Cele mai efervescente pieţe imobiliare din Europa în 2019

Diana Nita

, Real Property

În timp ce toată Europa este cu ochii pe efectele pe care le va avea Brexit-ul asupra situaţiei politice şi economice de pe bătrânul continent, în domeniul imobiliar întreaga atenție este îndreptată asupra principalelor oraşe europene, care traversează o perioadă de transformări substanțiale.

Majoritatea companiilor părăsesc Marea Britanie şi caută soluţii cât mai convenabile pentru a se stabili în alte părţi, înainte ca preţurile să înceapă să crească excesiv. Acest lucru constituie un cadru prielnic pentru dezvoltarea unor noi centre de interes pe piaţa de real estate, care altfel ar fi rămas în umbra marilor jucători din domeniu. Cu o cerere în creştere de spaţii de birouri, sedii de firme şi unităţi rezidenţiale, specialiştii în domeniu consideră că zonele care anticipează o expansiune consistentă sunt numeroase şi diverse, majoritatea fiind apariţii surprinzătoare şi „fresh” în clasamentul celor mai promiţătoare pieţe de profil.

VAL BLU RESORT GmbH copy 1024x577 - Cele mai efervescente pieţe imobiliare din Europa în 2019

În timp ce Londra, Geneva, Paris şi Monaco continuă să dea tonul în ceea ce priveşte cele mai ridicate preţuri ale proprietăţilor imobiliare din Europa, alte oraşe încep să se afirme ca jucători importanţi în această piaţă, devenind mai atractive pentru investitori străini, fie companii, fie persoane fizice, și oferind beneficii excelente celor în cauză.

Zagreb, Croația

În ultimii ani, capitala Croației, Zagreb, a cunoscut o perioadă prolifică în privința evoluției imobiliare, tendință care este în creștere și care se prefigurează că va continua sub aceleași auspicii. Se estimează că în următorii ani piața imobiliară de aici va avea o dezvoltare explozivă, în relație cu condițiile economice care reprezintă un indicativ al potențialului pieței.  

Zagreb Split 001 copy 1024x576 - Cele mai efervescente pieţe imobiliare din Europa în 2019

Prețurile cerute pentru apartamente în acest oraș au crescut cu 20% în anul 2018, în comparație cu situația din restul țării, unde creșterea a fost de doar 8,5%. De asemenea, numai în ultimele 12 luni s-a observat o creștere de 30% în ceea ce privește cuantumul locuințelor scoase la vânzare în Zagreb, în paralel cu creșterea cererii pentru închirieri sau cumpărări de case de vacanță. Observatorii consideră că 20% dintre cumpărători sunt persoane din afara țării, iar numărul celor interesați de achiziționarea de proprietăți imobiliare în capitala Croației este mai mare de la an la an. O cantitate semnificativă de rezerve imobiliare se pregătește să fie scoasă pe piață începând cu anul viitor, mulțumită definitivării unui număr important de proiecte care fuseseră întrerupte în timpul ultimei crize din imobiliare.

Lisabona, Portugalia

Considerat mult timp doar o destinație de vacanță, orașul Lisabona este în prezent asaltat de cereri de cumpărare de proprietăți imobiliare, pe care le poate încă onora. Această situație se datorează, în parte, sistemului golden visa prin care cumpărătorii străini care investesc 350.000 de euro în zone subdezvoltate sau 500.000 de euro în zone de categorie superioară pot beneficia de proceduri accelerate pentru obținerea cetățeniei, precum și de un impozit favorabil care are legătură cu situația locuitorilor permanenți bine poziționați din punct de vedere financiar.

lisbon 1024x366 - Cele mai efervescente pieţe imobiliare din Europa în 2019

Prețurile în piața de real estate au crescut cu 20% pe parcursul ultimului an. Conform celor mai recente statistici, orașul a devenit un centru de interes în privința proiectelor imobiliare de lux, a amenajărilor exclusiviste, din partea investitorilor sud-africani, germani, chinezi și francezi, constatându-se o deschidere spre achiziționarea de proprietăți în capitala Portugaliei și din partea cumpărătorilor din Canada, Brazilia, Statele Unite ale Americii sau Italia.

Plovdiv, Bulgaria

Plovdiv, al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria, a fost desemnat recent Capitală Europeană a Culturii, ceea ce înseamnă că orașul se află în centrul atenției întregii Europe. Din acest motiv, Plovdiv traversează o perioadă prolifică din punct de vedere al dezvoltării imobiliare și al revitalizării proiectelor în curs de realizare.

De altfel, și Sofia, capitala țării, este un oraș care prinde viață pe zi ce trece, cu o nouă linie de metrou în construcție în partea de sud și beneficiind de planuri îndrăznețe de expansiune a centrelor rezidențiale în zonele învecinate, până nu demult doar regiuni industriale.

plovdiv 2 1024x575 - Cele mai efervescente pieţe imobiliare din Europa în 2019

Evoluția prețurilor în Plovdiv este comparabilă cu cea din capitala țării, astfel încât prețul mediu la case a înregistrat o creștere de aproximativ 9% în ultimul an. Locuințele din segmentul de lux au devenit mai scumpe cu 6%, în timp ce investițiile generate de statutul de capitală europeană au dus la o creștere semnificativă a prețurilor în acest domeniu, trend care se păstrează în continuare.

Feldkirch și Bludenz, Austria

Austria, în ansamblul său, trece printr-o perioadă prolifică în ceea ce privește evoluția din domeniul imobiliar, ceea ce înseamnă că orașele secundare încep să devină din ce în ce mai atractive, iar motivele sunt în principal două: prețuri încă scăzute la case și apartamente, și locații la foarte mare căutare, în apropiere de destinații mai exclusiviste, dar unde nivelul calității vieții este ridicat și, în esență, similar beneficiilor din zonele mai scumpe.

Feldkirch și Bludenz, două orașe de munte din jumătatea de vest a Austriei, sunt în prezent la mare căutare pe plan imobiliar, înregistrând o creștere de 25,4%, respectiv de 22,1% pe parcursul ultimului an. În comparație cu acestea, Viena, capitala țării, a avut o creștere de doar 18%. Orașul din Austria cu cel mai ridicat nivel al prețurilor la imobiliare este Kitzbühel, unde o proprietate se vinde cu aproape un milion de euro și unde creșterea pe acest segment a fost de 39,4% anul trecut. În comparație, prețurile medii de vânzare pentru proprietățile imobiliare din Feldkirch și Bludenz sunt de aproximativ 350.000 de euro. 

Rotterdam, Olanda

Piața imobiliară din Olanda este atipică, în sensul că 70% din tranzacțiile imobiliare care se desfășoară în capitala țării, Amsterdam, constau în închirieri, astfel încât rezervele imobiliare pentru achiziționare de real estate rămân la un nivel foarte scăzut. În schimb, există alte zone urbane mari unde investițiile în proprietăți imobiliare au căpătat avânt. Un exemplu este Rotterdam, situat la o oră distanță de capitală și mai puțin de o jumătate de oră de Haga – aici, prețurile de pe piața imobiliară au crescut cu 17% față de anul trecut, depășind media națională de 10%. Prețurile caselor din Rotterdam se situează în jurul unei medii de 271.000 de euro.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply