În prima jumătate a anului, piața imobiliară comercială din China va resimți cel mai puternic impact din cauza epidemiei de coronavirus, în timp ce în Europa vor fi afectate țările care se bazează foarte mult pe comerț și producție precum Olanda și Germania, arată o analiză a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.
Pe termen scurt, pe piața din China vor fi afectate cel mai mult segmentele de retail și ospitalitate. Cererea pentru spații de birouri va fi, de asemenea, slăbită. În sectorul industrial, costurile operatorilor vor crește din cauza măsurilor dure de carantină impuse de autorități.
În Europa, analiștii agenției estimează că piața logistică va rămâne pe o tedință de creștere datorită expansiunii comerțului online dublat de eficientizarea fluxurilor de furnizare și distribuție. Probleme vor fi în industria auto, în condițiile în care China este cea mai mare piață auto din lume, iar cererea pentru mașini noi s-a diminuat dramatic de la începutul anului.
„Segmentul de retail și ospitalitate, bazat atât pe turism (agrement și afaceri), cât și pe bunuri provenite din Asia, va fi privit cu prudență. Chiriașii spațiilor de birouri pot întrerupe extinderile pe termen scurt până când sectoarele de servicii își dovedesc rezistența în fața cererii mai slabe pe termen scurt. Investițiile generale și tranzacțiile pot fi întârziate în marjă, dar nu este așteptat niciun efect de retragere în activitatea anuală”, notează specialiștii.
Pe piața americană s-ar putea înregistra o scădere a activității de închiriere a birourilor pe termen scurt. Însă, sectorul hotelier va fi cel mai lovit, având în vedere că peste 3 milioane de turiști chinezi vizitau SUA anual.
În sectorul de retail vor fi afectate brand-urile americane cu o prezență puternică pe piața chineză. Raportul mai notează că activele imobiliare industriale vor rezista crizei, însă vor fi provocări pentru anumiți producători americani care se bazează în principal pe furnizori și fabrici din China cum ar fi jucătorii din zona de computere și electronice.
Analiștii se așteaptă ca economia să se îmbunătățească în a doua jumătate a anului, pe măsură ce consumatorii devin mai optimiști. Însă, totul depinde de modul în care este gestionată criza medicală.
Peste 124.000 de persoane sunt infectate cu coronavirus la nivel global, iar Organizația Mondiala a Sănătății a anunțat că planeta se confruntă cu o pandemie. Până în prezent, peste 4.500 de persoane au murit din cauza infecției cu virusul COVID-19.
Pingback: CBRE: Impactul COVID-19 va fi negativ pe termen scurt asupra unor segmente imobiliare - Real Estate Magazine