Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

Locul ideal de achiziţionat o casă în afara ţării ar trebui să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții: să fie potrivit pentru petrecerea periodică a ieșirilor din weekend, să fie destinația perfectă pentru mult așteptata vacanţă anuală sau, eventual, cea mai fericită variantă de locuit după retragerea din activitatea profesională. De preferinţă, a doua casă ar trebui să aibă şi un bun potenţial de închiriere, pentru a genera un venit în plus sau, pur şi simplu, pentru a nu lăsa spațiul nelocuit pentru mai mult timp.

Diana Niță

Pentru a facilita o astfel de alegere, iată o scurtă trecere în revistă a unor destinaţii considerate locuri de neratat pentru cei dornici să achiziţioneze o a doua casă peste hotare.

Cele mai bune trei variante de destinații

Cel mai bun loc din lume pentru a deveni proprietarul unei locuinţe în străinătate s-a dovedit a fi Bahrain, secondat de Taiwan şi de Ecuador, conform unui sondaj realizat în 2018 de InterNations.org. Participanţii au acordat un punctaj ridicat statului din zona Golfului Persic pe baza unor criterii precum ambianţa prietenoasă, formalităţile deloc greoaie de stabilire pe teritoriul ţării şi posibilitățile de comunicare cu vorbitorii de engleză nenativi. Taiwan a fost preferat pentru nivelul ridicat al calităţii vieţii, iar Ecuador pentru avantajele financiare oferite celor interesaţi de achiziţii imobiliare pe teritoriul său.

tavira algarve 1024x477 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

Un alt aspect care a fost luat în discuţie la realizarea sondajului se referă la posibilităţile de a desfășura o activitate remunerată, ușor accesibilă, în condițiile achiziționării unei case în străinătate, un criteriu care la prima vedere nu pare a fi relevant în cazul unui cumpărător de imobiliare peste hotare. Totuşi, argumentaţia a luat în considerare faptul că o ţară care este deschisă oferirii de locuri de muncă expaţilor are o comunitate mai mare şi mai diversă de persoane nenative și este dispusă să investească în această direcție. În plus, dacă se dovedeşte că cea de-a doua casă e mai avantajoasă decât prima, s-a considerat că nu este de neglijat nici posibilitatea de stabilire full-time în locaţia din străinătate şi, totodată, de a desfăşura o activitate în acel loc.

250055 extracted 1024x667 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

În acest sens, Bahrain a fost considerată ţara cu cele mai bune perspective, pentru cei sosiţi de pe alte meleaguri şi stabiliţi aici, de a avea o carieră de succes. Acest criteriu al celor mai bune oportunităţi privind o carieră reuşită peste hotare a fost, însă, şi motivul pentru care alte destinaţii extrem de căutate de străinii dispuşi să achiziţioneze proprietăţi imobiliare, precum Italia sau Grecia, au ajuns spre partea de jos a clasamentului, alături de ţări considerate neatrăgătoare pentru astfel de investiţii, cum este cazul statelor din Orientul Mijlociu, Rusia şi Africa.

Cele mai bune investiţii

Din punct de vedere al atractivităţii zonei, al posibilităţilor de a obţine venituri din închirieri sau al potenţialului privind investiţiile, cele mai de dorit locaţii s-au dovedit a fi pe teritoriul unor ţări cât se poate de diverse. Este vorba de Panama – apreciată pentru piaţa generoasă de proprietăţi de închiriat şi oportunităţile din domeniul agriculturii, Brazilia – căutată în special datorită regiunii de coastă Fortaleza, care reprezintă o atracţie turistică irezistibilă, Republica Dominicană – care constituie o destinaţie exotică din Caraibe pe cât de fermecătoare, pe atât de avantajoasă față de alte locații de acelaşi calibru, Thailanda – pentru economia sănătoasă şi atenţia acordată turismului, şi Portugalia – mai ales pentru coasta Algarve şi regiunea Porto.

Cele mai atractive oferte

Există multe şanse ca unele investiţii imobiliare de peste hotare să se dovedească adevărate chilipiruri, cu condiţia ca achiziţia să aibă loc la momentul oportun. De pildă, unele ţări afectate serios de criza financiară din anul 2008 au început să dea semne de redresare în ceea ce priveşte volumul de proiecte imobiliare şi în termeni de preţuri scăzute, ceea ce le recomandă drept o opţiune extrem de atractivă în acest sens. Pentru altele, în schimb, anul 2018 a adus o cumpănă în domeniul imobiliar, cum este cazul Spaniei, o criză a datoriei (Grecia) sau recesiune, precum situaţia din Portugalia, ceea ce a menţinut preţurile la un nivel scăzut, din nou o situaţie propice achiziţiilor de acest fel. Iar posibilitatea ca dolarul american să se aprecieze faţă de euro oferă o perspectivă şi mai optimistă în ceea ce priveşte cumpărarea de proprietăţi imobiliare.

Courtyard 03  renamed 6710 1024x317 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

Oraşe precum Monción din Republica Dominicană oferă cele mai convenabile posibilităţi de achiziţionare de proprietăţi imobiliare de către străini, conform studiului din 2018. Alte regiuni avantajoase includ Hoi An din Vietnam, Abruzzo din Italia şi Kota Kinabalu din Malaezia.

Piaţa proprietăţilor de lux din perspectiva celei de-a doua case este în plină expansiune

În anul 2018, piaţa locuinţelor de lux pentru categoria second home a înregistrat tranzacţii care au depăşit un milion de dolari şi este în continuă urcare. De altfel, această piaţă se află pe un trend ascendent de mai mulţi ani, numai în 2017 având o creştere de 19%. Cumpărarea unei case pe această piaţă ultra-competitivă presupune un studiu atent asupra destinaţiilor promiţătoare, care sunt în plin avânt din această perspectivă, dar nu pe deplin cunoscute ca făcând parte din categoria exclusivistă, şi în acelaşi timp, evitarea pieţelor imobiliare scumpe în mod tradiţional, precum cele de pe Riviera Franceză, locul favorit al cumpărătorilor individuali cu disponibilităţi financiare ridicate din întreaga lume. 

e88ab1e893aee79086e683b3e5a4a7e59cb0 e5be88e6849be794a81 1024x683 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

În continuare, piaţa imobiliarelor de lux pe segmentul second home se estimează să ajungă la o medie de peste trei milioane de dolari, iar competiţia se dă între cumpărători din Rusia, Orientul Mijlociu şi Marea Britanie. În schimb, proprietăţi comparabile din sud-vestul Franţei constituie în continuare un relativ chilipir, la sume în jurul valorii de 900.000 de euro.

889838630 1024x576 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

Pe pieţele imobiliarelor de primă clasă din Spania şi Portugalia, preţurile locuinţelor de lux pentru cea de-a doua casă se înscriu într-un interval cuprins între 1,1 milioane de dolari în Sotogrande, o destinaţie gigant de tip resort de lux din Spania, și aproximativ 1,8 milioane de dolari în Algarve, regiunea de coastă din sudul Portugaliei.

Schimbările de natură politică au, de asemenea, un puternic impact asupra pieţei second home din categoria lux, oferind noi perspective de dezvoltare şi de explorare a acestui sector. Oraşele-staţiuni de pe coasta Croaţiei şi Muntenegru sunt printre destinaţiile est-europene cele mai căutate pentru achiziţionarea celei de-a doua case, iar în anul 2018 au fost mult mai competitive decât locaţiile asemănătoare din Europa occidentală.

1 lujo casa brasil 1024x751 - Second Homes: Cele mai bune locuri din străinătate de achiziţionat a doua casă

În concluzie, cele mai atractive pieţe imobiliare nu reprezintă întotdeauna şi cele mai potrivite alegeri pentru cumpărarea de case având rolul unor locuinţe alternative. Potrivit studiilor, o a doua casă în Dubai a devenit cea mai la modă alegere la această categorie pentru cumpărători extrem de bogaţi, în schimb nu se califică la titlul de cea de-a doua casă ideală dintr-un alt motiv: nu constituie o destinaţie la îndemână pentru o ieşire de weekend sau o vacanţă o dată pe an și nici un eventual loc potrivit pentru petrecerea celei de-a doua tinereți după retragerea din activitate.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply