Dezvoltatorii de birouri încep să descopere Piața Unirii din centrul orașului, urmând să finalizeze în acest an două clădiri cu o suprafață combinată de 30.000 de metri pătrați. Investițiile de câteva zeci de milioane de euro transformă zona într-o nouă destinație de afaceri a Bucureștiului.
Deși nu se poate vorbi despre o explozie de investiții în această zonă, consultanții susțin că Piața Unirii va continua să atragă dezvoltatori datorită infrastructurii de transport dezvoltate și existenței unui stoc semnificativ de locuințe. Alte zone precum Expoziției sau Centru-Vest (zona Orhideea) atrag în prezent fluxuri mai mari de investiții în segmentul de birouri, însă Unirii reprezintă unul dintre punctele de reper ale Capitalei.
Estimările arată că la nivelul Bucureștiului vor fi livrați 200.000 de metri pătrați de spații de birouri în zona de nord, centru și vest. În zona Unirii, noile birouri vor fi regăsite în două clădiri: Day Tower, cu o suprafață de 12.000 de metri pătrați și Unirii View, cu 18.000 de metri pătrați.
Potențial ridicat de investiții, dar dimensiuni reduse ale terenului
Unirii View, proiect livrat spre finalul lunii septembrie, este cea mai înaltă clădire modernă de birouri din centrul Bucureștiului, cu 19 etaje. Proiectul îi aparține investitorului de origine belgiană Yves Weerts, care a investit 33 de milioane de euro în clădire.
„Considerăm că piața de investiții din România se dezvoltă pe baze solide și oferă bune oportunități de investiții. Zona Unirii din București nu se diferențiază de alte zone consacrate din Capitală, care beneficiază de o infrastructură bună, precum și de spații de retail, leisure, restaurante și cafenele”, a declarat pentru Real Estate Magazine, Bogdan Gubandru, business development manager la firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul de birouri din centrul Capitalei, care include și Piața Unirii, se ridica la circa 160.000 de metri pătrați în primul trimestru al anului, arată datele firmei de consultanță imobiliară JLL. Chiria medie lunară se încadra în intervalul 15-17 euro, nivel peste media altor zone din București.
„Bucureștiul e un oraș cu mai multe centre și dezvoltările sunt acolo unde este infrastructură de tipul metrou, dar și școli, grădinițe, spitale, centre comerciale etc. Zona Unirii a fost prima destinație de shopping din țară, este o zonă iconică pentru oraș, numai și pentru că este kilometrul 0 al României. Este absolut logic să se dezvolte și păcat că nu s-a dezvoltat mai demult, dar niciodată nu este prea târziu”, au precizat, pentru Real Estate Magazine, Ana Dumitrache, head of investment property și Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services – office, în cadrul firmei de consultanță imobiliară CBRE.
Diversificare cu rezidențial și hoteluri
Apropierea de Centrul Vechi și de sediile instituțiilor publice, dar și vecinătatea cu zonele istorice marcante ale orașului fac din Piața Unirii o locație interesantă și pentru investitorii în segmentul rezidențial și cel hotelier.
La începutul lunii iulie, Orbis a semnat un contract de achiziție pentru terenul, clădirea și operațiunile hotelului Mercure Bucharest Unirii, pentru 11,35 milioane de euro. „Așa cum am afirmat anterior, România este o piață atractivă, cu potențial semnificativ și această investiție oferă valoare pe termen lung și randament investițional atractiv”, explică Gilles Clavie, președintele Consiliului de Administrație și CEO al Orbis. Compania gestiona deja acest hotel de anul trecut.
În segmentul rezidențial, britanicii de la London Partners lucrează în prezent la Soho Unirii. Proiectul include peste 200 de apartamente și ar urma să fie finalizat la începutul anului viitor, în urma unei investiții de 26 de milioane de euro.
Tot în zona Unirii, dezvoltatorul român Adrian Polec lucrează la un proiect mixt, format dintr-un hotel şi un bloc de locuinţe. „Atuurile zonei Unirii sunt clare: zonă centrală, este foarte aproape de Centrul Vechi (locație căutată de companiile care angajează tineri), existența metroului de la Unirea care este hub-ul principal al întregului oraș în ceea ce privește rețeaua de metrou. Singurul dezavantaj al acestei zone este dimensiunea redusă a terenurilor disponibile, care impun o suprafață de birouri mai mică pe etaj”, a declarat, pentru Real Estate Magazine, Marius Șcuta, national director, head of office department & tenant representation la firma de consultanță imobiliară JLL.
Profilul zonei Piața Unirii ca magnet pentru dezvoltatorii de birouri se formează în acest moment, arată și Lori Collin, directorul Lion’s Head Investments România. „Unirii, Piața Muncii, Orhideea sunt zone care beneficiază deja de numeroase cartiere rezidențiale și de o infrastructură matură (multiple linii de metrou, conexiuni cu transportul suprateran etc.), care nu necesită investiții suplimentare din partea statului sau scenarii optimiste în baza unor planuri mărețe anunțate în ani electorali (de exemplu, noi stații de metrou, noi pasaje, noi trenuri suspendate etc.)”, a explicat Collin pentru Real Estate Magazine.
Segmentul vibrant al spațiilor de coworking și-a făcut deja simțită prezența în zona Unirii, printre cele mai vizibile fiind Commons și WeLoveDigital. Un alt jucător pe piața de coworking, Spaces, a închiriat deja 3.000 de metri pătrați în Unirii View.
Proiectele de pe Bulevardul Unirii se vor dezvolta în preajma unui teren liber de peste 100.000 de metri pătrați, cunoscut pentru proiectul eșuat numit Esplanada. Terenul se află în proprietatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar Primăria București ar dori să facă aici un proiect de regenerare urbană. Municipalitatea ar vrea să dezvolte un centru multifuncțional care să cuprindă investiții culturale, centre de afaceri, spații de birouri și parcări.