Anul 2018 a însemnat pentru București o continuare a creșterii prețului mediu de închiriere, ce a atins maximul ultimilor șapte ani. Dacă la jumătatea anului 2017 prețul mediu de închiriere pentru o garsonieră era de 227 de euro, pentru un apartament de două camere – de 303 euro și pentru unul de trei camere – de 403 euro, acest nivel se situa cu circa 18% peste prețul mediu de închiriere al anului 2012. Anul 2018 a adus noi creșteri, iar pentru apartamentele de două camere, spre exemplu, prețul mediu de închiriere a crescut din nou, cu aproximativ 3%.
Cătălin Socol
Bucureștiul este unul dintre orașele din România unde fondul de locuire se dovedește insuficient pentru cererea tot mai crescută de locuințe. Pe lângă o migrare constantă de forță de muncă necalificată și calificată, Capitala este cu siguranță cel mai important pol pentru studenți, care în general tind să se și stabilească aici. Bucureștiul are în acest moment aproximativ 130.000 de persoane care sunt înscrise pentru a urma studii universitare. Afluxul de forță de muncă se datorează unui număr crescut de locuri de muncă și unui salariu mediu net de 3.545 de lei pe lună, cu 800 de lei peste media din provincie. Rata șomajului este, de asemenea, una dintre cele mai scăzute din țară, de doar 1,5%.
Good to know
7.500 de euro pe lună poate atinge chiria pentru un apartament de patru camere în zona Șoseaua Nordului
Variația prețurilor medii de închiriere se bazează și pe o componentă sezonieră, iar pe parcursul unui an, prețurile ajung să fie într-o ușoară scădere în perioada de primăvară, constante în perioada de vară, în timp ce creșterea semnificativă se remarcă în intervalul septembrie-noiembrie, odată cu debutul anului universitar. Oricum, această perioadă este cunoscută ca fiind cea mai productivă și pentru vânzările de imobile.
O nouă categorie de investitori, ce trebuie luată în considerare, este cea a micilor investitori care achiziționează apartamente pentru închiriere. Aceștia ajung să ocupe în ultima vreme un segment important din cererea de apartamente, atingând 15 – 20% din piață. Investițiile se bazează nu doar pe fondurile proprii ale acestei noi categorii de antreprenori, ci și pe achiziționarea prin fonduri bancare, iar de multe ori chiria ajunge să acopere întreaga sumă lunară de plată către bancă.
Zona de nord a Capitalei este, bineînțeles, atipică, fiind caracterizată de prețuri de închiriere crescute față de restul orașului, apartamente premium, dar și vile pentru personalul ambasadelor sau consulatelor, expați, clinici sau sedii de firme medii ca dimensiuni. La o simplă căutare pe site-ul de profil www.imobiliare.ro, putem observa că peste 80% din apartamentele și casele cu prețuri de închiriere de peste 1.000 de euro pe lună sunt situate în jumătatea de nord a Bucureștiului, iar acest gen de oferte se intensifică odată ce ajungem spre zonele Aviatorilor, Charles de Gaulle ori Herăstrău. De asemenea, recent au început să se remarce în piață și proiecte rezidențiale de tip boutique sau de dimensiuni mici (de multe ori, blocuri singulare), cu un număr de apartamente cuprins între 10 și 30 de unități, disponibile exclusiv pentru închiriere.
Deși timpul de închiriere pentru un astfel de apartament premium în zona de nord a Capitalei tinde să fie mai mare decât în cazul unui apartament din zona medie sau medium-high, cererea pentru apartamente premium este, în continuare, în creștere. „(Expații – n.red.) au acces la proprietăţi din zona de lux la un preţ poate mediu în oraşele lor de reşedinţă, dacă e să ne gândim la ce e pe piaţa imobiliară din Paris, Londra sau alte capitale europene, fie sunt manageri de multinaţionale care pot beneficia de astfel de locuinţe”, explică Daniel Crainic, reprezentantul platformei imobiliare.ro. O opinie avizată ne-a oferit și Diana Gabriela Dragostin, sales director al Fine living properties (Imoteca): „De multe ori, firmele cu care lucrează achită preţul chiriei, sau ambasada pentru care vin în ţară. Vin şi cu familia după ei şi nu doar cu familia. Mulţi dintre ei caută apartamente care sunt nemobilate, pentru că vin cu mobila lor, de la ei din ţară – firmele de relocare îi ajută să aducă până şi pianul de colecţie pe care îl aveau în living sau chiar un candelabru special pe care îl aveau”.
„De la începutul acestui an, mulți chiriași de lux s-au mutat în zonele Aviatorilor, Herăstrău și Pipera-Iancu Nicolae. Există chiar un segment de piață cu oferta prea mică, din cauza numărului redus de proiecte rezidențiale disponibile. În zona Romană-Universitate există o cerere neacoperită de apartamente de trei camere, cu bugete de 1.000 – 1.200 de euro pe lună”, potrivit agenției Nordis, specializată pe segmentul imobiliar rezidențial din zona de nord a Bucureștiului.
Pentru apartamente de patru sau mai multe camere, în zona Primăverii, chiria poate atinge și 6.500 de euro pe lună
Un apartament de lux cu două camere, în imobile construite după anul 2010, în zonele Aviatorilor, Kiseleff sau Primăverii, se poate închiria în acest moment la un preț cuprins între 750 și 1.400 de euro, în funcție de poziție, suprafață sau vedere. În complexul rezidențial Alia Apartments din apropierea Arcului de Triumf, prețul mediu solicitat pentru un astfel de apartament atinge 1.100 de euro. Un apartament de trei camere în aceleași zone poate fi închiriat la prețuri cuprinse între 1.100 și 3.500 de euro pe lună. Cel mai ridicat preț de închiriere îl găsim la un apartament de trei camere, de aproximativ 140 de metri pătrați utili, ce include două locuri de parcare, în proiectul rezidențial One Charles de Gaulle, care excelează printr-o poziție unică. Pentru apartamente de patru sau mai multe camere, în zona Primăverii, prețul poate atinge și 6.500 de euro pe lună.
Zona Șoseaua Nordului este una dintre cele mai cunoscute atunci când vorbim de apartamente de lux. Prețurile de închiriere variază între 800 și 1.500 de euro pentru un apartament de două camere, în funcție de suprafață și, mai ales, de priveliște. Un apartament cu trei camere se poate închiria la un preț cuprins între 1.200 și 2.000 de euro, iar unul de patru camere poate atinge chiar și 7.500 de euro pe lună (dacă vorbim de un apartament foarte spațios, de tip penthouse, cu priveliște asupra Parcului Herăstrău sau a Parcului Bordei). La fel ca în zona Aviatorilor, și aici cea mai scumpă proprietate aflată la închiriere poartă semnătura dezvoltatorului One United, fiind vorba despre un apartament din cadrul proiectului One Herăstrău Towers, cu șase camere și o suprafață totală de aproape 300 de metri pătrați, situat la etajul 12 din 13 existente.
O altă zonă de interes în ceea ce privește chiriile de lux, pentru anul 2019, este Erou Iancu Nicolae/Pipera, o zonă cu o continuă și puternică dezvoltare imobiliară. Aici putem închiria un apartament elegant, de două camere, la un preț cuprins între 450 și 800 de euro pe lună sau unul de trei camere la un preț de 700 – 1.300 de euro pe lună. Un apartament spațios de patru camere sau un penthouse cu o terasă generoasă și vedere spre Pădurea Băneasa au prețuri de închiriere ce variază între 1.500 și 2.000 de euro pe lună. Astfel, zona Erou Iancu Nicolae se remarcă prin faptul că reușește să capteze cererea pentru apartamente de lux foarte spațioase, dar care să rămână într-un buget mai permisiv față de zonele mult mai costisitoare, ca Șoseaua Nordului sau Aviatorilor.