CBRE: Impactul COVID-19 va fi negativ pe termen scurt asupra unor segmente imobiliare

Ovidiu Posirca

, Real Market

Impactul pandemiei coronavirus asupra sectorului imobiliar comercial din Europa va fi limitat în scenariul în care infecția va fi gestionată într-o perioadă rezonabilă, consideră specialiștii firmei de consultanță imobiliară CBRE.

Pentru acest an, analiștii agenției se așteaptă la interes crescut al investitorilor pentru active imobiliare din Europa Centrală și de Est (CEE). Însă, piața imobiliară este expusă la riscurile economice generate de coronavirus.

„CBRE previzionează că impactul COVID-19 va fi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pieței imobiliare comerciale din Europa, cu condiția însp ca focarul să fie controlat într-un interval de timp rezonabil“, a explicat Anthony Selman, head of investment properties CEE în cadrul CBRE.

Volumul tranzacțiilor imobiliare din CEE a fost de 13,9 miliarde de euro în anul 2019. Birourile au generat 44% din volumul total, urmat de sectorul de retail cu 20% și de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidențiale și mixte și portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%.

În prezent, sectorul hotelier pare să fie cel mai afectat de efectele coronavirus în condițiile în care numeroase curse aeriene au fost suspendate la nivel global, iar statele au impus măsuri dure de prevenție care limitează călătoriile în afara țării.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply