Coronavirus: Impact mai serios asupra sectorului logistic din România | Colliers

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piețele imobiliare internațional resimt tot mai mult efectele economice generate de pandemia de coronavirus, sectoarele de retail și agrement fiind cele mai lovite pe termen scurt, potrivit unei analize a firmei de consultanță imobiliară Colliers International.

În România, o mare parte a sectorului de producție va simți efectele, după un 2019 temperat, sugerează Silviu Pop, head of research în cadrul Colliers International.

La nivel local, Dacia și Ford au suspendat temporar producția de mașini pentru a limita riscurile de îmbolnăvire ale angajaților. Măsuri similare au fost luate și la nivel european, companiile înregistrând și întreruperi pe lanțul de furnizare de componente și materii prime.

„Iar acesta este numai unul dintre canalele de impact asupra economiei românești, cererea mai mică din partea altor parteneri din Franța și Germania urmând să influențeze de asemenea companiile locale”, adaugă Silviu Pop.

Pe termen scurt, sectoarele de retail și de agrement sunt printre cele mai afectate, se mai arată în analiză.

„Impactul asupra segmentului de logistică va fi probabil mai serios, având în vedere că producția a fost afectată în mod semnificativ de oprirea în ultimele săptămâni a producției din China și, de asemenea, luând în considerare dependența României de sectorul auto, dar totul va depinde foarte mult de cât de mult va dura această situație”, se mai arată în analiză.

La nivel global, în scenariul cel mai bun ar urma să fie înregistrată o evoluție neutră a economiei în cursul anului, cu scăderi în trimestrul doi și poate și în trimestrul trei, cu șocuri imobiliare limitate în principal la segmentele hotelier, retail, logistică și producție, care depind de mărfuri non esențiale sau de lanțul de aprovizionare din China.

În scenariul mediu din punctul de vedere al impactului, recuperarea ar fi vizibilă cel mai devreme în primul trimestru din 2021, cu un impact mai amplu asupra piețelor de birouri dependente de companii dintre cele mai expuse (de exemplu, companii aeriene, operatori de turism, organizatori de evenimente, bănci, asiguratori, investitori sau companii de energie).

Pe piața din București, segmentul de birouri ar putea înregistra o creștere a rate de neocupare și o presiune pe chirii, însă evoluția este incertă în acest moment.

„Cu toate acestea, cifrele sugerează că, în cazul unui scenariu negativ, cel puțin Bucureștiul ar ajunge să sufere mult mai puțin decât alte piețe de birouri sau își va reveni mai repede ulterior”, a declarat Pop.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply