Chiriile birourilor din București, tendință de creștere în 2023

Piața birourilor din București va înregistra o creștere a nivelului chiriilor în cele mai căutate zone, evoluția venind și pe fondul inflației ridicate și a stocului în scădere de noi proiecte livrate la nivelul orașului.

Bucureștiul are al doilea cel mai mic stoc de birouri dintre marile orașe prezente la nivel regional. În acest context, anul trecut s-au finalizat noi proiecte cu suprafața totală de 124.400 de metri pătrați, ceea ce a dus stocul total la 3,32 milioane de metri pătrați, potrivit unui raport al agenției de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Anul acesta, se află în faza de dezvoltare noi birouri cu suprafață închiriabilă totală de 109.000 metri pătrați. Totodată, stocul potențial de dezvoltare în anii următori ar putea ajunge la aproximativ 400.000 de metri pătrați, însă investițiile vor depinde de deblocarea situației în zona de urbanism.

Vlad Săftoiu, head of research în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, susține că în București chiria de referință pentru spațiile de birouri nu a crescut aproape de loc în ultimii 8-10 ani. La finalul anului trecut, chiria prime pentru un spațiu de birouri în zona CBD varia între 19 și 21 euro pe metru pătrat.

Și în următoarele 12-24 vom asista la o majorare a chiriilor atât în București cât și în marile piețe de birouri din regiune. Între timp, în rândul companiilor s-a consolidat adoptarea sistemului de lucru hibrid în care angajații petrec 2-3 zile la birou, iar restul zilelor de lucru sunt alocate muncii la distanță.

„Revenirea angajaților în birouri va continua să fie o provocare, însă majoritatea companiilor și-au definitivat strategiile privind ocuparea spațiilor, astfel că ne așteptăm ca în perioada următoare să vedem mai multe mișcări în piață în sensul unor consolidări sau relocări”, a spus Mădălina Cojocaru, partner Office Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

În momentul de față sunt disponibile birouri cu suprafața totală de 500.000 de metri pătrați, însă disponibilitatea cea mai redusă de spații există în zonele centrale.

În acest an, agenția Cushman & Wakefield Echinox estimează că va intermedia tranzacții de închiriere de birouri de aproximativ 80.000 de metri pătrați, potrivit lui Mihnea Șerbănescu, general manager al firmei. Ținta depășește volumul de aproximativ 72.000 de metri pătrați de birouri care au fost închiriate de agenție anul trecut.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA