Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

Diana Nita

, Real Property

Au efect schimbările de pe scena politică mondială asupra deciziei de a investi într-o a doua proprietate peste hotare? Rata de schimb valutar la efectuarea de tranzacţii imobiliare pare că este defavorabilă? Sau care sunt cele mai căutate proprietăţi şi unde sunt ele amplasate, pentru a întruni cele mai variate cerinţe din partea cumpărătorilor în căutarea celei de-a doua case? Aceste întrebări şi multe altele îşi vor găsi răspunsul în cele ce urmează.

Spania – locul cel mai căutat de cumpărătorii care vor o a doua casă

Spania a fost şi continuă să se afle în topul preferinţelor celor dornici să cumpere o proprietate în străinătate ca destinaţie de vacanţă sau chiar pentru a începe o nouă viaţă sub soarele iberic. Din analiza mişcărilor de pe piaţa imobiliară din Spaniaa reieşit că Brexit-ul a accelerat tranzacţiile în acest domeniu, pe modelul „acum ori niciodată”. Preţurile proprietăţilor de pe coasta Spaniei sunt în continuă creştere din anul 2017, cu toate că încă nu se situează la nivelul celor din Portugalia, aflate în topul celor mai mari din această categorie.

spania 1024x683 - Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

Cele mai căutate locaţii din Spania pe segmentul second home sunt: Torrevieja din sudul regiunii Costa Blanca, Camposol din Murcia, Estepona de pe Costa del Sol, Villamartin tot din Costa Blanca şi Condado de Alhama din Murcia, o altă staţiune de golf la mare căutare.

spania 268 copy 1024x561 - Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

Franța – printre locurile preferate pentru cea de-a doua proprietate

Deşi doritorilor li se pare greu de ales între Spania şi Franţa, două destinații favorite în ceea ce priveşte locaţiile pentru proprietăţi în afara ţării de origine, Franţa rămâne de neegalat pentru atmosfera rurală a multor zone din ţară, pentru proprietăţile accesibile şi cu un farmec aparte, calităţi pentru care este căutată nu doar de cumpărători tradiţionali, precum vecinii din Anglia, ci şi de doritori de pe alte continente. De remarcat este faptul că, în perioada pre-Brexit, cei aflaţi în căutarea unor locuinţe permanente sau case pentru perioada retragerii din activitate, pe teritoriul Franţei, au fost mai puţin numeroși comparativ cu cei interesaţi de achiziționarea unei case de vacanţă aici.

Preţul mediu pentru astfel de proprietăţi imobiliare a fost în jur de 137.700 de lire sterline, cele mai căutate locaţii fiind Brittany şi Morbihan, din zona de nord a oraşului Nantes.

Portugalia – o vacanţă perpetuă  

Prietenoasă, pitorească şi oferind serioase beneficii în ceea ce priveşte politica fiscală, Portugalia este destinaţia de suflet a multor cumpărători de case pentru vacanţe ideale. Şi cum cererea este la un nivel ridicat, preţurile proprietăţilor nu sunt nici pe departe mici – peste 156.000 de lire sterline ca preţ mediu. Această dinamică a pieţei ar putea fi explicată şi în cheia unui apetit mai mare pentru locuințe full-time aflate în Portugalia. Politica imobiliară autohtonă facilitează obţinerea rapidă a proprietăţilor dorite, iar calitatea vieţii este aici la un nivel cât se poate de ridicat.

Grecia – pe un trend ascendent în preferinţele cumpărătorilor

Proprietăţile imobiliare cu destinaţie de second home de aici încep să câştige din ce în ce mai mult teren în topul preferinţelor celor dornici să deţină o casă de vacanţă. În ciuda situaţiei financiare mai puţin fericite de la nivel naţional, Grecia rămâne locul în care mulţi îşi doresc o reşedinţă unde să petreacă vacanţe relaxante sau weekend-uri însorite. Creta este unul dintre locurile favorite din această ţară, în principal mulțumită numărului mare de proprietăţi disponibile, în comparaţie cu alte insule mai mici, dar şi datorită existenţei multor curse aeriene dinspre toate colţurile lumii şi a peisajului inegalabil. Agios Nikolaos, Elounda, ambele de pe coasta de nord, dar şi Apokoronas, Neapoli şi Corfu sunt alte locaţii apreciate de cei care visează la o casă de vacanţă în însorita Grecie.

Italia iese de pe podiumul celor mai dorite proprietăţi second home

Apetitul cumpărătorilor pentru stilul „bella vita” este încă la cote ridicate, însă Italia pierde locul de pe podium în privinţa imobiliarelor din clasa second home, în favoarea pitoreştilor Spania sau Portugalia. Ospitalitatea binecunoscută, istoria care este prezentă la fiecare pas şi care se împleteşte cu aerul modern al locurilor, dar şi accesibilitatea din orice colţ al lumii fac, totuşi, din Italia destinaţia preferată pentru cei care vor să se stabilească definitiv şi să înceapă aici o viaţă nouă.

toscana copy 1024x742 - Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

Preţul mediu al proprietăţilor la mare căutare în această ţară se situează în jurul a 250.000 de lire sterline, în condiţiile în care, spre deosebire de Portugalia, de exemplu, locaţiile din Italia preferate în acest sens nu sunt concentrate într-o singură regiune, ci sunt distribuite în mai multe zone tentante, diferite ca relief, cultură şi artă culinară. Premiante sunt locuințele de la malul mării, cu Scalea din Calabria în top, dar şi minunata Toscana, cu Fivizzano,Chiannişi Licciana Nardi, sau Ostuni din Puglia.

Cipru, locul care nu se uită

Fermecătoarea insulă nu se dezminte atunci când este vorba de puterea de atracţie pe care o exercită asupra celor care au vizitat-o şi care vor să se bucure mai mult de frumuseţea ei. Cipru rămâne un loc interesant şi popular pentru cei ce îşi doresc o a doua casă într-un loc însorit, preferată fiind regiunea Paphos, cu Peyia,Paphos, Kato Paphos,Talași Chloraka. Faţă de preţul mediu etalon al proprietăţilor – de 133.000 de lire sterline –, în prezent, casele sunt mai scumpe, dat fiind interesul constant pentru imobiliarele din această regiune.

Florida rămâne printre preferinţe

Însoritul oraş american, unde soarele e prietenos tot timpul anului, plajele sunt perfecte, iar golful e la loc de cinste, este locul preferat de vorbitorii de limbă engleză pentru a-şi achiziţiona o a doua casă. Piaţa imobiliară este în plin avânt, preţurile sunt în creştere în zonele cele mai populare, cu o medie care se ridică la aproximativ 385.000 de lire sterline per proprietate, în creştere faţă de anul trecut. Atracţiile de aici rămân însă greu de egalat: parcuri tematice, centre comerciale tentante, cursuri de golf, facilităţi de top pentru practicarea sporturilor. Locaţiile cele mai căutate pentru cumpărarea unei case de vacanță sunt Davenport şi Kissimmee, în timp ce Orlando, Reunion şi Windermere sunt preferate de cei în căutarea unei locuințe permanente.

 

Turcia revine în atenţia celor interesaţi de second homes

Turcia, altădată mult mai căutată pentru achiziţionarea de proprietăţi de vacanţă, începe să stârnească din nou atenţia cumpărătorilor, iar rata de schimb a monedei naţionale este unul dintre atuuri în acest sens. Oraşul-port Fethiye este una dintre regiunile favorite, cu plaje fără cusur şi o puternică comunitate britanică stabilită aici. Zonele de maxim interes sunt Ovacik,Hisaronu,Uzumluşi Calis, sau Yalikavakdin regiunea Bodrum.

turkey - Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

 

Bulgaria – locaţie inedită pentru 2019

Cu o piaţă imobiliară în continuă creştere, preţul mediu de cumpărare al proprietăţilor din Bulgaria se situează în prezent aproape la jumătatea celui de anul trecut, atingând 58.000 de lire sterline. Interesul doritorilor este îndreptat nu spre oraşele de la malul mării sau spre staţiunile montane, ci mai ales către provincia Veliko Tarnovo, centrul cultural al zonei de nord a Bulgariei. Destinații precum Pavlikeni,Polski Trambeshşi Elenasunt urmate în preferințe de Dryanovo, un oraș situat în provincia Gabrovo.

stockvault old hoses in melnik bulgaria114065 copy 2 1024x768 - Second homes: Cele mai atractive locuri de investit într-o a doua casă, în 2019

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply