În România există 10.041 de monumente și ansambluri arhitecturale de clasa A și B, dintre care peste 3.700 sunt localizate în București și regiunea Muntenia, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Artmark Historical Estate.
Transilvania are 2.910 de monumente în aceste clase, fiind urmată de regiunea Moldova cu 1.117, Oltenia cu 1.042, Banat cu 561 și Dobrogea cu 174.
Reprezentanții Artmark susțin că imobilele istorice devin tot mai interesante pentru investitori, pe măsură ce terenul pentru dezvoltarea de proiecte devine tot mai greu de găsit în orașe.
Monica Barbu, CEO Artmark Historical Estate, a precizat că proprietățile istorice pot fi convertite cu succes în birouri, unități rezidențiale, hoteluri sau centre comerciale/de evenimente.
”Aceste clădiri istorice, mai ales cele amplasate central, oferă soluții pentru acest tip de dezvoltări”, a spus Barbu în cadrul unei conferințe de presă.
Ea a menționat hotelurile drept unul dintre cele mai dinamice segmente din perspectiva conversiei clădirilor istorice. De exemplu, pe strada Doamnei din Centrul Vechi au fost cumpărate mai multe imobile care vor fi transformate în unități hoteliere.
Printre proiectele emblematice din zona hotelieră se numără redeschiderea Lido Hotel și lansarea Garden Inn by Hilton. Alte hoteluri localizate în clădiri istorice sunt Athenee Palace Hilton, Continental Hotel, sau Grand Hotel du Boulevard – care va fi deschis sub marca internațională Corinthia.
Zona de birouri este reprezentantă de proiectele Caro Offices, Aviatorilor 8 cu integrarea Vilei Oromolu și Palatul Universul. În sectorul rezidențial, Hagag și Hanner sunt unii dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte care includ conversia unor clădiri istorice.
În segmentul de retail, cea mai importantă conversie într-un spațiu comercial o reprezintă Cărturești Carusel. Localizată pe strada Lipscani, librăria de 1.000 metri pătrați a fost dezvoltată în cadrul unei clădiri din secolul 19 care a aparținut familiei de bancheri Chrissoveloni.
În zona culturală și a centrelor de conferință au fost deschise Nodmakerspace, POINT sau Materia Repositorium.
Cel mai scump palat, în Muntenia
Raportul Artmark include o plajă de prețuri pentru proprietăți exclusive palate și conace în România.
În cazul palatelor, prețurile pornesc de la sub 500.000 de euro în Moldova și pot ajunge la 5 milioane de euro în Muntenia. La castele, un preț de pornire scade sensibil sub jumătate de milion de euro pentru o proprietate din Muntenia și poate ajunge la 1,5 milioane de euro pentru proiecte din Transilvania, Moldova, Oltenia și Banat. Acestea sunt doar prețurile de achiziție, fiind necesare investiții suplimentare în dezvoltarea clădirilor, în funcție de planurile noilor proprietari. Astfel, pe lângă achiziția efectivă, pot fi cheltuite alte câteva milioane de euro bune pentru consolidări sau alte lucrări de amenajare.
Raportul mai arată că pentru conace și vile, prețurile de pornire sunt tot sub jumătate de milion de euro și pot ajunge la 4 milioane de euro.
Artmark a intermediat aproximativ 10 tranzacții cu clădiri istorice în ultimul an și jumătatea, cea mai scumpă – evaluată la 5 milioane de euro – fiind pentru o proprietate din București, potrivit reprezentaților companiei.
Tranzacția pentru acest tip de proprietate poate dura chiar câțiva ani, fiind nevoie și de aprobări din partea autorităților publice. De exemplu, și-ar putea exercita dreptul de a cumpăra o proprietate de acest tip, în locul unui cumpărător privat.