Principalul avantaj al caselor subterane este cel al costurilor reduse cu încălzirea sau cu climatizarea spaţiilor aferente. Dacă construcţiile în cauză înregistrează un punctaj consistent şi la capitolul estetică, câştigul este cu atât mai mare.
Buncăr transformat în spaţiu de locuit
La prima vedere, această construcţie pare o casă clasică, decorată într-un stil avangardist. Este însă vorba de un fost buncăr de rachete de luptă, a cărui destinaţie a devenit cea de locuinţă. Spaţiul generos dă naştere unei locuinţe confortabile, cu atmosferă uscată, la care contribuie şi decoraţiunile pe bază de lemn, care au rolul de a menţine umiditatea în limite acceptabile.
De altfel, acest trend este foarte la modă în Statele Unite ale Americii. Un exemplu elocvent este „Silo Home”, un fost buncăr de rachete nucleare reconstituit şi transformat în refugiu privat la munte, care a reprezentat un hit pe piața imobiliară din Saranac, New York. Amplasat pe mai bine de 19 hectare împădurite în Parcul Adirondack, Silo Home este ideea arhitecturală a doi veri care au transformat platforma de lansare nucleară din anii 1950, construită anterior pentru a găzdui o rachetă balistică intercontinentală Atlas-F, în 1991. Cei doi au petrecut cea mai bună parte a celor 20 de ani creând o proprietate de lux subterană de neegalat, de 362 de metri pătrați, care acum are o valoare de 750.000 de dolari.
La suprafață, Silo Home pare a fi doar o altă construcţie destinată evadării într-un decor montan; cu toate acestea, sub podelele din lemn masiv ale cabanei principale de 167 de metri pătrați, care este singura parte vizibilă a proprietății, se află construcţia care reprezintă asimilarea perfectă a stilului modern într-un design industrial brut care oferă un nivel de siguranță și solitudine de neegalat.
O scară de 38 de metri duce spre încăperile realizate pe structură din beton de trei inchi și plasă de oțel, dispuse pe două etaje. Ceea ce a fost anterior Centrul de control al lansării este acum o pereche de apartamente private care oferă 214 metri pătrați de spațiu de locuit suplimentar și includ o bucătărie modernă, o sală de mese, o sală de divertisment și băi cu finisaje de marmură, completate de un jacuzzi. Dincolo de cele două niveluri subterane, o pereche de uși groase, de 907 kilograme, duc la un tunel de 15 metri care poate fi utilizat pentru a accesa buncărul de rachete propriu-zis; structura cilindrică construită pe nouă niveluri, care măsoară 15 metri în diametru și se află la 56 de metri sub pământ, poate rezista unui atac nuclear.
Silo Home are propria pistă de aterizare pavată, permițând călătoriile private cu avionul către și de la refugiul montan. Proprietatea poate fi accesată și pe drumurile naţionale și statale.
Locuinţă cu uşi blindate
Un alt buncăr cu destinaţie de spaţiu de locuit este cel ale cărui uşi blindate au rămas complet funcţionale. Locuinţa-buncăr este varianta perfectă aleasă de actualul proprietar care îşi doreşte protecţie în cazul unor atacuri nucleare.
Casa pentru pândă
Această casă ar putea trece complet neobservată, fiind proiectată în adâncime şi complet camuflată de un strat de pământ pe care creşte iarbă.
Pe de altă parte, o casă semi-subterană, precum cea proiectată de Bercy Chen Studio, are numeroase beneficii din punct de vedere al economiilor cu utilităţile, fiind încălzită cu apă termală, o sursă la îndemână în zona în care este amplasată.
Florida: Casa dintre dunele de nisip, Atlantic Beach
William Morgan, un arhitect modernist, a proiectat duplexul cu acelaşi nume în anii ’70 şi a captat rapid atenţia marelui public. Construcţia nu are niciun unghi, iar designul interior este inspirat de o cochilie de nautilus. Fiecare dintre cele două apartamente are o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, cu dormitoare proiectate la mansardă şi dulapuri încorporate în pereţii decoraţi cu lambriuri din lemn. Pe măsura celebrităţii de care se bucură, construcţia a apărut şi într-un număr al revistei Playboy.
Missouri: Caveland – Casa din munte
În urma unei „vânători” de proprietăți comerciale în cursul anului 2003, cuplul Curt și Deborah Sleeper a găsit locul ideal pentru amenajarea unei construcţii ieşite din comun: o peșteră. A durat patru ani pentru ca cei doi să finalizeze construcţia unor birouri și a unei case în peştera din Missouri. Între timp, au locuit într-un cort mare din interiorul peșterii, care anterior a funcţionat ca patinoar pentru patine cu rotile. Cuplul s-a confruntat cu obstacole considerabile în ceea ce privește obținerea de aer proaspăt la interior și îndeplinirea cerințelor de acces, însă rezultatul a întrecut toate aşteptările.
Nevada: Casa fără adresă
Această casă se află sub pământ, chiar în Las Vegas, și este una dintre cele două case subterane de pe un lot de 1,7 acri. Proprietatea dispune şi de o casă supraterană, pentru cei obișnuiți să locuiască la nivelul străzii.
Underground Home
În 1980 a fost ridicată „Underground Home”, o reședință din Burnsville, Minnesota. La acel moment, numărul de persoane care dețineau case subterane nu depăşea valoarea de 3.000. Aceasta a fost construcţia care a dat tonul conceptului de locuințe adaptate la o eră în care a început conștientizarea economiei de energie. A fost una dintre cele șapte case construite și testate de Centrul Spațial Subteran de la Universitatea din Minnesota.
Casa dispune de trei dormitoare, pe o suprafață de 186 de metri pătrați, prevăzută cu o serie de senzori de temperatură și indicatoare pentru a măsura umiditatea în interior și în exterior, precum și pentru a calcula consumul de energie până la ultimul watt.
Construcţia, orientată spre sud și înconjurată de o bermă, se pare că a redus costurile de încălzire cu 50 până la 85%. Ca urmare a faptului că proiectele subterane sunt rezistente la uragane și la tornade, precum și la pericolul reprezentat de incendii, costurile asigurărilor unor astfel de proprietăţi au scăzut cu 35%. Costul pentru construirea unei case subterane a rămas similar cu cel pentru casele convenționale. În ceea ce priveşte dezavantajele, o mare parte din locuință a fost construită din beton, prezentând probleme proprii acestui material. În plus, odată ce casa a fost construită, nu a existat nicio posibilitate de a adăuga alte elemente structurii existente.
Kansas: Castelul Subterra
Subterra Castle este un fost buncăr subteran de rachete, transformat într-o casă în adevăratul sens al cuvântului. Edward și Dianna Peden au cumpărat proprietatea în 1994 și au transformat-o după propriul gust. Buncărul a fost construit în 1959 și a funcționat în perioada 1961-1965. A câștigat notorietate după ce a fost listat pe Airbnb în 2017.
Casa cu atrium solar din Ohio
Ruth Schroeder și soțul ei au construit o casă subterană în anii 1970 pentru a face faţă problemelor legate de costurile ridicate cu energia, care s-au diminuat considerabil odată mutaţi în noua locuinţă. Deasupra sufrageriei există un atrium solar care lasă să intre lumina naturală. La exterior, construcţia este acoperită cu pământ pe trei părţi.
Australia Mine Home
În Australia, minele abandonate au fost transformate în case, ceea ce reprezintă un ajutor la îndemână pentru ca oamenii să facă față căldurii din deșertul australian.
Teletubby House, Țara Galilor
Această casă din Țara Galilor este supranumită Teletubby House deoarece seamănă cu casa prezentată într-un cunoscut serial de televiziune britanic pentru copii. Coșul de fum al casei face trimitere la antena personajelor Teletubbies. Locuința se află sub pământ și are un acoperiș din iarbă.
Material publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.39.