C&W Echinox: Nivelul de utilizare al birourilor din București, la 40-50%

Pe piața birourilor din București vor mai fi livrate anul acesta proiecte noi de aproximativ 220.000 de metri pătrați, în creștere față de anul 2020 când au fost finalizate spații noi de 155.000 mp.

Livrările în creștere vin pe fondul utilizării scăzute a stocului existent de birouri care a ajuns la circa 2,98 milioane mp, relevă datele agenției de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Angajații au început să revină în birouri, însă gradul de utilizare al clădirilor este relativ scăzut la 40-50%. Companiile au continuat să opereze în sistemul de muncă de acasă sau cel hibrid care combină activitatea din birou cu cea de la distanță.

„Considerăm că primele trei luni ale anului curent au adus semne pozitive, în sensul în care vedem un număr important de tranzacții de pre-închiriere ale unor spații aflate în construcție, după un an 2020 marcat în general de consolidări și de amânări ale unor decizii cu privire la ocuparea de spații noi de birouri”, a explicat Mădălina Cojocaru, partener, Office Agency, C&W Echinox.

birouri - C&W Echinox: Nivelul de utilizare al birourilor din București, la 40-50%

În primul trimestru, tranzacțiile de închiriere au totalizat 48.000 mp, în scădere cu 9% față de perioada similară din 2020. Ponderea contractelor de reînnoire s-a diminuat, în timp ce pre-închirierile au crescut. Agenția punctează că această dinamică arată că tot mai multe companii au luat o decizie privind munca în birouri.

La începutul anului, rata de neocupare a birourilor din Capitală era de 13,5%, generată în mare parte de clădirile de birouri clasa B.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply