Creșterea constantă a prețurilor din piața rezidențială, cât și puterea de absorbție și interesul tot mai crescut al românilor pentru apartamente noi au făcut ca țara noastră să fie un punct de atracție pentru dezvoltatori internaționali importanți. De asemenea, perioada recentă s-a remarcat prin consolidarea poziției mai multor dezvoltatori autohtoni, ce își extind portofoliile atât în Capitală, cât și în centrele regionale.
Dezvoltatorii autohtoni s-au extins puternic în ultimii ani. Companii precum One United Properties, Maurer Imobiliare sau Mulberry Development s-au orientat atât către sectorul rezidențial, dar și către construcția sau achiziția de componente de birouri, în general integrate în cadrul aceluiași proiect.
One United Poperties a atras atenția întregii piețe, remarcându-se prin proiecte rezidențiale îndrăznețe, cu o calitate ridicată, clădiri verzi care marchează o nouă etapă în dezvoltarea rezidențială din București. Poate cea mai importantă investiție în piața rezidențială post-criză este One Mircea Eliade, ce cuprinde trei turnuri rezidențiale de 20 de etaje și un turn de birouri, precertificat drept clădire verde. Astfel, cu trei șantiere mari în desfășurare, One Mircea Eliade și One Towers în zona de nord, respectiv Neo Timpuri Noi în zona Timpuri Noi, cât și cu investiții în centre de birouri, ca One North Gate care, printr-o investiție de aproximativ un milion de euro, a fost retehnologizat și au fost refăcute spațiile comune, compania este încă tânără pe piața românească, dar în plină dezvoltare.
One United a investit în terenuri peste 50 de milioane de euro
Este așteptată, de asemenea, apariția a noi proiecte rezidențiale din partea One United, de data aceasta pe segmentul mass market. Compania s-a extins deja și dincolo de piața din București, către piața de lux încă neexploatată de pe litoral, prin Neo Mamaia. Cu aceeași arhitectură modernă, cu fațade ventilate, placaje de culoare albă, suprafețe vitrate ample și o poziție foarte bună, Neo Mamaia se încadrează foarte bine în tiparul urmărit de One United și promite să devină un reper pentru stațiunea românească. „One United Properties este în acest moment un etalon al pieței de real estate din România, un partener stabil care și-a fidelizat clienții prin utilizarea celor mai înalte standarde de implementare a proiectelor, prin calitatea evidentă a finisajelor, tehnologia de ultimă generație și preocuparea constantă pentru dezvoltarea clădirilor verzi”, a declarat Beatrice Dumitrașcu, vice-president residential sales în cadrul One United Properties.
Good to know
Cu 1% a crescut numărul autorizațiilor de construcție emise pentru primul trimestru din 2019, față de perioada similară a lui 2018
Un alt dezvoltator român ce s-a remarcat este Maurer Imobiliare. Spre deosebire de One United, brașovenii s-au axat de la început pe sectorul mass market, prin Avantgarden Brașov, și s-au extins puternic în ultimii doi ani, pentru ca acum să dezvolte proiecte rezidențiale de mari dimensiuni în orașe precum Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Sibiu și Cluj-Napoca. Interesant va fi momentul în care, dacă vor decide acest lucru, cei de la Maurer ar intra pe piața rezidențială din București. Brașovenii sunt cunoscuți deja pentru o calitate bună a produsului livrat, însă proiectele lor nu se bucură de o la fel de bună poziționare. Singurul proiect premium pe care aceștia îl construiesc este Maurer Panoramic, un proiect revoluționar pentru piața rezidențială din Cluj-Napoca, poziționat de data aceasta central și conținând unități rezidențiale de dimensiuni medii. Imobilul, ce va avea două aripi de clădire și 23 de etaje supraterane, va livra aproximativ 300 de unități premium. Și în Târgu Mureș, mergând pe linia urmărită în general de companie, a demarat un proiect ambițios, care se va desfășura în etape, pe parcursul a șase-opt ani, și va cuprinde aproximativ 20 de blocuri de locuințe, cu facilități precum magazine, grădiniță, bază sportivă și alte spații de servicii, urmând să formeze un adevărat cartier rezidențial.
După ce au devenit cunoscuți prin proiectul de birouri The Bridge, un real succes, cei de la Forte Partners își continuă dezvoltarea, atât în segmentul office, cât și în cel rezidențial. Compania a încercat să urmărească aceeași linie premium prin Aviației Park, un proiect cu certificat verde, care se află în a doua fază de construcție. Foștii fondatori ai Primola și Nova Brasilia, care au mai multe proiecte în dezvoltare în momentul de față, au dat startul unui proiect office de anvergură în zona Tineretului din Capitală.
Dezvoltatorii români, receptivi la orientarea internațională către zona de clădiri verzi
Printre dezvoltatorii care au fost receptivi la orientarea internațională către zona de clădiri verzi și au speculat potențialul de dezvoltare al Capitalei în acest sector, Forty Management a devenit cunoscut în piața rezidențială prin proiectul Central District Cuza 99, ce s-a evidențiat printr-o calitate foarte bună a conceptului și a execuției. Poziționat în apropiere de Piața Victoriei, pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, imobilul s-a bucurat de apreciere, iar vânzările au avansat rapid. De atunci, investitorul a mai făcut un pas, cu Central District 4 Elemente, un alt ansamblu de locuințe ce a demonstrat viabilitatea și cererea pentru un concept premium, precertificat Green Homes, într-o zonă non-premium, de cartier.
„Și în acest proiect rămânem fideli conceptului nostru de Affordable Luxury – oferim o calitate ridicată a locuirii pentru un preț decent. Aceste valori sunt în continuare apreciate de piață, dovadă că am vândut într-o lună 71 de apartamente, inclusiv cele două penthouse-uri”, a declarat Ana Hogea, director de vânzări, Central District 4 Elemente.
Mulberry Development s-a remarcat pe piața rezidențială și de birouri din Timișoara și Cluj-Napoca, iar cel mai important proiect al companiei este complexul ISHO Timișoara, care va avea trei componente: de birouri, rezidențială și hotelieră.
Prime Kapital este un alt dezvoltator care s-a făcut cunoscut recent pe piața imobiliară autohtonă. Conceptul, gândit de către foștii fondatori ai NEPI, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de spații office și comerciale din țara noastră, are în vedere demararea a trei proiecte rezidențiale de mari dimensiuni și cu o ofertă adaptată cerințelor unor cumpărători tot mai exigenți. Marmura Residence din zona Bucureștii Noi, ce îmbină componenta rezidențială cu cea de spații de birouri, proiectat de cei de la biroul de arhitectură ADN, Avalon Estate, al cărui debut al construcției a fost amânat pentru toamna acestui an, și Silk District, un proiect mixt, unic pentru piața imobiliară din Iași, sunt proiectele prin care Prime Kapital își va face intrarea pe piața de locuințe din România. Foarte bine cotate, toate cele trei au șanse reale de a deveni un succes, iar experiența solidă de care echipa dezvoltatorului se bucură nu face decât să aducă un plus de încredere.
Investitori străini importanți, prezenți în piața românească
Investitorii internaționali Speedwell și Hagag Development Europe sunt doi dezvoltatori străini ce și-au făcut apariția recent în piața rezidențială și de birouri din țara noastră. Aceștia au debutat puternic, cu mai multe proiecte office sau de locuințe, ce au început deja construcția.
Investitorul belgian Speedwell s-a distins deja prin două proiecte rezidențiale importante, care au primit o reacție extrem de bună din piață, și se extinde puternic, atât în Capitală, dar și în centrele regionale.
„Feedback-ul pozitiv primit din piață pentru cele două proiecte aflate în construcție, Triama Residence din București și Record Park din Cluj-Napoca, subliniază potențialul modelului nostru de afaceri și a dus la implicarea Speedwell într-o nouă tranzacție recent semnată, de 1,5 hectare în Timișoara, unul dintre principalele orașe secundare ale României, pe care Speedwell va dezvolta un proiect cu utilizare mixtă (birouri și rezidențial). Prin acest proiect, Speedwell își mărește conductele de dezvoltare și își împrăștie aripile în trei mari orașe din România. Cele două terenuri achiziționate în 2018 în zona Băneasa din București se află în faza de obținere a PUZ-urilor. Ambele proiecte au fost recent botezate ca ‚Miro’, ce implică o dezvoltare de birouri de aproximativ 25.000 de metri pătrați, și ‚The Ivy’, un proiect rezidențial medium-premium, ce va însuma aproximativ 800 de apartamente, cu o multitudine de facilități incluse și spații verzi generoase, pe strada Jandarmeriei. Ambele proiecte urmează să înceapă construcția la începutul anului 2020”, a precizat Didier Balcaen, general manager al Speedwell, pentru Real Estate Magazine. „Strategia Speedwell continuă să se concentreze asupra creării unui mix de funcții comerciale, de birouri și rezidențiale, oferind clienților săi principalele necesități ale traiului, fără a fi nevoie să facă drumuri lungi. Speedwell face acest lucru prin încorporarea acestor funcții în schemele mixte sau prin completarea funcțiilor existente cu legătura lipsă”, a adăugat acesta.
Investitorul belgian, cu o rată de ocupare foarte bună pentru proiectele sale în curs, a făcut, anul trecut și anul acesta, două dintre cele mai mari achiziții de terenuri pentru construcții rezidențiale din țara noastră.
Spaniolii de la Gran Via România au reprezentat, până acum, o opțiune de încredere pentru locuitorii Capitalei, prin proiectele Gran Via Park și Timișoara 58 Apartments, ce însumează sute de apartamente livrate. Aceștia au mai demarat și Aviației Apartments, un proiect cu aproximativ 300 de unități, ce urmează să fie, până la finalul verii, predat. În zona centrelor regionale, spaniolii au început, la finalul lui 2018, construcția și vânzarea pentru Gran Via Marina, un proiect rezidențial de anvergură, care și-a propus să devină un punct de reper pentru piața rezidențială din Constanța. Cu peste 1.000 de apartamente finalizate, dezvoltatorul se bucură de un bun renume pe piața autohtonă și este posibil să își extindă activitatea. „Analizăm și achiziția de terenuri, dar am prefera realizarea unor parteneriate, pentru a nu bloca banii în terenuri. Mai sunt destul de mulți investitori spanioli, care au mai rămas cu terenuri prin București și alte orașe, sau încercăm să găsim chiar investitori locali care au terenuri și noi doar să construim. Ei să vină cu terenul și noi cu fondurile și know-how-ul. În acest moment purtăm o singură discuție de acest fel cu proprietarul unui lot de 14 hectare din sectorul 6 al Bucureștiului. Este tot un investitor spaniol. Până în iunie avem termen să semnăm parteneriatul dacă sunt întrunite toate condițiile. Acum negociem condițiile. Negocierile se poartă doar cu Gran Via”, a declarat Antoanela Comșa, directorul general al Gran Via România. Față de ceilalți dezvoltatori, ce au preferat crearea unei echipe proprii, atât Speedwell, cât și Gran Via sunt reprezentați de echipa de vânzări Imoteca.
Israelienii de la Hagag Development Europe au făcut în țara noastră prima mișcare în afara țării de origine, intrând astfel pe piața rezidențială și de birouri din Europa. Cel mai important proiect rezidențial al acestora este H Pipera Lake, un ansamblu de anvergură ce va cuprinde, până la finalizare, 16 imobile rezidențiale. Totodată, aceștia s-au orientat către reabilitarea unor clădiri din zone istorice și dezvoltarea de spații de birouri în zona centrală, până acum de-a lungul Căii Victoriei. Grupul israelian a achiziționat de curând Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei, urmând să îl integreze într-un complex de birouri, împreună cu fostul sediu Petrom, deja în proprietatea lor, aflat în imediata vecinătate.
Un alt dezvoltator care a intrat de aproximativ doi ani pe piața din România, prin proiectul Soho Unirii, London Partners, s-a extins recent prin achiziționarea proiectului rezidențial Belvedere Residences, din zona Pipera.
De asemenea, dezvoltatorul de spații comerciale și de birouri AFI Europe și-a făcut simțită prezența în piața de locuințe, începând cu anul trecut, prin AFI City Bucureștii Noi, iar dezvoltatorul maghiar Cordia a început deja vânzările și lucrările pentru Parcului20, exploatând potențialul de dezvoltare al zonei Expoziției, din Capitală.
Alți investitori internaționali importanți se pregătesc de lansarea unor proiecte de amploare, cum sunt cei de la Atenor, prin UP-site Bucharest.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019