Coronavirus: Constructorii cer facilități fiscale și acord pentru șomaj tehnic pe perioada pandemiei
Firmele de construcții fac apel la stat pentru a sprijini acest sector economic pe fondul situației dificile generate de pandemia de coronavirus.
Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) cere printre altele amânarea cu până la 60 de zile de la sfârşitul pandemiei (crizei) a termenului de plată a taxelor şi impozitelor (TVA luna precedentă, impozit de profit). Asociația a mai solicitat și scutirea de la plată de la declanşarea pandemiei şi pe o perioadă de 60 de zile de la sfârşitul pandemiei, a contribuţiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobânzi şi penalităţi de întârziere la ANAF. Organizația subliniază că plata TVA ar trebui solicitată numai pentru facturile încasate.
FPSC mai cere acordarea unui şomaj tehnic angajaţilor în perioada pandemiei, în sensul acordării, ca măsură de protecţie a salariaţilor, a unei contribuţii echivalente a 75% din salariul net.
„Apreciem că intervenţia de urgenţă a Guvernului, precum şi stimularea investiţiilor va influenţa pozitiv trendul general al economiei în această situaţie complicată şi grea”, precizează asociația care reprezintă firme de construcţii, producători şi distribuitori de materiale de construcţii.
Asociația a mai solicitat constituirea unui fond de garante pentru liniile de credit ale companiilor, dar și opțiunea de amânare a plății creditelor bancare pe perioada pandemiei.
Constructorii au mai cerut prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor de construcţii şi a contractelor şi/sau comenzilor de materiale de construcţii (produse pentru construcţii) cu o perioadă egală cu perioada pandemiei şi încă 60 de zile după încheierea acesteia atât pentru lucrările publice, cât şi pentru lucrările cu beneficiari privaţi.
Companiile au mai făcut apel la Guvern pentru accelerarea lucrărilor publice.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul va prezenta în curând un pachet de măsuri economice de sprijin pentru industriile afectate de coronavirus.
„Activitatea economică trebuie să funcționeze, sigur, respectând toate recomandările de protejare a sănătății, trebuie să funcționeze cât mai normal posibil”, a precizat premierul.