În prezența a peste 400 de invitați din industria imobiliară care au animat miercuri seara Le Chateau, Real Estate Magazine, cea mai importantă publicație dedicată sectorului imobiliar, a recunoscut valoarea adusă de cei mai importanți jucători din industrie în cadrul Galei Premiilor Real Estate 2019.
Oana Weinstein Tabacu, redactor-șef Real Estate Magazine, a explicat în timpul unui discurs maniera în care au fost selecționați finaliștii și regulile de vot pentru juriu. Premiile au recunoscut cele mai dinamice companii și manageri cu performanță care au livrat proiecte inovatoare în piață și care au continuat să investească în dezvoltare.
În acest an, au fost analizate peste 120 de nominalizări, în fiecare din cele 20 de categorii existând șase finaliști. Pe lângă cele 20 de categorii din competiție, Real Estate Magazine a acordat cinci premii speciale: Anchor Grup a primit un premiu special ”Pentru spirit vizionar și longevitate”. Premiul special ”Pentru inovație în tehnologie” a mers către Miele. Dezvoltatorul Vibe Properties a primit un premiu special ”Pentru noul jucător imobiliar al anului”, iar dezvoltatorul rezidențial Cosmopolit din Brașov a primit premiul special ”Pentru dezvoltare premium pe piața regională”. Proiectul AQUA CITY, dezvoltat de SIMART Architecture, a fost premiat pentru ”Concept inovativ pentru comunitate”. ASUS a primit de asemenea premiul special “Professionals’ Laptop of Choice 2019” pentru modelul ASUS Zenbook PRO DUO UX581.
Iată marii câștigători din cele 20 de categorii:
Proiectul rezidențial al anului
Vox Vertical Village, Timișoara
Vox Vertical Village, dezvoltat de către VOX PROPERTY GROUP, reprezintă un proiect în premieră pe piața rezidențială din România, presupunând dezvoltarea unui ‚vertical village’, care va include și o ‚pădure pe verticală’ formată din peste 1.000 de arbuști și diferite plante care vor fi plantați atât în interiorul proiectului cât și pe terasele locuințelor. Astfel, peste o treime din suprafață construită a Vox Vertical Village va fi reprezentată de către spații verzi și terase.
Proiectul va reuni 120 de locuințe într-o clădire cu 10 niveluri, investiția realizată în dezvoltarea proiectului ridicându-se la 14 milioane de euro. Proiectul va fi livrat pe piață la finalul lui 2019.
Proiectul office al anului
Renault Bucharest Connected, București
Construcția Renault Bucharest Connected a început în august 2017, iar lucrările au fost finalizate în luna februarie a acestui an. Proiectul include 40.000 de metri pătrați de birouri de Clasa A, deserviți de un etaj subteran de 10.000 mp ce include aproximativ 240 locuri de parcare, la care se adaugă cele 760 aflate la suprafață. De asemenea, proiectul înglobează și un centru de design de 8.000 de mp, iar angajații care vor lucra aici vor beneficia și de un amfiteatru cu o capacitate de 350 de locuri destinat evenimentelor. La toate acestea se adaugă și alte facilități precum un restaurant, sală de sport și un cabinet medical.
Renault Bucharest Connected va fi prima clădire din portofoliul Globalworth certificată EDGE(“Excellence in Design for Greater Efficiencies”). Peste 3.500 de angajați ai grupului Dacia-Renault își desfășoară activitatea în noul sediu.
Proiectul de retail al anului
Iulius Town, Timișoara
Companiile IULIUS şi Atterbury Europe au inaugurat la începutul lunii septembrie, la Timişoara, proiectul mixt Iulius Town, cea mai mare investiţie din regiune, în valoare totală de 442 milioane de euro. Iulius Town a presupus integrarea Iulius Mall Timişoara într-un proiect amplu de regenerare urbană, completându-l cu funcţiuni de retail, office şi entertainment.
Din valoarea totală a proiectului, până în prezent s-au investit 327 milioane de euro, incluzând Iulius Mall Timişoara, la care se adaugă alte 115 milioane de euro destinaţi dezvoltării celei mai înalte clădiri de birouri din România, aflată în construcţie.
Aici a fost dezvoltată cea mai mare suprafață de retail din afara Bucureștiului – 120.000 mp, 450 de magazine – și cea mai mare ofertă de spații de birouri clasa A din regiune – peste 100.000 mp. Traficul anual estimat pentru Iulius Town este de peste 20 de milioane de vizitatori.
Proiectul exclusivist al anului
H Victoriei 139, București
Imobilul din Victoriei 139 va fi transformat de către HAGAG Europe într-un proiect rezidențial exclusivist cu 33 de apartamente de două, trei și patru camere. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru ultimul trimestru din 2020. Clădirea va avea o suprafaţă totală construită de 3.200 mp. Hagag Development Europe dezvoltă, în Bucureşti, proiecte în valoare de 200 milioane euro.
Dezvoltatorul rezidențial al anului
Gran Via
Gran Via are o istorie de 15 ani pe piața din România, dezvoltatorul fiind specializat în reconversia fostelor loturi industriale în proiecte rezidențiale, care au schimbat fața orașului.
Până în prezent, dezvoltatorul a finalizat 1.500 de apartamente în proiecte precum Gran Via Park, lângă Plaza Mall, și Timișoara 58, ambele din Sectorul 6 al Bucureștiului. Aviației Apartments este al treilea proiect finalizat în București, cu un total de 291 de apartamente. În Constanța, dezvoltatorul construiește complexul Gran Via Marina, în apropiere de Vivo! centru comercial, la 10 minute de stațiunea Mamaia.
Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro.
Dezvoltatorul office al anului
Globalworth
Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a demarat lucrările de construcție la clădirea de birouri Globalworth Square (28.000 mp suprafață închiriabilă) și la cea de-a patra clădire din ansamblul de birouri Green Court. Compania gestionează un portofoliu de peste 2,5 miliarde de euro de clădiri de birouri şi centre logistice din România şi Polonia.
În această primăvară, Globalworth a anunțat că va dezvolta un proiect logistic în Chilita alături de Global Vision, în urma unei investiții de 33,5 milioane de euro. Între timp, Globalworth a finalizat prima fază a extinderii proiectului său logistic din Timișoara.
Dezvoltatorul retail al anului
AFI Europe
Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe estimează că centrul comercial AFI Brașov ar urma să fie livrat în primăvara anului viitor.
Proiectul mixt din Brașov va avea două componente. Astfel, AFI Park Brașov va include două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 30.000 de metri pătrați, poziționate adiacent față de AFI Brașov, centrul comercial cu o suprafață închiriabilă totală de 45.000 mp.
Între timp, AFI Europe lucrează la proiecte de birouri și locuințe în București. Totodată, compania intenționează să dezvolte un retail park de 35.000 – 36.000 mp în Arad. AFI Europe operează în prezent centre comerciale cu suprafețe mari în București și Ploiești.
Dezvoltatorul industrial al anului
WDP
Dezvoltatorul belgian de spații logistice WDP a înregistrat în România venituri din chirii de 14,1 milioane de euro în primul semestru al anului, aproape dublu față de prima jumătate din 2018, iar valoarea portofoliului local de proprietăți a fost de peste 356 de milioane de euro, potrivit unui raport al companiei.
În România, WDP are proiecte în dezvoltare cu o valoare de 107,6 milioane de euro, în timp ce rezervelele de teren sunt evaluate la 41,1 milioane de euro.
WDP deține în România 25 de proiecte cu o suprafață închiriabilă totală de 623.774 metri pătrați. Totodată, compania mai are în proprietate terenuri cu o suprafață totală de aproape 4,2 milioane mp.
Furnizorul anului de tâmplărie, pereți cortină și compartimentări
PINUM
Pinum Doors & Windows, parte importantă a Grupului Nusco, produce în România și în Italia o gamă variată de uși și ferestre: uși de interior, uși de intrare, uși metalice, uși blindate, uși rezistente la foc, ferestre din lemn, lemn cu aluminiu, aluminiu dar si PVC. De asemenea există colaborări cu producători cunoscuți de parchet stratificat.
Compania a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de peste 51 de milioane de lei versus 39,8 milioane lei în 2017 și un profit de 1 milion de lei. Numărul mediu de angajați ai companiei era de 137 la finalul anului trecut.
Furnizorul anului de materiale de construcții și echipamente
Geberit
Grupul Geberit, activ la nivel mondial, este lider de piaţă la nivel european în domeniul produselor din sectorul sanitar. În calitate de concern integrat, Geberit dispune de o prezenţă locală puternică în majoritatea ţărilor europene şi astfel poate aduce o valoare adăugată atât în domeniul tehnicii sanitare, cât şi în domeniul articolelor din ceramică pentru băi.
Agenția anului
CBRE Romania
În România, CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, servicii de design and build, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare. La nivel global, compania are peste 90.000 de angajați (fără a include afiliații).
CBRE România, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară din ţara noastră, a obţinut, anul trecut, o cifră de afaceri de 13 milioane de euro, o creştere de 3% faţă de anul anterior. Compania avea un număr mediu de 141 de angajați, potrivit datelor publicate de către Ministerul de Finanțe.
Printre tranzacțiile intermdiate de CBRE în 2019 se numără închirierea unei suprafețe de 4.500 mp de birouri în Advancity Business Center din Cluj către Vertiv și relocarea ING Tech în clădirea Dacia One.
Banca anului
BCR
BCR, banca deținută de către grupul austriac Erste, a lansat o platformă digitală care eficientizează procesul de achiziție a unei locuințe cu credit bancar.
Aplicația dezvoltată în parteneriat cu QUALITANCE permite încărcarea online a documentelor necesare pentru tranzacția imobiliară. Banca susține că durata întregului proces poate fi redusă cu cel puțin 50% față de prezent.
Erste și BCR au făcut parte și din consorțiul care a acordat o refinanțare de până la 300 de milioane de euro pentru AFI Europe România.
Inovație în imobiliare
Imobiliare.ro
Portalul Imobiliare.ro reunește peste 50.000 de proprietari și peste 145.000 de anunțuri. Portalul a depășit de curând pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național. Asociat cu portalul este un serviciu de analize imobiliare care oferă studii de cercetare a pieței, instrumente și baze de date.
Tranzacția anului
Dedeman, pentru achiziția birourilor The Office din Cluj-Napoca
Dedeman, retailer-ul de bricolaj controlat de către frații Pavăl, a cumpărat proiectul de birouri The Office Cluj-Napoca, de la dezvoltatorii NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 130 de milioane de euro. Achiziția a marcat extinderea prezenței Dedeman în industria locală de birouri.
Investitorul anului
HAGAG Europe
Hagag Development Europe dezvoltă, în Bucureşti, proiecte în valoare de 200 milioane euro. Fondurile merg către construcția H Pipera Lake, H Victoriei 139, H Victoriei 109 (birouri) şi H Eliade 9 Residence. H Pipera Lake este cel mai amplu proiect pe care compania îl dezvoltă în România, pe segmentul rezidenţial. Compania va investi în 1.350 de apartamente dispuse în 17 imobile.
Personalitatea anului în imobiliare
Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, One United Properties
Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, doi dintre fondatorii casei de investiții Capital Partners cumpărau cu un milion și jumătate de dolari un teren pe malul lacului Floreasca, în anul 2009. Acolo va fi dezvoltat primul proiect One United Properties numit One Floreasca Lake. După un deceniu, dezvoltatorul are portofoliu evaluat la peste 270 de milioane de euro. Compania a investit în proiecte rezidențiale de lux în locații cheie din București, dar și în spații de birouri. În prezent, One dezvoltă One Floreasca City, un proiect mixt cu birouri și locuințe de lux în care se vor investit 100 de milioane de euro.
Tranzacția de închiriere a anului
Ubisoft București, pentru pre-închirierea a 30.000 mp în J8 Office Park
Viitorul sediu al producătorului de jocuri video Ubisoft va fi în cadrul proiectului J8 Office Park, care va cuprinde două clădiri a câte șapte etaje fiecare, cu o suprafață brută construită de 78.400 de metri pătrați. Noul proiect Portland Trust urmează să se construiască pe un teren de 15.847 de metri pătrați. Prețul estimat pentru contractul de închiriere se ridică la aproximativ 4 milioane de euro pe an.
Firma de construcții a anului
Bog’Art
Compania de construcții controlată de către Raul Doicescu a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 925 de milioane de lei (486 milioane lei în 2017) și un profit de 8,5 milioane lei (6,4 milioane lei în 2017). Numărul mediu de angajați al companiei a fost de 495. În acest an, compania a câștigat contractul de 31 de milioane de euro pentru construcția terminalului de pasageri de la aeroportul Brașov – Ghimbav.
Studioul de arhitectură și design al anului
Lemon Design
Compania de amenajări interioare Lemon Interior Design, deţinută de Cristina Căpitanu şi Elena Oancea, a intrat pe segmentul de birouri, după ce portofoliul acesteia s-a dezvoltat până acum pe rezidenţial. Printre proiectele în care a fost implicat biroul se numără Neo Mamaia, Neo Timpuri Noi, One Herastrau Plaza, One Herastrau Towers, One Herastrau Mircea Eliade și One North Gate.
Jucătorul de co-working al anului
Regus, București
Regus, lider global în soluții de birouri flexibile, a creat o rețea puternică de birouri, spații de co-working și întâlniri de afaceri, pe care le pot accesa companii din toate colțurile lumii.
Regus a început activitatea din România în București, în anul 1999 și acum deține 10 centre Anchor Plaza, City Center, Green Gate, Charles de Gaulle Plaza, Floreasca Plaza, World Trade Center, Hermes, Iride Business Center, Sun Regus Centre și Primavera Regus Centre.
Real Estate Magazine mulțumește partenerilor Galei: METROPOLITAN Residence, WDP, HAGAG Development Europe, IMMOFINANZ, ALUKONIGHSTAHL, ANCHOR Grup, LUXURIA Domenii Residence, MILE, Semmelrock, Gran Via, CONSOLA GRUP, LOFT Green Apartments, SIXENSE, ALFEMO, ASUS, VARTA, DELTA Studio, AUSTROTHERM, PINUM, Dageco Invest/Suzuki, Formes Living Design, Jameson, Crama Gîrboiu, Cosmopolit, Transylvania Amber Delight, Magic Smile, Beefetear, Lillet, Sweets in Love, SINUMM, Aura și aranjamente florale Lux by Nico.
Gala a fost prezentată de către Dana Săvuică, iar momentele artistice au fost asigurate de Alexandra Violin, Cream, Nicoleta Nucă și Jazzy Jo.
Pingback: Gran Via este dezvoltatorul rezidențial al anului 2019 în România – Granvia Marina