Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Diana Nita

, Real Property

În condițiile actuale ale pieței de real estate, când poate fi deopotrivă complicat, dar și avantajos să investești într-o a doua proprietate, peste hotare, există câteva locuri în lume în care o astfel de strategie poate fi o opțiune de succes, atât ca eventuală sursă de venit pe termen lung, cât și ca generatoare de satisfacții pe plan personal, ca loc de relaxare și de evadare din cotidian.

Panama

Panama este țara care poate fi atrăgătoare din două motive: apartamentele de închiriat și politica agrară extrem de tentantă. Pe de altă parte, Panama City a fost și continuă să fie o piață importantă pentru tranzacțiile imobiliare, vânzările de proprietăți în această zonă aflându-se în continuare la un nivel ridicat. Ca urmare, veniturile obținute din vânzările de pe piața imobiliară, dar și din închirieri, sunt considerabile, în ciuda unei ușoare scăderi față de anii precedenți, în special ca urmare a ieftinirii chiriilor.

panama 2 copy 1024x678 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Principalii cumpărători de pe piața imobiliară din Panama sunt originari din Argentina, Columbia și Venezuela, rămași cumpărători fideli încă de acum zece ani, chiar dacă alte piețe similare din regiune au involuat sau chiar s-au prăbușit. În prezent, deși investitorii din America de Nord sau din Europa sunt foarte activi, cumpărătorii chinezi se manifestă extrem de activ pe piața de profil din Panama. Aceștia sunt, de altfel, motorul care a dat un nou imbold economiei panameze, iar dacă predicțiile specialiștilor se confirmă, volumul tranzacțiilor realizate de cumpărătorii din China va face ca piața imobiliară din Panama să treacă la următorul nivel, și mai înfloritor. La asta se adaugă și potențialul agricol al țării, care face ca o investiție în această zonă să fie de două ori mai tentantă.

Brazilia

Având o întindere considerabilă, Brazilia dispune de diverse piețe de real estate, unele mai interesante decât altele. De un interes aparte pare să se bucure Fortaleza, cu zona sa de coastă, care rămâne în topul preferințelor turiștilor. Investițiile în casele și apartamentele de pe plaja din această regiune pot fi o afacere profitabilă, în condițiile în care prețurile multor proprietăți se pot dovedi extrem de rentabile în comparație cu proprietăți similare din alte părți ale lumii.

brazil copy 1024x683 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Veștile sunt bune și în ceea ce privește moneda națională – realul rămâne stabil față de moneda americană, la o paritate de 3,81 la 1, chiar dacă mai slab decât în urmă cu zece ani, când era mult mai puternic în raport cu dolarul (1,6:1).

Republica Dominicană

dominican republic 2 copy 768x1024 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo, este orașul de interes în ceea ce privește domeniul de real estate, în contextul creșterii investițiilor străine directe din regiune. Pe de altă parte, turismul rămâne piatra de temelie a economiei țării, cu cifre în continuă creștere de la an la an. Acestea sunt motivele pentru care piața închirierilor de imobiliare se află într-o dezvoltare fără precedent, iar apetitul pentru achiziționarea de proprietăți imobiliare aici este de-abia la început.

Una dintre cele mai bune oportunități de afaceri este aceea de a investi, anterior realizării construcției, în apartamente care să ofere alternative de cazare persoanelor aflate în călătorii de afaceri, care preferă astfel de locații în detrimentul hotelurilor.

dominican republic copy 819x1024 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

În aceeași notă, politica privind investițiile non-rezidenților în imobiliare este suficient de flexibilă și de avantajoasă pentru a stârni interesul oricărui investitor străin dornic să dețină o proprietate în această zonă.

Thailanda

Țară cu o bună tradiție în agricultură, Thailanda are o economie din ce în ce mai puternică și o industrie a turismului an de an mai înfloritoare. Totuși, legislația țării în privința străinilor dornici să dețină proprietăți imobiliare aici nu este foarte permisivă, aceștia având doar drept de arendă. De asemenea, străinilor li se permite să dețină un apartament în proprietate funciară absolută atâta timp cât aceștia nu posedă mai mult de 49% din suprafața totală a imobilului.

thailand copy 1024x684 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Cu toate acestea, Thailanda și în special capitala, Bangkok, se află în atenția non-rezidenților, orașul având un potențial turistic mai mare decât metropole cu background în acest sens, precum Londra sau Paris.

Portugalia

Piața imobiliară din Portugalia este în creștere din anul 2015. Chiar dacă unele zone din capitala țării, Lisabona, sunt acum cotate mult mai mult decât se estima conform celor mai extravagante scenarii, alte părți ale orașului continuă să ofere beneficii în termeni de valoare și de oportunități, în special dacă este vorba de proiecte de renovări. În 2019, atenția celor dornici de a deține o proprietate imobiliară aici ar trebui să se îndrepte asupra coastei Algarve și a regiunii Porto din nordul Lisabonei.

portugal copy 1024x683 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Franța

Deși prețurile de pe piața imobiliară din Franța fluctuează de mai mulți ani, specialiștii sunt de părere că a deține o locuință în această regiune reprezintă una dintre cele mai sănătoase strategii de real estate. Cu toate că aceasta nu mai este la fel de puternică ca în urmă cu câțiva ani, în raport cu euro, dolarul american încă le oferă avantaje cumpărătorilor americani, interesați deopotrivă de proprietăți imobiliare în Franța și Portugalia.

france copy 1024x683 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

O altă caracteristică atrăgătoare a pieței imobiliare franceze este faptul că aceasta este una dintre țările în care străinii sunt eligibili pentru finanțare internă. De fapt, ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare franceze în cazul investitorilor străini se situează la minime istorice, la dobânzi mai mici de 2%, cu raportul împrumut-valoare de până la 85%.

Mexic

Lasând deoparte temerile privind infracționalitatea și traficul de droguri, Mexic rămâne o destinație favorită printre canadieni și americani atât în ceea ce privește turismul, cât și perioada de pensie, ceea ce îl face un loc la mare căutare pentru achiziția unei a doua case. Piețele de top includ Puerto Vallarta de pe coasta Pacificului și Playa del Carmen de pe Riviera Maya. Mexic oferă opțiuni de finanțare pentru non-rezidenți în măsură să mențină alert interesul pentru această locație.

mexico 2 copy 1024x683 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Belize

Deja o piață extrem de activă, real estate-ul din Belize continuă să se dezvolte și în 2019, făcând din această insulă din Caraibe o altă variantă potrivită pentru o investiție în imobiliare. Aici, calitatea proprietăților imobiliare la un preț mai mult decât rezonabil este greu de egalat de alte piețe similare din alte regiuni.

belize copy 1024x683 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Turcia

Încercarea de lovitură de stat, din 2016, din această țară i-a făcut circumspecți pe mulți investitori străini începând de atunci. Între timp, Istanbulul a devenit al nouălea cel mai vizitat oraș din lume în 2018. Asta se întâmpla în urma orașelor cu renume de netăgăduit în această privință, precum Paris, Londra, New York și Tokyo, dar înaintea altor orașe mari, inclusiv Berlin, Barcelona, ​​Roma și Los Angeles.

turkey copy 679x1024 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

În plus față de creșterea turismului, Istanbulul și Turcia, în general, se bucură de o creștere economică puternică, pe măsură ce populația sporește, iar clasa de mijloc se extinde. Unul dintre punctele forte ale apetitului pentru investiții în Istanbul este costul scăzut de intrare pe piață. O unitate de vânzare pe această piață se poate încadra în orice buget al unui investitor.

Insulele Turks și Caicos

La celălalt capăt al spectrului de buget în domeniul imobiliar se află Turks and Caicos. În mod obișnuit, o proprietate de lux nu generează nivelul randamentului net de închiriere care poate fi posibil dintr-o investiție mai mică. Chiriile pe termen lung pentru o casă de lux în Statele Unite, de exemplu, nu reflectă, în general, prețul premium al proprietății. O achiziție de lux în Turks și Caicos poate fi o excepție de la această regulă. În această piață din Caraibe este posibil să se obțină un randament net de închiriere de 8%, chiar și dintr-o investiție de primă clasă.

Băncile din Turks și Caicos acordă împrumuturi non-rezidenților.

Turks and Caicos 2 copy 678x1024 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes Turks and Caicos copy 1024x576 - Locuri în care investiția în cea de-a doua casă poate fi o poveste de succes

Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019. 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply