În era celor mai avansate tehnologii, când descoperirile științifice de ultimă oră încep să fie parte a vieții de zi cu zi la scurt timp după recunoaşterea lor, materialele pentru construcții reprezintă un domeniu în continuă schimbare, optându-se pentru variante și produse care în urmă cu câţiva ani ar fi fost de neimaginat. De aceea, în aceste timpuri, ideea unei case din beton parcă nu este chiar convingătoare pentru cei ce îşi doresc cele mai moderne soluții în domeniu.
Într-o oarecare măsură, betonul are o reputație mai puțin bună decât alte materiale de construcții, poate din cauză că este un material rece, nu foarte plăcut la atingere. În schimb, ar trebui luate în considerare unele calități remarcabile ale betonului, precum versatilitatea, rezistența și chiar frumusețea aspră a construcţiilor care îl au drept protagonist. Iar următoarele construcții sunt o dovadă clară în acest sens.
Casă din beton susţinută doar într-o parte, deasupra dealului
Un proiect imobiliar dezvoltat în Cracovia, Polonia, este dovada incontestabilă a faptului că o construcţie mai puţin obişnuită din beton amplasată în mijlocul pădurii, singurii vecini fiindu-i copacii şi iarba, este o alegere neaşteptată, în aceeaşi măsură în care este şi o opţiune practică.
Ce e cu adevărat impresionant în acest caz este că structura casei a fost modelată în funcţie de locul amplasării. Mai exact, având în vedere faptul că neobişnuita construcţie din beton este amplasată într-un loc izolat, departe de orice alte locuinţe, principala preocupare a arhitecţilor a fost aceea a siguranţei ocupanţilor casei, ceea ce a condus la o soluţie inteligentă de design: casa a fost proiectată astfel încât doar un colţ să atingă solul, restul clădirii fiind înălţat faţă de culmea dealului. Această modalitate de construcţie a urmărit şi reducerea riscului de apariţie a alunecărilor de teren, în condiţiile în care apa de ploaie se scurge în mod natural pe sub casă, făcând-o astfel perfect adaptabilă la condiţiile înconjurătoare.
Fortăreaţa urbană din beton
Ideea de a locui într-o fortăreaţă poate fi atrăgătoare, mai ales dacă amplasarea acesteia este într-un peisaj citadin. Intimitatea conferită de o asemenea construcţie, dar şi sentimentul de siguranţă adus de robusteţea structurii pot fi, însă, în armonie cu locurile înconjurătoare? Un răspuns la această întrebare poate fi o casă din beton cu aer de cazemată, situată pe malul Ronului, în Elveţia. Mai mult decât atât, profilul construcţiei imită silueta Alpilor văzută de la distanţă. Pentru a realiza o construcţie care reprezintă o versiune modernă şi stilizată a unei fortăreţe, materialul principal utilizat a fost betonul. Pereţii din beton brut definesc faţada şi stabilesc o limită între spaţiile interioare şi mediul înconjurător.
În armonie cu natura
Nu toate casele din beton au alura unor cutii compacte lipsite de stil sau a unor obiective militare. Ca dovadă, o casă din Mexico City, aflată într-o perfectă armonie cu natura. Designul a fost astfel conceput, încât locuința să fie cât mai bine pusă în evidenţă şi cât mai bine integrată în peisajul înconjurător. Ca atare, casa a fost construită la 1,3 metri deasupra solului, oferind o privelişte completă asupra împrejurimilor. Pereţii-fereastră şi terasa verde de pe acoperiş contribuie la integrarea firească a construcţiei în mediul natural în care este amplasată, permiţând contopirea armonioasă a celor două medii şi accesul simplu din spaţiile interioare în natura din apropiere.
Beton şi sticlă, o combinaţie de succes
Pentru un material considerat rece şi potrivit creării unor spaţii neprietenoase, folosirea lui în combinaţie cu sticla a dus la rezultate neaşteptate. O casă de locuit situată în Tigre, Argentina, demonstrează din plin acest lucru, fără a face concesii în ceea ce priveşte aerul de intimitate şi de protecţie pe care îl oferă locatarilor săi. Casa are spaţii deschise şi faţade cu aer primitor, conferit de sticla utilizată cu dărnicie în cadrul structurii. Ideea care a stat la baza acestui design a fost aceea de a avea o zonă de parter mai deschisă, în timp ce pentru primul etaj s-a preferat o abordare mai ermetică, de protejare a intimităţii.
