Investițiile imobiliare comerciale, volum de 1,83 miliarde de euro în ultimii doi ani

Lichiditatea din piața imobiliară locală s-a menținut la cote ridicate în intervalul 2020-2021, când au fost încheiate tranzacții în valoare de 1,83 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de perioada 2018-2019, relevă o analiză a agenției de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimii doi ani au fost tranzacționate în total 78 de proprietăți cu o valoare medie de 25,5 milioane de euro.

„Vedem interes crescut pentru zona de birouri din Capitală”, a spus Cristi Moga, head of capital markets la Cushman & Wakefield Echinox. „Este posibil ca în România, apetitul de risc în industrial să devină similar cu cel din zona de birouri”, a adăugat Moga, referitor la randamentele din piață.

Datele agenției arată că randamentul prime pentru birourile din București se ridică la 6,50%, în timp ce retail-ul are 6,50%. Proiectele industriale au randament de 7,25%, însă acesta este posibil să scadă dacă vor fi încheiate noi tranzacții aflate acum în negociere, potrivit consultanților agenției.

Cel mai activ cumpărător din piață a fost AFI Europe cu achiziții de birouri evaluate la peste 300 de milioane de euro. A urmat CTP, care a cumpărat proiecte industriale cu o valoare totală de 230-240 de milioane de euro.

Peste 1 milion mp în noi proiecte imobiliare comerciale până în 2023

Moga a sugerat că piața tranzacțiilor este dinamică în continuare, fiind interes din partea investitorilor pentru toate categoriile de active. El a adăugat că situația din Ucraina a avut un impact limitat asupra pieței investițiilor, însă jucătorii din industrie se confruntă cu întârzieri în demararea proiectelor din cauza blocajelor la nivelul PUZ-urilor.

În același timp, costurile în creștere cu finanțarea și partea de construcție vor pune presiune pe dezvoltatori, care la rândul lor vor solicita prețuri mai mari pe chirii.

În zona de retail sunt așteptate noi investiții în Craiova, Iași, Pitești și Cluj și nu este exclus ca pe viitor să vedem noi proiecte comerciale pe terenurile fostelor platforme industriale IMGB și Griro, ca parte din proiecte mixte.

La acest moment, în piață sunt dezvoltate proiecte noi cu suprafața de 140.000 mp, majoritatea în parcuri de retail. În segmentul de mall-uri, după deschiderea Colosseum Mall din Capitală în luna martie, va urma livrarea Alba Iulia Mall spre finalul acestui an. Stocul total ajunsese la 4,1 milioane mp la finalul anului trecut, iar perspectivele pe zona de chirii sunt de stabilitate în jurul valorii de 75 euro/mp/lunar.

Bogdan Marcu, partner Retail Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, susține că mediul inflaționist ridicat va fi una dintre provocările pieței de retail anul acesta.

Pe piața birourilor din București, cererea a fost influențată în ultimii doi ani perioada pandemică, astfel încât activitatea de închiriere s-a diminuat cu 26% până la 535.000 mp față de intervalul 2018-2019.

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, a subliniat că în perioada pandemică s-a dezvoltat segmentul de subînchirieri de birouri, care a ajuns la 60.000 mp în București. Ea a adăugat că la nivelul pieței se află în dezvoltare birouri în suprafață de 225.000 mp, care vor fi livrate până la finalul anului viitor, care se adaugă la stocul existent de 3,2 milioane mp.

Pe piața industrială, România se plasează pe locul trei la nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), cu un stoc de 5,6 milioane mp. Primele poziții sunt ocupate de Polonia și Cehia, cu suprafețe de 24 milioane mp, respectiv 9,8 milioane mp. Anul acesta, vor fi dezvoltate noi proiecte cu o suprafață totală de 600.000 mp.

Cererea pentru spații de depozitare rămâne ridicată, cu o rată de neocupare de aproximativ 4%. În acest context, chiriile ar putea crește la 4-4,5 euro/mp/lunar față de nivelul actual de 4,10 euro/mp/lunar, potrivit lui Andrei Brînzea, partner Industrial|Logistics & Land Agency în cadrul Cushman & Wakefield Exhinox.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA