Iulian Niculae, sales manager LaRa Condominium Otopeni, spune despre ansamblul rezidențial din Otopeni că este construit cu grijă pentru calitate și bun-gust. În plus, acesta le propune locatarilor cele mai noi tehnologii, de la supraveghere video și barieră cu acces de pe smartphone, până la prize pentru încărcarea mașinilor electrice, iar în funcție de cerințele clienților, dezvoltatorii le plantează în curte câte un mesteacăn ori un brad. Ce aduce nou în piață ansamblul rezidențial LaRa Condominium aflăm dintr-un interviu exclusiv cu Iulian Niculae.
Cum a început povestea LaRa Condominium Otopeni? Cum a fost aleasă locația?
Povestea LaRa Condominium Otopeni a început în toamna anului 2015, cu o întrebare simplă pe care mi-a adresat-o Adrian Sibianu, omul din spatele Imo Active SRL, dezvoltatorul proiectului: „Se poate construi în Otopeni un ansamblu rezidențial care să respire calitate și bun-gust?”. Adrian tocmai se conectase cu proprietarul unui teren cu o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați, excelent poziționat în Otopeni, persoană ce dorea să intre într-o sinergie imobiliară cu o persoană corectă și cu care să desfășoare un business elegant. Înțelegând unde bate Adrian cu întrebarea, răspunsul meu a fost: „Da, dar numai dacă ne propunem să facem lucrurile diferit, astfel încât ansamblul să fie irezistibil pentru clienți!”.
Și cum ați reușit să faceți asta?
În primul rând, toți din echipa LaRa au pus laolaltă pasiune, încredere și dorința puternică de a proiecta și construi într-un mod inteligent un ansamblu rezidențial durabil și confortabil pentru clienții noștri. Noi asta am pus prima oară la baza fundației. Apoi am folosit materiale de calitate, doar mărci binecunoscute, cum ar fi cărămida Porotherm, încălzire în pardoseală TECE, electrice Schneider Electric și Bticino, sistem de izolație Knauf, granit, uși Piacentini, centrale termice Buderus și Viessmann.
Ne puteți spune care sunt elementele diferențiatoare implementate în LaRa?
La început aveam doar locația – una excelentă – în Otopeni, pe strada 1 Mai, aproape de DN1, cu acces facil către București, aproape de stațiile de transport în comun și de cel mai nou și frumos parc public al urbei. Am plecat de la premisa construirii sub CUT-ul maxim permis, pentru a obține spațiu generos între clădiri, apoi am gândit în amănunt infrastructura, calea de acces, un drum lat de opt metri, cu fundație ca la carte și asfalt pe măsură. Am dotat ansamblul cu propriul transformator electric, cu o putere de 400 kW, modernizând pe cheltuiala noastră, pe o zonă de peste 500 de metri liniari, sistemul public de alimentare cu energie electrică, ne-am conectat la furnizorul local de apă curentă, am adus un grup de pompare pentru fiecare bloc, pentru a nu depinde de presiunea apei din stradă, am ales un sistem performant de iluminat, calitativ și foarte economic, activat de senzori de crepuscul la exterior și senzori de mișcare în interior, am construit locuri de parcare pentru fiecare apartament și vizitatori. Nu am uitat de locul de parcare pentru biciclete, bariera cu acces de pe smartphone, iar spațiul dintre blocuri ni l-am dorit generos, verde și plăcut amenajat. Toate acestea combinate cu instalarea unor lifturi Kronlift la P+2+M, rampe de acces la unghi mic, videointerfon Bticino, supraveghere și monitorizare video, sisteme de detecție incendiu cu senzori de fum pe casa scării și comandă trape evacuare fum au dus la crearea unui mix irezistibil pentru clienții însetați de calitate.
„Gradul de mulțumire al celor ce au cumpărat în LaRa este mai ridicat la un an de la achiziție”
Care este volumul investițional estimat pentru dezvoltarea integrală a LaRa Condominium Otopeni? Din ce este compus proiectul, cum va fi livrat și câte locuințe vor fi în total?
Proiectul nostru este edificat pe un teren în suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați și este eșalonat pe cinci faze de dezvoltare. Prima și a doua fază conțin două blocuri de P+2+M, cu câte 19 apartamente fiecare (garsoniere, două și trei camere), faza a treia și faza a patra – câte șase vile fiecare, P+1E, P+1+M, individuale și construite la calcan, iar în faza a cincea sunt prevăzute doar trei vile individuale, ce beneficiază de un teren mai mare. În total avem 38 de apartamente deja edificate și 15 vile parțial construite sau în curs de construire.
Volumul investițional necesar dezvoltării integrale a proiectului depășește suma de 4.200.000 de euro.
Care sunt cele mai populare tipuri de vile vândute în proiect? Cu ce ați venit nou aici?
Este greu de spus, deoarece am gândit oferta de vile în mod divers. Dacă la apartamente am început cu garsoniere, două și trei camere (cu două băi), la vile am bifat componenta de trei camere și două băi prin spațioasa vilă LUNA. Mie îmi place în mod deosebit acest tip, beneficiază de două dormitoare generoase (peste 26, respectiv 16 metri pătrați), te simți confortabil în ea. Următoarea în gamă este vila TERRA, prima variantă cu trei dormitoare și două băi, ideală pentru familii cu unul sau chiar doi copii. VENUS aduce confort deplin cuplului casei, având dormitor matrimonial cu baie proprie și dressing, plus încă două dormitoare ce beneficiază de acces la baia de la același etaj. SOL îți aduce spațiu în jur, deoarece este vilă individuală, pe același calapod câștigător de patru camere și trei băi. MARTE este pentru bărbatul care își iubește soacra sau are un adolescent în familie, ce pot ocupa mansarda (cinci camere și patru băi). În fine, vilele individuale din lotul cinci sunt custom-made, acolo bem multă cafea împreună cu clientul!
Cu ce am venit nou? Pentru că ne gândim la un viitor sustenabil, am implementat pentru fiecare casă câte o priză pentru încărcare mașini electrice, gândind din faza de proiect circuit separat, branșamentul fiind trifazic. Avem supraveghere video, aer condiționat, încălzire în pardoseală cu reglaj individual pentru fiecare etaj, plantăm în curte câte un mesteacăn sau brad, la alegerea clientului, plus alte surprize pe care le pot afla cei ce ne trec pragul.
Cine sunt oamenii din spatele LaRa Condominium?
Motorul echipei este Adrian Sibianu, originar din Otopeni. Având la bază studii superioare economice, a intrat încă de pe băncile facultății în sistemul bancar, unde a dobândit o experiență care, împletită cu cea din imobiliare, a fost push-ul de care am avut cu toții nevoie în edificarea ansamblului. Office managerul nostru, Geanina Marincu, o tânără cu o covârșitoare putere de muncă, a gestionat cu mare succes nenumăratele relații cu furnizorii și colaboratorii LaRa, iar darul ei de a ști unde este locul fiecărei fițuici din birou m-a convins de faptul că dacă nu o aveam pe Geanina în birou, lucrurile ar fi decurs de trei ori mai greu. Colega noastră, Nicoleta Popa, omul cu responsabilități financiare, ne-a asigurat că orice ban este cheltuit cu cap, ca la carte, iar relațiile cu banca finanțatoare și cu cele ale clienților au fost cordiale datorită ei. Nu pot trece mai departe fără a-i menționa pe Daniel Dobre, project manager tehnic, și pe doamna Elena Tutunaru, unul dintre cei mai buni brokeri de credite, ce ne-a susținut în 90% din cazurile în care clientul cumpărător a avut nevoie de credit ipotecar. Profit de ocazie să-i mulțumesc soției mele, Maria Velescu, avocat cu suflet de artist și trudă pentru frumos, pentru excelentele sfaturi cu privire la designul spațiilor comune din bloc și alegerea materialelor ceramice din băi sau a balustradei pentru care am fost apreciați. Îi amintesc succint și pe constructorii noștri, firmele renumite de avocatură și contabilitate, banca finanțatoare, care ne-au asigurat că totul este bine făcut, legal și corect fiscal, iar la final îi mulțumesc sculptorului Marian Velescu pentru sculptura în marmură de Mahmudia donată ansamblului, care a devenit între timp simbolul ansamblului.
În ceea ce mă privește, rolul meu pe timpul construirii proiectului a fost acela de a fi ochiul soacrei – pardon, al clientului –, prin adăugarea know-how-ului dobândit timp de peste 23 de ani în relația cu clientul final, astfel încât, la sugestiile mele, arhitectul proiectului, Mircea Savu de la Raum Proiect, a proiectat compartimentări diverse (nu avem mai mult de două apartamente similare ca împărțire), spații de depozitare generoase, balcoane largi, camere aerisite, cu ferestre mari, să ne putem împrieteni cu soarele. Împreună cu setul de elemente diferențiatoare, toate cele enumerate ne-au ajutat enorm în procesul de vânzare.
Cum au evoluat vânzările în proiect? Câte unități au fost vândute până în prezent și care sunt planurile pentru noul an?
Vânzările au venit de la sine, primii noștri clienți ne-au fost prietenii și prietenii prietenilor, așa că până în prezent, 80% dintre tranzacții au fost realizate prin recomandări. Blocurile sunt construite și vândute în totalitate, iar în prezent, primele șase vile sunt în etapa de finisare interioară, în timp ce următoarele șase vile sunt în stadiul incipient de construire. Dintre cele 15 unități, cinci sunt deja contractate, iar intenția noastră este de a termina anul 2019 cu întregul proiect finalizat.
Închei cu o mențiune ce ne face mândri: gradul de mulțumire al celor ce au cumpărat în LaRa este mai ridicat la un an de la achiziție în comparație cu momentul achiziției, ceea ce spune multe. De aceea, în LaRa Condominium Otopeni s-a format o frumoasă comunitate, despre care mi-ar face plăcere să discut în viitor.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine nr.24, Winter Edition.