Toate încăperile au pereţi-fereastră, diferenţa constând în faptul că pereţii de sticlă din zona de etaj sunt prevăzuţi la exterior cu o protecţie din beton care delimitează spaţiile prin linii ferme, blocând vederea dinspre exterior, dar permiţând deschiderea spre curtea proprietăţii.
Structură robustă pentru o construcţie ambiţioasă
Soliditatea betonului poate fi un avantaj atunci când se doreşte o structură rezistentă care să permită punerea în practică a unor idei extravagante. De pildă, această casă pe patru niveluri din Málaga, Spania, a fost concepută astfel încât, în ciuda construcţiilor înconjurătoare care blochează vederea la mare, să permită locatarilor admirarea priveliştii marine fără oprelişti.
Pe de altă parte, casa este dotată cu o terasă şi o piscină cu fundul de sticlă, amplasate la nivelul superior al clădirii şi dispuse în consolă pe o lungime de nouă metri, de unde se poate admira în voie marea.
Betonul în forme geometrice îndrăzneţe
O casă cu un design ambiţios, conceput din linii geometrice clare, este un exemplu perfect de construcţie din beton care întruneşte cele mai pretenţioase aşteptări. Ilustrează din plin această idee un superb ansamblu rezidenţial din Coreea de Sud, având un profil principal în formă de U, realizat din structuri geometrice clasice care au drept rezultat o construcţie aproape de perfecţiune.
Combinaţie de beton şi grădini naturale
Un amestec neaşteptat între materialul rece de construcţie şi verdele arbuştilor integraţi într-un proiect rezidenţial poate fi o bună strategie de a combina rigiditatea betonului cu peisajul natural. O construcţie din oraşul Ho Chi Minh reflectă cât se poate de bine acest concept, ilustrând ideea de reconectare a notelor urbane cu natura, prin integrarea vegetaţiei în spaţiile rezidenţiale. Clădirea de faţă dispune de mai multe terase, care au rolul de grădini în miniatură, aducând căldură structurii sobre, clasice.
Beton şi lemn într-un proiect cu vedere la cer
Betonul şi lemnul sunt elementele care au dus, prin măiestria arhitecţilor, la crearea unei construcţii inedite, ce oferă acces direct la albastrul cerului prin intermediul unui luminator circular realizat în acoperişul-terasă confecţionat din beton. Acest detaliu neaşteptat conferă mai multă lumină spaţiului de dedesubt, care este bucătăria. Amplasată în sudul Franţei, această construcţie cu totul aparte, concepută cu uşi generoase din sticlă ce oferă acces spre grădină, se bucură de combinaţia celor două tipuri de materiale, care se completează unul pe celălalt într-un mod fericit.
Volume prismatice suprapuse
O casă modernă de familie, aflată în Africa de Sud, poate fi un reper emblematic pentru a ilustra conceptul de eleganţă dat de liniile drepte şi structurile geometrice consacrate. Realizată sub forma unei colecţii de volume prismatice aranjate într-o manieră suprapusă, această construcţie beneficiază şi de aportul unui perete din piatră, care adaugă textură şi diversitate designului. Alte elemente de contrast sunt reprezentate de uşa frontală din bronz şi de toate suprafeţele din sticlă. La acestea se adaugă dispunerea unor elemente de volum în consolă, pentru crearea teraselor în părţile laterale ale clădirii.
Casă unghiulară din beton
Când este vorba despre casa de locuit, un design neobişnuit poate face diferenţa, cu condiţia ca noţiunea de confort să nu aibă de suferit. Casa pe trei niveluri construită în Pliezhausen, în apropiere de Stuttgart, ilustrează perfect această situaţie. Are configuraţia unui cristal, cu faţade din beton dispuse sub anumite unghiuri, atent proiectate, ceea ce le aduce un avantaj neaşteptat locatarilor: o vedere extrem de cuprinzătoare asupra împrejurimilor. Locuința este deschisă spre mediul exterior într-un mod pe cât de inedit, pe atât de plăcut.
Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr. 25, Martie 2019