Iașul, printre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România

Alex Moldovan

, Real Market

Peste 77.200 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 16% față de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%, conform companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Ceie mai multe tranzacții cu locuințe din 2024 au fost încheiate în regiunea București și împrejurimi, urmată de Iași, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cea mai pronunțată creștere a vânzărilor de locuințe la nivel național a fost înregistrată în Iași, unde numărul imobilelor vândute în prime jumătate a acestui an a fost cu 71,4% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului anterior. Creșterea vânzărilor din Iași a fost determinată de înregistrarea în 2024 a actelor finale de vânzare – cumpărare pentru înțelegerile încheiate anterior. Cea mai slabă evoluție a fost înregistrată în Argeș, unde numărul caselor și apartamentelor tranzacționate a fost cu 11,5% mai mic față de tranzacțiile din primul semestru din 2023.

„Prima jumătate a anului 2024 a fost una bună pentru piața rezidențială locală, cu vânzări în creștere anuală de 16% la nivel național, impulsionate de scăderea dobânzilor, în special a celor fixe, unde s-a spart pragul de 5% pe an, dar și de cel mai bun nivel de accesibilitate din istoria modernă a pieței rezidențiale. Salariul mediu net a depășit 1.050 de euro la nivel național, ceea ce face ca în prezent să fie necesare circa 81 salarii medii, sau o perioadă de 6,7 ani, pentru a cumpăra o locuință nouă cu doua camere în București, versus 96 de salarii la începutul lui 2023, sau o perioadă de aproximativ 8 ani”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial. În cei cinci ani de activitate, compania a tranzacționat peste 10.000 de locuințe, cu o valoare cumulată de peste 800 de milioane de euro, consultanții SVN fiind implicați în carierele lor în vânzarea a peste 30.000 de locuințe. SVN Romania are mai multe birouri regionale, în Brașov și Cluj – Napoca, respectiv Arad, Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara și Târgoviște pentru SVN Credit Romania. La nivel internațional SVN are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA