V-aţi propus să cumpărați o a doua casă? Luați în considerare 5 factori

Diana Nita

, Real Property

Dacă în privinţa locuinţei principale lucrurile sunt destul de clare, intenţia de a achiziţiona o a doua casă nu este la îndemâna oricui şi nici nu reprezintă o opţiune intempestivă şi uşor de pus în practică.

Una dintre cele mai importante, dacă nu chiar cea mai importantă investiție pe care majoritatea oamenilor o fac pe parcursul vieţii este cea în spaţiul de locuit. Cumpărarea unei case este o acţiune asemănătoare unui ritual financiar care implică o planificare şi o analiză riguroase. Înseamnă trecerea de la obligația de a plăti chirie, la direcţionarea veniturilor spre plata propriei case din capital propriu.

Este cumpărarea unei a doua case – de exemplu, o casă de vacanță – o investiție bună?

La fel ca în cazul multor altor decizii financiare, depinde de preferințele personale ale potenţialului cumpărător, de obiectivele sale pe termen lung și de situația financiară curentă. Iată cinci lucruri de luat în considerare înainte de a cumpăra o a doua casă, pentru a acţiona în deplină cunoştinţă de cauză.

  1. Amplasarea

Locul în care se află proprietatea pe care aţi fi tentat să o achiziţionaţi este întotdeauna un factor-cheie, nu doar într-o astfel de situaţie, ci oricând vine vorba de proprietăți imobiliare. Nu veți putea muta fizic casa într-o locație mai bună dacă alegeți o amplasare mai puţin inspirată!

Dacă intenţionaţi să cumpărați o proprietate în care plănuiţi să vă petreceţi concediul în fiecare an, veți dori să fiți sigur că locația este una de care vă veți bucura ani la rând – nu doar pe parcursul câtorva sezoane. Pentru a face cea mai bună alegere, asigurați-vă că ați luat în considerare totul despre locația pe care o aveţi în vedere.c608d8 b5c5120bbb77446897b0ec6035eadb50 mv2 copy - V-aţi propus să cumpărați o a doua casă? Luați în considerare 5 factori c608d8 fd55ae96016542398639e0dea169408c mv2 copy - V-aţi propus să cumpărați o a doua casă? Luați în considerare 5 factori a9c4bc9a700d4c72985d52576afe3581 copy - V-aţi propus să cumpărați o a doua casă? Luați în considerare 5 factori IMG 954 copy - V-aţi propus să cumpărați o a doua casă? Luați în considerare 5 factori

Vă place armonia și liniștea unei cabane montane, chiar dacă se întâmplă ca din cauza unei furtuni de iarnă neașteptate să fiţi nevoit să vă schimbaţi planurile? Sau preferați un apartament într-un loc însorit, pe plajă, chiar dacă aglomeraţia şi viaţa de noapte ar putea să vă dea o stare de nervozitate? Sau poate o reşedinţă de vacanţă din Nicaragua se potrivește stilului dumneavoastră, până când vă dați seama că e dificil să faceţi aprovizionarea cu bunuri necesare sau că localnicii nu sunt vorbitori ai unei limbi de circulaţie internaţională?

De asemenea, este de dorit să înțelegeți istoricul locului și să plănuiţi tot ce ţine de viitor în ceea ce priveşte atât proprietatea în cauză, cât și zona în care este amplasată, pentru a face o estimare rezonabilă a potențialului de dezvoltare al proprietății. Pentru a vă spori şansele de reuşită, un agent imobiliar local ar putea fi de ajutor pentru a înțelege acești factori de natură locală, dar și alte aspecte, inclusiv potențiale reglementări zonale care ar putea afecta valoarea viitoare a proprietății.

Deși poate fi considerat un stereotip, casele de vacanță sunt amplasate de obicei în locuri atractive din punct de vedere turistic, pe care oamenii doresc să le viziteze. Aceste zone cunosc adesea o apreciere de piață pur și simplu datorită cererii. Chiar şi aşa, succesul unei investiții nu vine de la sine, iar vigilenţa trebuie să fie maximă. Valorile proprietăţilor imobiliare pot varia foarte mult chiar și în aceste locuri aparent neafectate de fluctuaţiile de pe piaţa de profil. De exemplu, un sezon de uragane devastatoare care ar lovi zona în care se află proprietatea poate face atât de multe daune încât ar putea dura un deceniu sau mai mult pentru ca economia locală să-și revină.

Luând în calcul toate aceste aspecte, alegerea locului ideal pentru cea de-a doua casă poate fi aproape nelimitată. Sună cunoscut? O căsuță pe malul unei întinderi de apă, într-un golf liniştit. Ori o proprietate retrasă din preajma unui lac, înconjurată de zeci de trasee de drumeții. Un apartament chic în apropiere de centre comerciale renumite. O cabană la munte pe gustul iubitorilor de sporturi de iarnă. O proprietate pe plajă potrivită pentru vacanţe pline de soare și distracție în familie. Un apartament modern într-o stațiune de schi. O vilă pe una dintre insulele din Caraibe. Sau chiar un penthouse într-o destinație turistică populară din Europa sau de pe alt continent. O mulţime de variante atractive, însă indiferent de destinația aleasă, în primă fază ați putea lua în considerare închirierea proprietăţii timp de câteva sezoane, pentru a vă asigura că veți fi mulţumit pe termen lung de alegerea făcută.

  1. Costurile

Vă puteți permite o a doua casă? Chiar dacă răspunsul este „da”, cât de pregătit sunteţi să sacrificaţi alte lucruri la care visaţi şi pe care le-aţi obţine dacă nu aţi porni în această aventură imobiliară?

Imobilul este o alegere investițională pe termen lung. Trebuie avute în vedere costurile ridicate ale tranzacției de cumpărare și vânzare. Și, prin natura lor, investițiile imobiliare nu reprezintă active lichide. Este nevoie de timp pentru a vinde proprietatea la un moment dat. Nu puteți decide astăzi că doriți să vindeți și să speraţi că veţi avea contravaloarea proprietăţii în contul dumneavoastră bancar săptămâna viitoare sau într-un viitor foarte apropiat.

Așadar va trebui să estimați cu precizie care este prețul de achiziție pe care vi-l puteți permite fără a face eforturi financiare pe care nu le-aţi putea susţine. Și trebuie să calculați cu atenție costul total. Desigur, nu uitaţi de costurile normale de întreținere a unei case. Uzura unui imobil este inevitabilă. Mai mult decât atât, sunt de la sine înţelese cheltuielile uzuale privind utilități lunare, impozite anuale pe proprietate, taxe și prime de asigurare, pentru a numi cele mai mari cheltuieli.

Pe lângă toate acestea, o casă de vacanță sau o a doua casă pot implica şi alte cheltuieli suplimentare. Poate fi vorba de taxe de administrare a proprietății, de asigurări de răspundere civilă și de impozite pe activităţi. În cazul în care este închiriată, pot apărea cheltuieli periodice privind curățenia, întreţinerea sau alte aspecte neprevăzute. Dacă noua dumneavoastră achiziţie imobiliară are o piscină, există costurile de întreţinere pe timpul iernii și alte cheltuieli implicite. Și nu uitați de asigurarea împotriva inundațiilor sau a uraganelor și de un sistem de monitorizare de securitate. De asemenea, este posibil să planificați o vacanță pe care să o petreceţi la proprietate sau să faceţi verificări regulate ale acesteia. Deci trebuie să bugetați cheltuielile de călătorie pentru a ajunge acolo, dar și pentru drumul înapoi.

Amintiți-vă că o proprietate imobiliară este o investiție pe termen lung. Important este să fiţi sigur că vă puteţi permite să o dețineţi mai mult de câțiva ani. Dacă sunteți un cuplu căsătorit, cu două venituri pe familie, care plănuieşte ca unul dintre părinţi să rămână acasă când vor veni pe lume copiii, asigurați-vă că vă puteți permite întreţinerea unei a doua case bazându-vă pe un singur venit.

  1. Ipoteca

Presupunând că nu aveți suficienți bani pentru a cumpăra o a doua casă, va trebui să obțineți o ipotecă.

Pentru a vedea dacă vă calificați, va trebui să aveţi cunoştinţă de raportul personal datorii-venituri, adică cât de mult datorați în raport cu cât câștigați. Majoritatea creditorilor nu agreează ideea ca datoria totală a unui cumpărător să depășească 36% din veniturile sale.

De asemenea, va trebui să dispuneţi de un avans mai mare pentru a obţine creditul pentru o a doua casă. Nu este neobișnuit ca entităţile de creditare să solicite plăți în avans cuprinse între 25% și 40% pentru împrumuturile privind achiziţia de proprietăţi imobiliare. Înainte de a începe să studiaţi o anumită gamă de prețuri de proprietăți, asigurați-vă că ați economisit în mod realist suficient pentru a dispune de avansul necesar.

În plus, există încă două considerații ipotecare. Probabil că veți avea nevoie de un scor de credit mai mare decât media, pentru a vă califica pentru o a doua ipotecă. 725 este de regulă cel mai mic scor pe care îl vor lua în considerare creditorii. Și ratele dobânzii la împrumuturile pentru locuințe din categoria second home sunt de obicei puțin mai mari decât ratele pentru locuințele principale. Poate că diferența dintre 3,5% și 4,5% nu pare prea mare. Dar pe parcursul unei ipoteci de 30 de ani, această diferență poate fi de sute de mii de dolari.

  1. Stilul de viață

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii vor să deţină o casă de vacanță este să aibă libertatea de a merge într-un loc de care să se bucure oricând doresc, fără a fi nevoie de rezervări. Aveţi cheia de la locuință, puteți lua bagaje puţine, deoarece păstrați haine suplimentare la proprietate. Cămara vă aşteaptă bine garnisită, cu bunuri de folosinţă de primă necesitate. Și nu în ultimul rând, ştiți că vă vor plăcea locul și dotările, deoarece le-ați ales personal pe ambele!

Analiza pe termen lung vă poate ajuta să faceți o alegere și mai bună. Mulți oameni intenționează să se retragă în cele din urmă la cea de-a doua lor casă. Dacă acesta este planul dumneavoastră, se deschide un set complet nou de parametri de luat în calcul. Și decizii de luat.

Veți dori să vă asigurați că aspectul și locația casei se vor potrivi nevoilor dumneavoastră ca urmare a pensionării. De pildă, o casă urbană cu patru etaje ar putea avea prea multe scări pentru o persoană trecută de prima tinereţe. 

  1. Potențialul de obţinere de venituri din închiriere

Puteți compensa unele sau, în anumite cazuri, toate costurile aferente deținerii unei a doua case prin închiriere. Puteți face acest lucru închiriind proprietatea pentru sejururi de scurtă durată, dacă proprietatea dumneavoastră este situată într-un loc pe care turiștii ar dori să îl viziteze. Sau puteţi să o închiriați pe termen lung, dacă ați cumpărat locuința ca refugiu după pensionare, dar nu v-ați pensionat încă.

Casa dumneavoastră de vacanță va fi probabil un loc pe care alții și-ar dori să-l viziteze. Deci puteți percepe tarife premium pentru închiriere. Totuși, trebuie să rețineți că costul de cumpărare și de întreținere al unei proprietăți de închiriat pentru perioada de vacanță este de obicei mai mare decât cel al unei proprietăți obișnuite de închiriat. Și există un sezon în care nu vor exista solicitări de închiriere sau acestea vor fi foarte puţine.

Este înțelept să angajați un agent imobiliar sau un administrator imobiliar pentru a verifica și a plasa chiriașii, precum și pentru a gestiona situația financiară. Sau dacă doriți să dețineți controlul complet și să îl gestionați singur, modelul Airbnb online este o opţiune foarte populară. Desigur, veți dori să vă asigurați că luați în considerare implicațiile fiscale ale alegerilor pe care le faceți. Astfel de probleme pot fi soluționate cu ajutorul unui agent de asigurări competent. 

Concluzie

Pe scurt, cumpărarea unei o a doua case sau a unei locuinţe de vacanță este o decizie importantă. La fel ca în cazul oricărei alte investiții imobiliare, trebuie să deţineţi controlul asupra finanţelor pe care le aveţi la dispoziţie și trebuie să faceți alegerea adecvată. Casele ideale de vacanță de vară – cele care se află la distanța perfectă de diverse facilități, care au mărimea şi structura potrivite și care sunt amplasate în cartiere bune – pot fi foarte solicitate. Așadar va fi nevoie de timp și de răbdare pentru a obține ceea ce doriţi la prețul corect.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.35.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply