Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Compania Ecovillas va finaliza anul viitor proiectul LOFT green apartments în zona Mogoșoaia, o investiție de zece milioane de euro într-un proiect rezidențial sustenabil, bazat pe un model de green living. Gabriel Focșeneanu, investitor în proiect, vorbește într-un interviu pentru Real Estate Magazine despre avantajele locuințelor 100% eco-friendly din perspectiva costurilor, dar și despre detaliile de design care fac diferența în acest proiect.

Cum ați decis să demarați dezvoltarea proiectului rezidențial LOFT green apartments?
Proiectul LOFT green apartments a luat naștere dintr-o nevoie a pieței imobiliare din România de a livra altfel de locuințe, de viitor, construite din materiale sustenabile, de calitate, locuințe care nu poluează și au costuri foarte mici, fiind eficiente energetic. Aveam în spate experiența caselor pasive EcoVillas pe care le-am construit anterior, acelea fiind foarte apreciate de locatari, valoarea lor crescând cu 35% de la momentul predării locuințelor, în 2016, până în prezent. Astfel, am decis să demarăm construcția unui întreg ansamblu cu apartamente la standard de „casă pasivă”, acest lucru fiind și pentru noi o provocare. Întreg complexul aduce o serie de beneficii importante viitorilor locatari, fiind gândit ca un concept integrat de locuire pentru că adună laolaltă cele mai multe beneficii.

Practic, noi am remarcat lipsa apartamentelor de acest gen în România, LOFT green apartments fiind un concept unic, bazat pe un model de green living, cu locuințe 100% eco-friendly.

La cât se ridică investiția în proiect? Câte apartamente veți dezvolta și care este termenul de livrare?
Investiția în proiectul LOFT se ridică la zece milioane de euro, fiind vorba despre construcția unui complex ce va avea trei blocuri de câte patru etaje – în total vor fi 154 de apartamente. Primul bloc îl vom livra în toamnă, iar construcția celui de-al doilea a demarat, întreg complexul urmând să fie finalizat anul viitor. 

loft green apartments 1024x683 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Cum ați ales locația pentru LOFT green apartments?
Aveam nevoie de o locație specială pentru un proiect eco-friendly, un loc cu multă verdeață, aproape de nordul Bucureștiului, dar totuși conectat la agitația urbană și în același timp departe de poluarea din București. Așa am ales ca locație localitatea Mogoșoaia, complexul LOFT green apartments fiind poziționat între două păduri ce cumulează o suprafață de 87 de hectare.

Arhitecții au dorit cât mai mult teren liber pentru a amenaja o curte generoasă cu multă verdeață, unde locatarii se vor bucura de liniște. Vorbim despre 10.000 de metri pătrați de teren, din care doar 25% din suprafață este amprenta la sol a celor trei blocuri, restul terenului, 7.500 de metri pătrați, fiind spații verzi, alei și parcări. Lipită de complex avem și stația STB care merge direct la metrou Străulești, Palatul Mogoșoaia, dar și Palatul Știrbei. E o zonă cu aer curat, potrivită pentru evadarea din oraș.

Dezvoltarea s-a bazat pe principiul de locuințe scumpe la prețuri mici, ceea ce este posibil datorită alegerii localității Mogoșoaia, obținând astfel un echilibru avantajos și pentru business, și pentru cumpărător.

„Cei ce au cumpărat de la noi în 2016 au astăzi o proprietate ce valorează cu 35% mai mult decât au investit”

Care sunt principiile pe care vă bazați în dezvoltarea proiectului?
Proiectul este dezvoltat respectând în primul rând principiul unei lucrări de calitate. Am ales ca LOFT green apartments să fie primul proiect rezidențial cu apartamente 100% eco-friendly, care respectă toate exigențele în materie de construcții pasive, utilizează doar resurse regenerabile, un proiect care își respectă viitorii locatari prin livrarea unor apartamente durabile, ce aduc lunar economii proprietarilor prin reducerea consumului de energie. Este cunoscut faptul că standardul de casă pasivă este extrem de exigent, iar pentru îndeplinirea construcției la standard de casă pasivă se folosesc doar materiale de calitate, sustenabile, care fac proiectul să fie eficient energetic. Să nu uităm că cei ce au cumpărat de la noi în 2016 au astăzi o proprietate ce valorează cu 35% mai mult decât au investit.

Ce înseamnă, cu adevărat, o casă pasivă și de ce sunt importante aceste locuințe pentru mediul înconjurător?
O casă pasivă este o casă eficientă din punct de vedere energetic, care are costuri foarte mici, dar în același timp un nivel ridicat de confort termic care se obține prin reducerea pierderilor de căldură. Consumul anual pentru încălzirea unei case pasive nu trebuie să fie mai mare de 15 kWh/mp pe an, comparativ cu o locuință veche ce are peste 100 kWh/mp pe an. 

În această privință există și o directivă europeană care ne obligă, din anul 2020, ca toate construcțiile de locuințe noi să fie eficiente energetic, prietenoase cu mediul.

B21 copy 1024x836 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Anterior ați dezvoltat proiectul de vile EcoVillas, format din 32 de case. Care sunt provocările construcției de apartamente în comparație cu dezvoltarea de vile?Dezvoltarea normală pleacă de la construcția lucrurilor mici și avansarea către cele mari, de la apartamente tot mai calitative către case cât mai luxoase. Însă noi am pornit invers, din dorința de a oferi calitate, cât și o inginerie specială către o piață cât mai mare de utilizatori, respectiv de la locuințe premium către locuințe luxoase accesibile pentru toată lumea.

Până la proiectul LOFT green apartments noi am lucrat numai cu clienți ce doreau vile, iar acum, provocarea de a lucra cu clienții apartamentelor este semnificativă, pentru că sunt diferiți.

Construcția apartamentelor reprezintă cu totul altceva, fiind o construcție de mai mare anvergură. Pentru a construi blocuri e nevoie, în primul rând, de mai multă forță de muncă, ceea ce pentru noi a reprezentat o provocare. De asemenea, investiția în acest complex este mai mare, fiind vorba despre mai multe apartamente.

gabriel focseneanu 1 683x1024 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Cărui tip de cumpărători vă adresați cu LOFT green apartments? Care este plaja de prețuri?
Cumpărătorii LOFT green apartments sunt în general tinerii care au înțeles ce înseamnă o locuință eco-friendly și plusurile pe care acest tip de locuință le aduce în viața de zi cu zi. În general, cei care caută locuințele de tip „loft” au studii medii/superioare, sunt angrenați în tot ce e nou în materie de design, tehnologie, inovație și mediu. Aceștia pun preț pe calitate și aleg în funcție de ceea ce a pus constructorul în temelia blocului, nu după cât de ieftin reușesc să cumpere o locuință.

Ce putem spune este că aceste apartamente sunt o atracție pentru cei care au o familie și copii – pentru că folosesc un sistem inteligent de ventilare (care aduce aer curat în locuință tot timpul anului, fără să deschizi geamurile), au încălzire în pardoseală, au geamuri speciale pentru siguranța copiilor și a adulților, e un complex înconjurat de verdeață, cu o curte a blocului îngrădită, loc de joacă, parcări pentru cărucioare și biciclete.

B 1 1 copy 1024x576 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Prețurile pornesc de la 44.000 de euro + TVA și ajung până la 90.000 de euro + TVA. Avem trei tipuri de locuințe, de una, două și trei camere, fiecare apartament fiind compartimentat diferit, așa că într-un bloc nu se găsesc două apartamente asemănătoare. În jurul ansamblului regăsim și sunt în plan să se dezvolte toate facilitățile necesare familiilor, magazine, grădinițe, școli și parcuri.

Cum ați ales furnizorii pentru finisaje și care este nota predominantă de design a proiectului?
Designul întregului proiect – atât la interior, cât și la exterior – este unul de tip „loft”, design modern extrem de popular în afara țării, regăsit în toate concursurile actuale de design și arhitectură, ce a început să prindă contur și la noi, întâi în restaurante, hoteluri, iar acum și în spațiile de locuit. Este un stil minimalist ce folosește elemente naturale precum lemnul, cărămida clasică și betonul aparent, toate fiind lăsate în forma lor brută.

În plus, după cum arată și numele LOFT, înălțimea apartamentelor este de 2,9 metri, față de 2,5-2,7 metri a unei locuințe standard, geamurile fiind, și acestea, la fel de înalte, din tavan până în pardoseală. Am mizat cât mai mult pe un design interior minimalist cu materialele sus menționate, interioarele fiind adaptate ultimelor tendințe de design. Am remarcat un interes sporit pentru astfel de locuințe, pe cât de simple, pe atât de complicat de construit.

Furnizorii noștri sunt puțin diferiți față de alte construcții; de exemplu, în prima fază ne-a interesat calitatea cofrajului, a betonului și a cărămizii, pentru că și acestea fac parte din decor.

B03 copy 1024x627 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

Care sunt beneficiile utilizării pompelor geotermice pentru încălzirea și răcirea locuințelor?
Ca impact asupra mediului, beneficiile constau în ZERO emisii de CO2. Asta înseamnă că locuințele noastre nu poluează, încălzirea și răcirea lor fiind realizate cu ajutorul acestor pompe geotermice importate din Suedia – practic, blocurile nu sunt racordate la gaze. Pentru locatari, beneficiile utilizării pompelor geotermice sunt multiple, cel mai important fiind costurile reduse pe care le au în aceste locuințe pasive. De exemplu, costul cu încălzirea este sub 1 leu/metru pătrat încălzit în cea mai rece lună de iarnă. Acest lucru înseamnă 35 de lei pe lună pentru o garsonieră, în timp ce la trei camere nu depășește 75-80 de lei în decembrie sau ianuarie. Acest lucru este posibil datorită pompelor geotermice și eficienței energetice a clădirii la standard de casă pasivă. Avem o izolație foarte bună, încălzire în pardoseală, geamuri de calitate prin care nu se pierde deloc căldură, sistem de ventilație inteligent. Toate acestea mențin căldura în locuință și reduc consumul cu până la 90% față de un apartament standard.

Ați avut surse de inspirație pentru demararea proiectelor cu locuințe verzi în România?
Da, în urmă cu mai mult de zece ani ne-am inspirat din țările scandinave pentru implementarea ingineriei privind construcția de locuințe verzi în România. În interiorul companiei proprii de construcție sunt ingineri cu o vastă experiență în construirea acestor tipuri de locuințe. Țările unde temperaturile sunt în general joase au sisteme de încălzire foarte bune, de aceea noi importăm din Suedia pompele geotermice.

Cine face parte din echipa principală de dezvoltare a LOFT green apartments?
Compania Ecovillas are trei asociați, cu experiență de peste zece ani în domenii diferite, dar atunci când acestea se îmbină, noi considerăm că ies locuințe inovative, unice.

Principala persoană căreia îi revin drepturile de creație și îmbinare a cunoștințelor acumulate de cei trei este arhitectul, Maxim Calujac, un arhitect cu multiple premii internaționale.

Partea construcțiilor verzi îi revine lui Gogu Eugen.

Slavic Vlas este cel care coordonează departamentul de inginerie, în principal al pompelor de căldură, împreună cu producătorii suedezi ai acestora.header 300x190 - Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: ”LOFT green apartaments, curajul de a aduce ingineria verde într-un concept unic de design industrial”

De partea de vânzări și consiliere în domeniul imobiliarelor se ocupă Gabriel Focșeneanu, cu o experiență vastă în cerințele clienților, care a căutat întotdeauna un raport excelent între preț și o locuință de calitate.

Planificați noi proiecte pe piața imobiliară din România?
Desigur, chiar acum lucrăm la alte proiecte de case sub brandul EcoVillas, tot în Mogoșoaia, iar planurile noastre nu se opresc aici, cu siguranță. Având în vedere că cererea pentru locuințe verzi este în creștere, preconizăm demararea și altor construcții pasive în viitor. În prezent ne concentrăm pe cele două proiecte, LOFT green apartments și EcoVillas Mogoșoaia.

 

 

 

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply