Proiecte imobiliare relevante pentru nevoile actuale și viitoare ale comunității

Catalin Socol

, Real Style

În întreaga lume, necesitatea promovării unor idei sustenabile în dezvoltarea imobiliară s-a remarcat atât la nivel național, al uniunilor regionale de state, dar și – într-un stil tot mai pregnant – la nivel internațional. Promovarea clădirilor verzi, a minimizării impactului asupra mediului, a calității aerului, dar și introducerea unor noi standarde și idei în construcțiile rezidențiale, de birouri sau comerciale sunt necesare pentru a aduce un plus orașelor, deja supraaglomerate și suprapoluate.

În susținerea acestor demersuri au apărut mecanisme de certificare internaționale, precum LEED sau BREEAM, care urmăresc sustenabilitatea dezvoltărilor imobiliare. Un nume nou în zona internațională, dar altfel vechi pentru Statele Unite, este ULI (Urban Land Institute) Foundation – organizație fondată în anul 1936 –, ce a avut, anul acesta, gala inaugurală de premiere pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

ULI Foundation este o instituție americană, cu sediul în Washington, D.C., un forum imobiliar multidisciplinar ce facilitează un schimb deschis de idei, informații și experiență între liderii din industrie și factorii de decizie politică. ULI are 40.000 de membri în întreaga lume, reprezentând întregul spectru de utilizare a terenurilor și disciplinelor de dezvoltare imobiliară, care lucrează în întreprinderi private și servicii publice.

Premiile de excelență ULI Europe ale Urban Land Institute, care recunosc proiecte remarcabile de dezvoltare urbană din regiunea EMEA, au fost decernate către două proiecte din Olanda și unul din Africa de Sud, în timp ce alte cinci proiecte au primit mențiuni speciale. Fiecare dintre câștigători a demonstrat un nivel ridicat de calitate a modului de construire și o abordare asupra dezvoltării și proiectării orientată spre viitor.

„Ceremonia virtuală ULI Europe Awards for Excellence a fost o ocazie fantastică de a arăta lumii aceste proiecte imobiliare din regiunea EMEA. Cei trei câștigători și cele cinci mențiuni speciale demonstrează calitatea înaltă a proiectelor, toate cele opt fiind aliniate puternic cu misiunea principală a ULI de a încuraja dezvoltarea și utilizarea responsabilă a terenurilor, precum și crearea și susținerea comunităților înfloritoare, cu un accent puternic pe locuințe accesibile, durabilitate și valoare socială, cât și pe implicare în comunitate”, a declarat Marnix Galle, președinte al ULI Europe și președinte executiv al companiei belgiene Immobel. „Acesta este un alt exemplu al valorii pe care ULI o aduce industriei prin schimbul de cunoștințe și diseminarea celor mai bune practici”, a adăugat acesta cu ocazia ceremoniei, desfășurată pe data de 27 octombrie 2020.

Proiectele și programele sunt evaluate, printre altele, în funcție de: obținerea succesului financiar; atingerea unui standard de excelență în toate domeniile – arhitectură, proiectare, planificare, construcție, dotări, economie, management; capacitatea de a demonstra relevanță vizavi de nevoile contemporane și viitoare ale comunității în care se află; impactul pozitiv pe care îl au în cadrul comunităților lor.

Cele trei proiecte câștigătoare au fost: Circl – „a building that became a movement” (Amsterdam, Olanda), Fenix I (Katendrecht, Rotterdam, Olanda) și Victoria Yards (Johannesburg, Africa de Sud). Mențiunile speciale au ajuns la: EKLA (Bruxelles, Belgia), The Line (Londra, Marea Britanie), The Student Hotel (Florența, Italia), Triodos Bank – de Reehorst (Utrecht, Olanda) și Wohnquartier Guter Freund (Aachen, Germania).

Circl

Recent deschisul pavilion Circl din Amsterdam este prima clădire complet circulară din Olanda. Pavilionul, o inițiativă a băncii olandeze ABN AMRO, este proiectat de firma de arhitectură de Architekten Cie. Acesta este un loc de întâlnire pentru angajații băncii și conține un restaurant, o grădină pe acoperiș și un spațiu expozițional, care sunt deschise publicului. De asemenea, clădirea include un „laborator viu”, dezvoltat împreună cu Universitatea Tehnică Delft, în care se pot face experimente durabile.

Scheletul clădirii este realizat din lemn de zadă. Grinzile sunt mai lungi, astfel încât să poată fi reciclate, iar când pavilionul va fi demolat, acestea să poată fi transformate în scânduri de dimensiuni standard. Totodată, lemnul nu este vopsit, deoarece acest lucru ar face ca reciclarea să fie mai dificilă. Pentru a fi utilizate în pavilion, materialele trebuia ori să fi fost reciclate deja, ori să poată fi reciclate la sfârșitul duratei de viață a pavilionului.

circl a completely circular and innovative pavilion 02 - Proiecte imobiliare relevante pentru nevoile actuale și viitoare ale comunității

Fenix I

Un nou punct de reper în Rotterdam, Fenix I, proiectat de Mei architects and planners, este organizat în trei părți principale: depozitul existent – măsurând 140 de metri lungime și 40 de metri adâncime – care a fost în mare parte reamenajat pentru utilizare mixtă, stratul intermediar ce constă dintr-o enormă structură spațială-cadru, care separă depozitul original de cea de-a treia parte a proiectului: o componentă rezidențială cu locuințe de tip loft. Blocul este executat ca o construcție din beton cu apartamente de dimensiuni diferite și spații exterioare de jur împrejur. Proiectul și-a propus să integreze vechiul și noul, mai degrabă decât să genereze contrast.

Depozitul Fenixloods, construit în 1922, a fost reconceput, astfel, ca un spațiu mixt cu apartamente, birouri, parcare, hotel, facilități de catering și spații comune. O imensă construcție din oțel a fost destinată magazinelor, iar noua clădire din beton conține 212 apartamente, ce au fost compartimentate și amenajate în conformitate cu dorințele cumpărătorilor. Acest tip de locuințe, cu un grad ridicat de flexibilitate, reprezintă, la această scară, un concept unic în Europa.

fenixlofts MeiWAX 04 copy - Proiecte imobiliare relevante pentru nevoile actuale și viitoare ale comunității

Victoria Yards

Inițial un complex industrial abandonat, compus din clădiri de mici dimensiuni, acest amplu sit din Lorentzville, la est de Johannesburg, cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați, a fost apreciat datorită transformării sale spectaculoase. Viziunea unui complex cu producători locali, artiști și artizani care să aducă din nou viața în acest cartier uitat s-a materializat în Victoria Yards. Acest sit găzduiește și sediul gigantului din industria alimentară, Nando’s.

Complexul Victoria Yards a ajuns să fie casă pentru o serie de artiști locali de seamă, printre care Blessing Ngobeni, Ayanda Mabulu, James Delaney și fotograful de renume mondial Roger Ballen. Noul centru este, de asemenea, locul în care s-a dezvoltat o superbă galerie de artă, ce prezintă artă contemporană, promovează și comercializează lucrări ale meșterilor sud-africani, alături de librăria Daville Baillie, cu o impresionantă colecție de cărți și albume de artă.

victoria yards - Proiecte imobiliare relevante pentru nevoile actuale și viitoare ale comunității

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.35, Winter Edition 2021.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply