Câți metri pătrați se pot cumpăra cu 1 milion de dolari în marile piețe rezidențiale globale

Un indicator pe care investitorii în locuințe din marile piețe globale îl consideră relevant se referă la numărul de metri pătrați care se pot cumpăra cu 1 milion de dolari. Piața cu cele mai scumpe proprietăți rezidențiale din lume a rămas Monaco, potrivit unui raport Knight Frank.

Datele agenției relevă că un investitor care are la dispoziție 1 milion de dolari poate cumpăra 17 metri pătrați dintr-o proprietate prime în Monaco. Pe locurile următoare se află New York și Londra, unde se pot cumpăra 33 de metri pătrați, respectiv 34 de metri pătrați.

Creșterea anuală de 44% a prețurilor din Dubai poate evoca noțiuni de prețuri ridicate, dar valorile cresc de la o bază scăzută. Aici, cu 1 milion de dolari se cumpără nu mai puțin de 105 metri pătrați, de cinci ori mai mult spațiu decât în Hong Kong.

În schimb, pe piețele din Cape Town sau São Paulo, cu același buget se pot cumpăra peste 200 de metri pătrați.

La nivelul anului trecut, piața tranzacțiilor cu proprietăți de lux a continuat să evolueze pozitiv, după recordul înregistrat în 2021.

dubai g54a5ccf1b 1920 copy 1024x683 - Câți metri pătrați se pot cumpăra cu 1 milion de dolari în marile piețe rezidențiale globale

Boomul indus de pandemie în piețele prime, super-prime și ultra-prime la nivel global a continuat și în 2022. Aproximativ 1.392 de vânzări au fost realizate la nivelul de 10+ milioane de dolari pe zece piețe globale. Deși cifra reprezintă un declin în comparație cu cele 2.076 de tranzacții-record înregistrate în 2021, este totuși cu 49% peste nivelurile din 2019 și echivalează cu vânzări de 26,3 miliarde de dolari.

New York-ul și-a păstrat titlul de cea mai activă piață super-prime, cu 244 de vânzări de cel puțin 10 milioane de dolari. Los Angeles și Londra completează topul cu 225 și, respectiv, 223 de tranzacții.

La fel ca în cazul multor segmente de piață, în a doua jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o încetinire a tranzacțiilor, pe măsură ce costul îndatorării a crescut, iar discuția despre recesiune a început să intre în vocabularul cotidian. Cu toate acestea, declinul a fost moderat, 44% dintre tranzacții având loc în ultimele șase luni.

În mod surprinzător, orașele europene au avut cea mai solidă evoluție. Atât Geneva, cât și Paris au înregistrat creșteri de vânzare pentru proprietățile super-prime, iar numărul vânzărilor din Londra a scăzut marginal. Capitala britanică, care împarte locul întâi cu New York în segmentul ultra-prime, a înregistrat 43 de vânzări de cel puțin 25 de milioane de dolari.

„Valul se schimbă, iar piețele imobiliare se recalibrează, pe măsură ce proprietarii de locuințe fac bilanțul peisajului macroeconomic în schimbare. În cele 25 de orașe urmărite, rețeaua globală de cercetare a Knight Frank se așteaptă acum ca prețurile primare să crească în medie cu 2% în 2023, în scădere doar marginal față de cele 2,7 procente pe care le preconizam la mijlocul anului 2022”, notează Kate Everett-Allen, head of international residential research în cadrul Knight Frank.

În unele orașe, creșterea anuală a prețurilor va fi de o singură cifră, în timp ce în altele va deveni negativă. Cu toate acestea, 15 din cele 25 de orașe analizate se așteaptă în continuare la o creștere a prețurilor prime în 2023, față de 18 cu un an în urmă.

Dubai conduce în topul previziunilor, cu o creștere de 13,5% a prețurilor prime în 2023. Piața atrage prin prețurile sale relativ accesibile și deschiderea față de investitorii internaționali.

Orașele americane Miami și Los Angeles ocupă locurile al doilea și, respectiv, al treilea, ambele piețe beneficiind încă de reevaluarea post-pandemică a stilului de viață.

pedestrian road traffic street city urban 548953 pxhere.com copy 1024x683 - Câți metri pătrați se pot cumpăra cu 1 milion de dolari în marile piețe rezidențiale globale

Șase dintre primele zece poziții sunt ocupate de orașe europene, în condițiile în care cererea puternică de peste hotare, datorată monedei euro slabe, se dovedește a fi unul dintre principalele motoare ale pieței.

Care sunt piețele cu cei mai mulți proprietari străini de locuințe

Originea proprietarilor locuințelor de lux reprezintă un semnal pentru tendințele investițiilor în marile piețe rezidențiale.

Datele Knight Frank arată că Franța este cea mai internaționalizată piață rezidențială de lux din punctul de vedere al proprietarilor. Cei mai mulți proprietari străini provin din Marea Britanie, Elveția și Olanda. Britanicii ocupă o poziție fruntașă în topul proprietarilor străini și în piețele din Elveția, Spania, Portugalia, Italia și Africa de Sud.

Experții agenției punctează că, în piețele cu prețuri mai accesibile, cumpărătorii locali tind să domine la nivelul achizițiilor. Pe de altă parte, în piețele mai scumpe, crește importanța investitorilor internaționali.

 

Numărul de metri pătrați disponibili la un buget de 1 milion de dolari

 

Locație             Metri pătrați

Monaco           17

Hong Kong      21

New York        33

Singapore        34

Londra             34

Geneva            37

Los Angeles     39

Paris                43

Sydney             44

Shanghai         44

Beijing             58

Tokyo              60

Miami              64

Berlin              70

Melbourne      87

Dubai              105

Madrid             106

Mumbai          113

Cape Town      218

São Paulo        231

Sursă: Knight Frank

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.50.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA