Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din insula Rhodos

Diana Nita

, Real Heritage

Cunoscut drept Kastello, Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din Rhodos, din mijlocul apelor Mării Egee, este un castel medieval care reprezintă unul dintre puţinele exemple de arhitectură gotică din Grecia. Construcţia a fost anterior o cetate a ordinului militar catolic Knights Hospitaller, funcţionând pe rând ca palat, cartier general şi fortăreaţă.

Conform unui studiu istoric, locul în care se află astăzi palatul a constituit fundaţia templului antic al zeului Soare – Helios şi, probabil, se suprapune amplasamentului unde se înălţa semeţ în antichitate Colosul din Rhodos, una dintre cele şapte minuni ale lumii.

Palatul original a fost construit în ultima parte a secolului al VII-lea ca cetate bizantină. După ce ordinul Knights Hospitaller a ocupat insula Rhodos şi o parte din celelalte insule greceşti, precum Kalymnos şi Kastellorizo, în anul 1309, fortăreaţa a fost transformată în centru administrativ al acestui ordin. În primul sfert al secolului al XIV-lea, palatul, devenit al Marelui Maestru al Cavalerilor, a fost supus unor lucrări de reparaţii şi unor modificări majore, în special după deteriorările pe care le-a suferit în urma cutremurului din 1481.

RHODES PALACE OF THE GRANDE MASTERS 001 - Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din insula Rhodos

Povestea cavalerilor care au venit să trăiască pe această insulă începe în secolul al XI-lea, când a fost fondat un ordin militar religios cu acelaşi nume la Ierusalim. Ordinul a fost alcătuit dintr-o frăție de cavaleri celibatari care a slujit sub un Mare Maestru ales pe viață. De altfel, ordinul căruia i-au aparținut cavalerii există și astăzi.

După căderea Ierusalimului în 1291, cavalerii Knights Hospitaller s-au mutat în Cipru, înainte de a cuceri Rhodos, în 1309, care le-a devenit teritoriu temporar.

Alegerea a fost inspirată, cu excepția unui aspect care s-a dovedit crucial. Insula Rhodos se afla direct în vizorul a nenumărați pirați și prădători. Timp de două secole, insula a fost asaltată de nelegiuiţi, cărora cavalerii le-au ţinut piept până la sosirea armatei lui Suleyman Magnificul, în 1522, care s-a dovedit de neoprit. În confruntarea cu cei 100.000 de soldaţi otomani, mult mai puţinii cavaleri de pe insulă, în număr de 7.000, n-au avut nicio şansă. După un asediu de șase luni, cavalerii supraviețuitori s-au retras în Sicilia. Au lăsat în urmă, însă, mărturii remarcabile ale timpului petrecut pe insulă, cea mai impresionantă fiind Palatul Marelui Maestru.

A fost reşedinţă de vacanţă pentru regele Italiei şi pentru Benito Mussolini

După ce insula a ajuns sub stăpânirea Imperiului Otoman, palatul a avut rol de centru de comandă şi fortăreaţă.

De-abia în timpul stăpânirii italiene a insulei Rhodos, între anii 1937 şi 1940, părţi importante din palat au fost restaurate pentru a-l transforma în reşedinţă de vacanţă pentru regele Italiei, Victor Emmanuel al III-lea, şi mai târziu pentru dictatorul Benito Mussolini, al cărui nume încă tronează pe o placă aflată în apropierea intrării în palat.

thepalace min 1024x684 - Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din insula Rhodos

Odată cu semnarea Tratatului de pace de la Paris, la data de 10 februarie 1947, republica italiană recent instaurată la acea dată a convenit transferul Arhipelagului Dodecanez, parte din Arhipelagul insulelor Sporade din Marea Egee, către Grecia, ceea ce s-a înfăptuit în mod concret în anul 1948.

Palatul a fost transformat apoi în muzeu, iar în anul 1988, când Grecia a deţinut preşedinţia rotativă a Comunităţii Economice Europene, acesta a găzduit o întrunire la nivel înalt între oficialii Comunităţii şi premierul grec de la acea dată.

Are peste 150 de camere decorate cu obiecte originale, vechi de sute de ani

Tronând în mijlocul unui peisaj vibrant, Palatul Marelui Maestru este înconjurat de o curte enormă în care se regăsesc statui ce reînvie perioadele de glorie ale edificiului. Însă detaliul care face diferenţa îl reprezintă o scară imensă de piatră, exact la intrarea în palat. Imediat în dreapta acesteia se află o încăpere cu ferestre din foi subțiri de alabastru în loc de sticlă. O strălucire caldă, nepământeană, umple camera, învăluită simultan în culorile învolburate ale alabastrului.

greecerhodesmandraki harbour shutterstock306335021 copy 1024x683 - Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din insula Rhodos

Accesul pe scara de la intrarea în palat îi dă senzația vizitatorului că a intrat într-o lume magică. Există o reverberaţie monahală, care contrastează cu interioarele fastuoase ce împânzesc clădirea. Peste 150 de camere alcătuiesc palatul și doar o mică parte, mai precis 24, sunt deschise publicului. Acestea sunt decorate cu mobilier original realizat în secolele XVI-XVII, scaune frumos sculptate, mozaicuri somptuoase, sculpturi, tapiserii de perete, textile pale țesute manual care datează din epoca medievală și, desigur, numeroasele vaze orientale care se remarcă imediat pentru că generează un contrast neaşteptat.

La primul etaj se află camerele oficiale, precum şi cele care au servit ca încăperi private de lucru ale Marelui Maestru. La parter, cele mai importante camere sunt Marea Sală de Recepţii, Sala de bal şi eleganta Cameră de muzică. Ca decoraţiuni se remarcă frescele realizate de artişti renumiţi precum Pietro Gaudenzi şi Felice Vellan, puse în valoare de pardoselile pavate cu mozaic regăsit în opere de artă din epoca romană şi bizantină.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply