SECOND HOMES Este acum un moment bun pentru a cumpăra o (a doua) casă?

Diana Nita

, Real Property

Experții în imobiliare sunt de părere că achiziționarea de proprietăți imobiliare în mijlocul unei pandemii, în particular a unei a doua case, ar putea fi o mişcare reuşită, în ciuda unor temeri fireşti legate de nesiguranţa a ceea ce ar putea aduce viitorul în acest domeniu.

Pandemia care a schimbat lumea cu totul, de la un capăt la altul, nu putea să nu afecteze şi segmentul imobiliar, la nivel global piaţa de profil înregistrând un declin care părea de durată. Totuşi, încet, lucrurile au început să se schimbe, existând semne că, chiar şi în condiţii vitrege, există interes pentru tranzacţii imobiliare. Iar în situaţia dată, cine ştie să-şi joace bine cartea, are şansa unei afaceri reuşite.

Cumpărarea unei case în mijlocul unei pandemii

În vremea pandemiei, cumpărătorii vor găsi o selecție mai limitată de proprietăţi imobiliare disponibile, deci ar putea fi mai greu de găsit casa care să se potrivească perfect dorinţelor celor interesaţi.

Dar acest lucru nu înseamnă că potențialii cumpărători ar trebui să renunţe la ideea de a achiziţiona o casă nouă sau o a doua casă. Întrebarea principală care îi preocupă pe cumpărători acum se referă la momentul în care piața va reveni în forță, dar şi la modul în care condițiile actuale afectează prețurile imobiliarelor și când se va putea reveni la vizionările tradiționale faţă în faţă.

Un mare succes l-a avut în această perioadă implementarea tururilor virtuale pentru vizitarea proprietăţilor de interes, iar agenţiile imobiliare au lucrat proactiv pentru a se asigura că oaspeții pot obține cea mai bună experiență de cumpărare a locuințelor din confortul și siguranța casei lor actuale.

Chiar dacă unii cumpărători și vânzători au optat pentru strategia de a face o pauză pentru a-și reevalua obiectivele pe termen lung, în speranța că această criză va trece, există încă cumpărători pentru toate nivelurile de preț din categoria real estate care urmăresc cu atenţie evoluţia pieţei de profil, dintre aceştia mulţi fiind cumpărători de second home care doresc să achiziţioneze o altă locuinţă, astfel încât, atunci când vor putea călători din nou, casa lor va fi gata pentru a-i primi.

jp italy 9 copy - SECOND HOMES Este acum un moment bun pentru a cumpăra o (a doua) casă?

Care sunt avantajele…

În ciuda instabilităţii economice generale, părerea specialiştilor este că actualele condiţii de pe piaţa de real estate sunt cât se poate de favorabile unei astfel de achiziţii: ratele ipotecare sunt mai mici, prețurile de închiriere sunt în creștere, în timp ce ofertele disponibile se împuţinează, iar oamenii încep să își regândească modul în care trăiesc. Mai mult ca oricând, se pare că oamenii își doresc spațiu generos și natură, de dragul sănătății fizice şi spirituale, în condiţiile în care spaţiul personal în cadrul unei locuinţe a căpătat acum o importanţă covârşitoare. În plus, din ce în ce mai mulți își reconsideră munca de acasă pe termen lung, un motiv în plus de a gândi cu atenţie dimensiunea spaţiului în care nu doar că ne petrecem timpul liber, dar ne desfăşurăm şi activitatea cotidiană.

Pentru cei cu venit stabil, achiziționarea unei a doua case poate avea mult sens. Ratele mai mici ale dobânzii au sporit puterea de cumpărare, iar pentru cei care au mentalități de „cumpărare și deținere”, probabil că nu a existat un moment mai bun pentru a cumpăra.

Aceasta înseamnă că, dacă intenționați să achiziționați o proprietate pe care o veți păstra pentru anii următori, vă aflaţi într-o poziție favorabilă pentru a rezista la întorsăturile unei economii volatile în lunile (și probabil anii) care urmează, o proprietate imobiliară fiind întotdeauna o investiție bună.

Mulţi observatori ai pieţei de real estate au constatat că proprietăţile care dispun de grădină sau curte au o mare căutare la momentul actual, spațiul exterior al unei case fiind considerat esenţial în menţinerea unei stări de bine în vremuri de izolare. De exemplu, un tip de proprietate foarte atrăgătoare pentru cumpărători la acest moment trebuie să aibă o curte amplă, un spațiu destinat grădinii cât mai ofertant, o piscină și acces cât mai uşor, de preferinţă de mers pe jos, atât în ​​centrul orașului, cât și în vecinătăţile de interes.

Familiile cu copii caută locuri sigure unde copiii să poată ieși afară și să se bucure de aerul proaspăt într-un mediu controlat, atunci când situaţia ar impune izolarea. Potențialii cumpărători de case sunt dispuși să renunțe la spațiile comune frumos amenajate, cum ar fi terase și săli de sport, pentru spații complet private în care să desfăşoare aceleaşi activităţi.

Safareya Cammarata Main copy - SECOND HOMES Este acum un moment bun pentru a cumpăra o (a doua) casă?

Cumpărătorii fac compromisuri în ceea ce priveşte considerentele geografice, pentru a-și asigura o casă cu acest spațiu privat, ca supliment la locuinţa pe care o deţin deja, dar care pe moment nu mai corespunde necesităţilor de distanţare socială sau de a oferi un ambient confortabil în pandemie. Cei interesaţi își reorientează căutările către cartiere mai îndepărtate de centrul orașului, unde pot deveni proprietarii unei locuinţe unifamiliale la preţuri destul de accesibile, având în vedere că locuințele mai spaţioase, la prețuri accesibile, cu mai mult spațiu în aer liber se găsesc de obicei în afara nucleelor ​​urbane.

…şi argumentele contra

Pe de altă parte, dacă intenţia este de a vinde cea de-a doua casă în doar câțiva ani de la achiziţie, probabil că opţiunea de cumpărare n-ar mai trebui luată în considerare.

Cineva care intenționează să păstreze proprietatea cumpărată acum în condiţii avantajoase doar pe termen scurt este mai probabil să fie expus riscului și volatilității pieței imobiliare atunci când va veni timpul să vândă; cine poate şti dacă casa își va păstra valoarea în următorii câțiva ani?

Înainte de a trece la fapte, este necesar un mic studiu cu privire la situaţia existentă în zona în care se află proprietatea de interes, ştiut fiind faptul că ar putea dura ceva timp pentru a-şi reveni de pe urma pandemiei. Ce fel de restricții de călătorie sunt în vigoare? Vei putea să te bucuri de frumusețea naturală a locației, chiar dacă restaurantele și atracțiile sunt închise? Sau distanțarea socială va diminua avantajele aferente? Dacă economia locală este în mare parte dependentă de turism, este suficient de stabilă pentru a rezista recesiunilor care ar putea avea apoi un impact asupra valorilor proprietăților? Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare în tandem cu valoarea proprietății dorite.

De reţinut

În timp ce preţurile de listă ale imobiliarelor sunt la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, dacă îți găsești casa de vis și ești sigur că ți-o poți permite, tendinţa ratelor ipotecare mici din prezent va face cu siguranță să fie mai ieftin să cumperi acum.

Pentru debitorii cu venituri sau active foarte sigure, acesta ar putea fi un moment potrivit pentru a cumpăra o a doua casă. Ratele dobânzii sunt aproape de un record minim, iar cumpărătorii care ar beneficia de această situaţie cu un credit ipotecar cu rată fixă ​​pot avea aceste rate scăzute şi în deceniile următoare.

În cele din urmă, potenţialul cumpărător este singurul care poate decide dacă achiziționarea unei case chiar acum este cea mai potrivită mișcare. Totuşi, un venit stabil şi suficient pe termen lung, precum și convingerea că o a doua casă ar îmbunătăți calitatea vieții pentru sine şi familie sunt argumente care converg spre concluzia că acum ar putea fi un moment excelent pentru a face o astfel de achiziție care ar putea schimba cu totul perspectiva asupra vieţii în viitorul poate nu foarte îndepărtat.

Nu trebuie să fii multimilionar pentru a deține o proprietate de vacanță

Dacă ideea unei case de vacanță pare imposibilă, iată o veste bună: este mai fezabilă decât s-ar putea crede.

Achizițiile de locuințe secundare nu sunt doar pentru persoanele care dispun de venituri foarte mari. Există o mulțime de ocazii şi pentru potențialii cumpărători care apelează la împrumuturi, și la prețuri mai mici. Dacă doriți să vă extindeți căutarea dincolo de cărarea bătătorită sau să vă implicaţi în câteva proiecte de renovare, veți avea mai multe opțiuni, la un preț mai mic.

Asta înseamnă că este posibil să trebuiască să căutați case în apropierea unei ape, şi nu pe malul apei, sau să căutați case care au nevoie de puțină actualizare. Dacă sunteți flexibil și sunteți dispus să adăugați un pic de efort, este posibil să vă îndepliniţi și să vă trăiți visul de a avea o casă de vacanță şi în realitate.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.34. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply