Piața investițiilor imobiliare din România a înregistrat tranzacții de 916 milioane de euro în 2021, în creștere cu 0,2% față de anul anterior, potrivit firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Cele mai mari tranzacții au fost încheiate cu proiecte de birouri, retail și spații industriale.
„Într-un climat general pozitiv, ne așteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar crește lichiditatea pieței. O zonă cu potențial rămâne cea a tranzacțiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanța prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aștepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depășirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce privește volumul tranzacționat”, a spus Cristi Moga, head of capital markets Cushman & Wakefield Echinox.
Cele mai multe active tranzacționate au fost din sectorul logistic si industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăți. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacționate, cele 8 clădiri de birouri care și-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%, potrivit unui comunicat al agenției.
Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea birourilor Hermes Business Campus din Capitală pentru aproximativ 150 de milioane de euro. O altă tranzacție importantă a fost vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de șase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova.
La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.