Coronavirus: Ford întrerupe producția la Craiova, Dacia oprește operațiunile la Mioveni

Ovidiu Posirca

, Real News

Cei doi producători auto activi în România au anunțat că vor trimite angajații în șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus.

Ford a precizat că angajații fabricii de la Craiova vor intra în șomaj tehnic începând din 19 martie. Suspendarea producției ar urma să dureze „câteva săptămâni”, potrivit unui comunicat al companiei.

„Această măsură este luată în contextul restricţiilor impuse de guvernele naţionale în privinţa transportului şi contactelor personale, astfel că vânzările de maşini şi componentele sunt afectate la nivelul întregului continent. Pe durata opririi temporare a producţiei, angajaţii Ford Craiova se vor afla în şomaj tehnic şi beneficiază de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situaţii,” se menţionează în comunicat.

Ford are aproximativ 6.000 de angajați la Craiova, iar statul român caută variante pentru a sprijini oamenii după ce cele două săptămâni de șomaj tehnic plătit de companie.

La Mioveni, sindicatele discută cu reprezentanții Dacia-Renault variante pentru protejarea angajaților. Circa 14.000 de persoane lucrează pe platforma industrială de aici, iar reprezentanții angajaților ar cere intrarea în șomaj temporar, potrivit g4media.ro. Compania a decis să întrerupă producția până pe 5 aprilie, iar angajații vor fi trimiși în șomaj tehnic, conform profit.ro.

La nivel european, marii producători auto au întrerupt producția din cauza pandemiei de coronavirus care a generat și probleme pe lanțul de furnizare cu materii prime și componente.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA