Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

Revenirea fizică la birou este unul dintre marile evenimente ale pieței imobiliare locale în 2022 și este tot mai clar că spațiile de lucru pe care angajații le-au lăsat în urmă în martie 2020 nu mai seamănă cu cele la care încep gradual să revină. În perioada în care munca de acasă a dominat, dezvoltatorii au inițiat programe de îmbunătățire a clădirilor cu noi norme de siguranță pe partea sanitară, existând și proprietari de birouri care au venit cu noi facilități și modificări ale designului spațiilor comune și de lucru.

Proprietarii de birouri care au stat de vorbă cu Real Estate Magazine mizează pe o reluare a activității consistente în rândul companiilor chiriașe anul acesta. Însă sistemul de lucru hibrid este tot mai menționat, astfel încât angajații pot petrece două-trei zile la birou și în restul timpului să-și desfășoare activitatea de acasă, dintr-un birou închiriat prin aplicație sau din mijlocul naturii.

„Sistemul de lucru hibrid a fost doar un prim pas, necesar, în evoluția modului în care oamenii lucrează și trăiesc. Pasul următor este cel al formării unei comunități care să aibă în centrul său un campus dotat cu multiple opțiuni de interacțiune. Acest ecosistem are în centrul său o serie de facilități privind obținerea unui echilibru optim între viața profesională și cea personală”, a explicat Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property, pentru Real Estate Magazine.

YUNITY Park 04 Coworking copy 1024x782 - Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

„Asistăm în prezent la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește spațiile de muncă, cu un impact major legat de modul în care vor funcționa în viitor parcurile de birouri. Există o presiune pe chiriași și proprietari pentru a lucra mai bine împreună și a atrage angajații care se reîntorc în număr tot mai mare la birouri. Oamenii au acum alte așteptări de la spațiile lor de lucru, iar evoluția profesională este acum văzută ca o extensie firească a vieții sociale și personale”, a adăugat Tudos.

YUNITY Park 01 Conference Hall copy 1024x728 - Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

Dezvoltatorul a demarat un proiect de transformare a parcului de birouri Novo Park din nordul Capitalei în YUNITY Park, un nou concept cu spații de co-working și co-living. Întreaga investiție în transformarea complexului se ridică la 50 de milioane de euro și ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2023.

 

Good to know

Investiție de 50 de milioane de euro în reconversia birourilor Novo Park din București

 

În noul design al spațiilor de lucru primează elemente precum flexibilitatea, zone de birouri extinse în zone comune, amfiteatre, cafenele, zone de lounge, soluții PropTech, spații de relaxare și de jocuri.

„Noul loc de muncă este conectat, actualizat, modular, versatil”, a subliniat Georgiana Oltenescu, group head, marketing & communication, în cadrul Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România.

„Atunci când noi ne ocupăm de proiectele de fit-out, echipa noastră dedicată, Workplaces, are în vedere ca spațiile Globalworth să fie organizate în sistem flexibil, cu hot desk-uri, cu spații de întâlnire”, a precizat Oltenescu pentru Real Estate Magazine.

Angajații arată că au nevoie să revină și să reconstruiască interacțiunea din echipe și din parteneriatele de lucru, iar aceste schimbări au loc rapid, ceea ce implică un timp de reacție foarte scurt. Pe acest fond, RPHI a investit în facilități suplimentare la nivelul clădirii SkyTower din nordul Capitalei. Compania a inaugurat un nou centru multifuncțional pentru evenimente, cu amfiteatru, o zonă de lounge & cocktail și o sală integrată pentru întâlniri.

Totodată, în lobby-ul SkyTower au fost instalate un ecran video LED și cele mai înalte coloane verzi din recepția unei clădiri de birouri de pe plan local. În exteriorul proiectului s-a amenajat o grădină urbană care poate fi folosită de întreaga comunitate.

„Viziunea noastră presupune nu doar o clădire eficientă operațional și cu sisteme de management moderne, ci și oferirea unui mediu propice afacerilor, susținut de noi tehnologii”, a punctat Leo Forstner, managing director al RPHI România, pentru Real Estate Magazine.

În noul context, strategia de a lucra în proximitatea locuinţei capătă tot mai multă greutate. Un proiect mixt oferă posibilitatea de a locui și lucra în cadrul aceluiași ansamblu, având totodată la dispoziție restaurante, parcuri, cafenele, farmacii, magazine chiar în incintă.

„Este o tendință de dezvoltare sustenabilă pe verticală, în care viziunea urbanistică ține cont și de eficientizarea spațiului, de reducerea poluării prin descurajarea traficului clasic și apelarea la mijloace alternative de transport, de economisirea timpului până la urmă”, a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division în cadrul One United Properties, pentru Real Estate Magazine.

One Tower lobby2 1024x770 - Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

Spațiile din jurul clădirilor de birouri devin tot mai importante în procesul de revenire a angajaților. Grădinile în care activitățile de relaxare se combină cu spațiile în care se poate lucra au devenit realitate în cadrul clădirii Equilibrium, dezvoltată de Skanska în nordul Capitalei. În apropierea proiectului sunt 3.500 de metri pătrați de zonă verde cu acoperire Wi-Fi, mese cu încărcare solară și fotolii confortabile. Pentru a încuraja un stil de viață sănătos, arhitectura și designul proiectului oferă posibilitatea de a integra mișcarea fizică în rutina de zi cu zi de la birou.

Păduroiu este de părere că transformarea pe care o traversează piața de birouri de la începutul pandemiei nu este neapărat una negativă. Mai mult, companiile analizează acum mult mai bine locația, specificațiile tehnice, calitatea clădirii, lucruri esenţiale pentru readucerea angajaţilor la birou.

Astfel, dacă în clădirea One Floreasca City, birourile sunt într-un turn cu suprafață pe etaj de 1.400 de metri pătrați și au chiriași din zona de farmaceutice, consultanță și companii de avocatură, în schimb, birourile din One Cotroceni Park au o amprentă medie de peste 2.500 de metri pătrați și sunt închiriate de companii din tehnologie, logistică și FMCG. Dezvoltatorul analizează în prezent extinderea spațiilor de co-working, iar la One Floreasca City a fost inaugurat conceptul de „premium flexible office spaces”. Astfel, compania oferă birouri private personalizate, dar și o serie întreagă de facilități precum un sky bar cu o priveliște panoramică asupra zonei Floreasca și primul simulator de golf într-o clădire de birouri.

„Prin dezvoltările noastre adresăm, așadar, varietatea ce caracterizează în acest moment piața muncii, oferind atât spații pentru sedii permanente, cât și concepte flexibile”, a subliniat reprezentantul One United Properties.

Galerii pentru artiști și concerte în proiectele de birouri

Pe măsură ce clădirile de birouri au prins din nou viață odată cu revenirea treptată a angajaților, Globalworth a reînceput să organizeze diverse activări, sub formă de concerte, expoziții sau activități relaxante în spațiile de birouri. Dezvoltatorul a lansat campania „Office Renaissance” și a organizat acțiuni dedicate în Globalworth Campus pentru ziua de 1 iunie, pentru a reaminti importanța jocului în viețile tuturor.

TCI Globalworth 5 1024x683 - Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

Între timp, la SkyTower a fost lansată o inițiativă prin care se oferă artiștilor o platformă de expunere a lucrărilor și suport pentru cauzele ONG-urilor prin iluminarea simbolică a clădirii.

De asemenea, Skanska a organizat o serie de seminarii, ateliere și competiții legate de sănătate ca parte din inițiativa „Săptămâna Siguranței” prin care se încurajează reîntoarcerea la birou. Dezvoltatorul a organizat o serie de evenimente în arealul clădirilor, precum proiecții de filme și celebrarea anumitor sărbători de sezon.

Activitate crescută de certificare a clădirilor

Birourile în care revin angajații nu au doar un design diferit la interior, ci au și mai multe certificări. În pandemie s-a dezvoltat semnificativ conceptul de clădire sănătoasă care asigură starea de bine a angajaților. Principiile sunt păstrate și în prezent și nu este exclus ca noile dezvoltări să aibă încă din faza de proiectare acest concept implementat.

Globalworth susține că obținerea certificării WELL Health-Safety pentru cele 15 clădiri de birouri din România oferă celor mai bine de 210 companii chiriașe încrederea necesară pentru ca acestea să înceapă în mod activ implementarea revenirii angajaților la birou.

Pentru One United Properties, prioritatea a reprezentat-o obținerea certificărilor sau pre-certificărilor LEED v4 Platinum și WELL Health-Safety.

„Aceste certificări extrem de riguroase sunt obținute pe baza unor criterii stricte atât în faza de dezvoltare a clădirii, cât și atunci când este dată în funcțiune și implică costuri semnificative din partea noastră, costuri pe care ni le-am asumat odată cu strategia noastră de a livra clădiri verzi, sustenabile”, a declarat Păduroiu.

Reprezentantul RPHI consideră că revenirea angajaților la birou cere noi soluții pentru confort și siguranță. Astfel, dezvoltatorul a obținut certificarea LEED Platinum pentru Operațiuni și Întreținere (Operations and Maintenance), urmată de certificarea DGNB Gold (Consiliul German pentru Construcții Sustenabile) pentru clădiri sustenabile.

Lobby LED Wall SkyTower copy 1024x683 - Experiența revenirii la birou, sub semnul activărilor creative și al redesenării spațiilor de lucru

„Ne preocupă aceste aspecte, precum și zona de guvernanță de mediu, socială și corporativă, și avem câteva proiecte pe care le optimizăm continuu, precum trecerea către vehicule electrice sau exploatarea instalației fotovoltaice instalate pe acoperișul FCC Office Building, care ne ajută în efortul nostru de reducere a impactului asupra mediului. Mai mult, atât SkyTower, cât și FCC Office Building beneficiază acum de furnizarea de energie electrică 100% din surse regenerabile”, a explicat Forstner.

Reprezentanții Skanska opinează, de asemenea, că o certificare de tipul WELL Health-Safety oferă garanții suplimentare pentru companiile chiriașe. Această certificare, obținută și de Skanska, ajută în ceea ce privește ajustarea tehnologiilor existente în cadrul clădirilor, calitatea aerului, planurile detaliate de igienizare și conceptul de clădire touch-free.

În prezent, dezvoltatorul local River Development se află în faza de obținere a certificării WELL Health-Safety pentru întregul portofoliu de birouri.

„Investițiile pe care le-am avut în vedere au fost în special din sfera creșterii nivelului de siguranță a spațiilor clădirii, mai ales a celor comune, dar și pe cele care cresc direct și semnificativ calitatea aerului la interior”, a spus Ingrid Băltărețu, director de PR și comunicare în cadrul River Development, pentru Real Estate Magazine.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.44.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA