Clădirile viitorului – mai aproape de natură

Dacă în trecut am vorbit despre „Bosco Verticale”, din orașul italian Milano, conceptul de clădire verde devine tot mai răspândit în întreaga lume, nu doar în termeni de atestare printr-unul din sistemele internaționale, dar și prin faptul că îmbină, într-un mod inedit, natura cu dezvoltările imobiliare, rezidențiale sau de birouri.

„Bosco Verticale” („Pădurea Verticală”), din orașul cunoscut drept capitală internațională a modei, nu este un proiect unic în lume, însăși semnatara acestuia, casa de arhitectură Stefano Boeri Architetti, proiectând numeroase alte clădiri sub același concept, atât în Europa, cât și în afara sa. Și alți arhitecți cunoscuți de pe mapamond, în frunte cu cei europeni, au devenit promotori ai acestui nou curent arhitectural care, probabil, va împânzi lumea, în încercarea de a ajuta la combaterea încălzirii globale și a poluării aerului din metropole.

Zona Asiei a devenit, în ultima perioadă, ținta tot mai multor proiecte eco-friendly, mai ales ca urmare a gradului înalt de poluare, care, combinat cu condițiile climatice specifice, a adus – în special în marile orașe – un real disconfort.

Vincent Callebaut, cunoscut pentru viziunea sa ecologică în conceperea proiectelor arhitecturale, a elaborat proiectul unui turn, situat în districtul Xinyi din Taipei, capitala Taiwanului – denumit Purely Green Agora Tower. Scopul principal al proiectului este de a stabili o relație simbiotică între locuitorii orașului și natură.

proiecte verzi 3 651x1024 - Clădirile viitorului – mai aproape de natură

 

Clădirea, de înaltă performanță energetică, va avea balcoanele înțesate cu plante cățărătoare, livezi suspendate, grădini de legume ecologice și culturi de plante medicinale. Practic, nu vor exista nici măcar deșeuri industriale pe perioada construcției, deoarece acestea vor fi înapoiate ca „nutrient tehnic” pentru reciclare. Forma spiralată a turnurilor, inspirată din structura ADN-ului, exprimă dinamism; curbe convexe și concave alcătuiesc turnul șerpuit, înconjurat de o pădure luxuriantă și intersectat de un scuar pietonal și o oază acvatică. Un luminator circular central oferă iluminare naturală și ventilație până la cele mai adânci niveluri ale arhitecturii clădirii. Celulele fotovoltaice, sistemele de filtrare a apei pluviale și instalațiile de purificare completează morfologia balcoanelor frumos amenajate. De remarcat sunt terasele exterioare ascendente, care beneficiază din plin de lumina soarelui, dar și balcoanele descendente care, protejate de nivelul superior, creează spații optime pentru grădini. Conceptul este, cu siguranță, unul revoluționar, care va schimba cu totul stilul și calitatea vieții viitorilor rezidenți.

Zona Asiei a devenit, în ultima perioadă, ținta tot mai multor proiecte eco-friendly

The Met, Newton Suites și Parkroyal sunt doar câteva dintre capodoperele casei de arhitectură WOHA, cu sediul în orașul-stat Singapore, unul dintre cei mai importanți promotori ai conceptului de „oraș verde”.

Conceptul este, totuși, ceva mai vechi, una dintre primele clădiri de mari dimensiuni care au înglobat vegetația în structura lor fiind The Met (Bangkok) – finalizată în anul 2009. Acest proiect explorează idei creative, pentru un zgârie-nori destinat unei populații cu o densitate ridicată, din zona tropicelor, rezolvând probleme practice ale condițiilor climatice. Impunătorul turn este acoperit cu vegetație pe fiecare suprafață orizontală; în plus, fațadele verticale sunt umbrite de panouri cu plante cățărătoare, pe toată înălțimea celor 66 de etaje. Fiecare balcon este, de asemenea, prevăzut cu o zonă verde individuală, iar toate apartamentele sunt ventilate încrucișat și orientate atât către nord, cât și către sud. Dispunerea apartamentelor în imobil și „artificiile” folosite de proiectanți fac posibilă locuirea fără probleme, chiar și fără utilizarea instalației de ventilație și răcire.

Asemănător cu The Met, proiectul rezidențial Newton Suites, finalizat în anul 2007, în Singapore, se mândrește cu soluții ingenioase, înglobând grădini suspendate, un perete verde, ce se întinde până la ultimul nivel al clădirii cu 36 de etaje, cât și o piscină cu grădină proprie. Parcarea imobilului este una supraterană și înconjurată de vegetație, tocmai pentru a absorbi emisiile generate de autoturisme.

În anul 2013, aceeași casă de arhitectură WOHA a finalizat un alt proiect verde, de mari dimensiuni, Parkroyal, care implică, de asemenea, spații verzi ample, grădini suspendate, cascade și piscine, toate pentru a defini un mediu de locuit prietenos cu natura, dar și mult mai plăcut și mai sănătos pentru oameni.

Turnul de birouri Spire Edge, situat în noul parc IT din Manesar, Gurgaon (India), urmează să devină o clădire reper, prin caracteristicile sale unice pentru complexul în care este amplasat. Turnul, în momentul de față în construcție, este o clădire de 21 de etaje, cu spații de birouri, săli de conferință, galerie, spații de retail și alte facilități.

Caracteristica-cheie a imobilului o reprezintă o infrastructură verde continuă dispusă pe fațada nordică, urcând spre vârful turnului prin intermediul unor rampe verzi, de la subsol, și animându-l cu terase și grădini suspendate. Spațiile verzi sunt continuate până la grădina amenajată pe acoperiș, prin pereți cu vegetație, rampe și terase înverzite. Fațada de sud a clădirii prezintă și ea o rampă verde continuă, care duce de la sol până la grădina luxuriantă de pe acoperiș. Pe lângă spațiile verzi ample, clădirea integrează numeroase sisteme ecologice, de la panouri fotovoltaice, la sisteme de reutilizare a apei menajere.

proiecte verzi 4 512x1024 - Clădirile viitorului – mai aproape de natură

Arhitectura verde nu se regăsește doar la nivelul imobilelor rezidențiale de mari dimensiuni sau al clădirilor de birouri, ci și în construcția de locuințe familiale.

În orașul Saigon, din Vietnam, cei de la VTN Architects au proiectat o casă cu totul ieșită din tipare, dar care aduce lumina și natura și mai aproape. „Cine hoinărește prin Saigon, un oraș haotic, cu cea mai mare densitate a populației din lume, poate găsi cu ușurință ghivece de flori înghesuite ici și colo, pe toate străzile”, sunt cuvintele arhitecților. Stacking Green, cum a fost denumită casa, este proiectată pentru o familie formată din soț, soție și mama unuia dintre ei. Este o locuință tipică peisajului saigonez, tubulară, construită pe un lot de 4 metri lățime și 20 de metri adâncime. Fațada frontală și cea posterioară sunt compuse în întregime din straturi de jardiniere din ciment, care se găsesc ancorate în cei doi pereți laterali. Distanța dintre aceste straturi de jardiniere este ajustată în funcție de înălțimea plantelor, care variază de la 25 la 40 de centimetri. Pentru udarea plantelor și pentru o întreținere ușoară s-au folosit conductele de irigare automate. Arhitecții spun că au denumit această casă tropicală, unică și verde „Stacking Green” deoarece fațadele sale abundă de verdeață.

Într-un moment al umanității în care ne confruntăm cu aglomerări urbane lipsite de spații verzi suficiente, cu un aer tot mai poluat și cu îngrijorătorul fenomen al încălzirii globale, casele care integrează vegetația în structura lor, grădinile verticale și arhitectura verde reprezintă o soluție excelentă, esențială atât pentru confortul rezidenților, cât și prin prisma impactului pe care îl are asupra mediului înconjurător. Cu siguranță că, în viitor, această arhitectură se va răspândi la scară largă, având în vedere succesul pe care aceste clădiri l-au cunoscut deja.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.30/Special Edition 2019

MACHETA - austrotherme

Leave a Reply