’tolan, situată în Taiwan. Cu vedere la Oceanul Pacific, aceasta este construită pe trei niveluri terasate care îi permit să capteze toată frumusețea locului.
Acest design a fost ales ca răspuns la locul abrupt preferat pentru construcţie. Pietrele care au fost excavate pentru a obține nivelurile plate au fost recuperate și reutilizate în cadrul proiectului. Nivelul superior conține aleea, în timp ce principalele spații de locuit sunt situate la etajul intermediar, iar piscina se găsește la nivelul inferior. Numele casei provine din limba indigenă a locației și se traduce aproximativ ca „locul cu multe stânci”.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36.